×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ужасих се от бедствието, виждал съм много неща, но никога нещо подобно


Ужасих се от бедствието, виждал съм много неща, но никога нещо подобно
Кметът на най-пострадалата от бедствието община Иван Алексиев благодари на Бог, че опази Поморие и ураганът се размина без жертви
19 Септември 2022, Понеделник, 19:40 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Осъзнах за колко кратко време могат да бъдат отнети стотици човешки животи и колко кратък е всъщност човешкият живот

Поморие пострада най-сериозно при невиждания по размери ураган, който връхлетя Бургаска област в събота. Кметът Иван Алексиев успя бързо да мобилизира цялата си администрация, за да се справят с пораженията от бедствието.

Днес градът леко по-леко се връща към нормалното си русло, но щетите са колосални - както за земеделските производители, така и за стотици поморийци. Потрошени са много автомобили, има поражения върху частни сгради, както и немалко обществени обекти.

В Поморие обаче са доволни, че покровителят на града Свети Георги ги опази от случаи с летален край. Разговаряхме с кмета Иван Алексиев днес, по време на визитата на зам.-министъра Тодор Джиков. (ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО ТУК)

-Г-н Алексиев, два дни след бедствие, може ли да направите обобщение какви са преките и косвени загуби за Поморие? 

-Преките загуби хората ги усетиха директно върху гърба си. Има доста отнесени покриви и пострадали автомобили. Много дървета паднаха в целия град. Засегнати са детски площадки, градския стадион, имаме счупени прозорци. Тези неща обаче бързо ще се отстранят. Косвените загуби, за съжаление, ще са много по-големи. Ето този случай, например. Намираме се на лозовия масив. Лозарите загубиха около 80% от масивите си, вследствие на бурята и градушката, която падна след това. Първо те няма да могат да си продадат гроздето, просто защото е унищожено, и второ – лозята ще се възстановят много трудно. В тях са инвестирани много средства и личен труд. Дори и да се възстановят лозята, ще им трябват поне 2 години, за да започне да дава плод. Това значи, че поне 2 години поморийска ракия и поморийско вино на практика няма да има, което е много притеснително, един цял поминък остава на нулата след бедствието то 17 септември.

 

-Има ли механизъм, с който вие можете да ги подпомогнете, като Община?

-Ние нямаме тези финансови възможности, но затова благодаря на областния управител проф. Мария Нейкова, че пряко се ангажира с проблема. Благодаря и на зам.-министърът на земеделието - г-н Джиков, че пристигна веднага. Това бедствие е ужасно и трябва да се намеси държавата. Ние можем да подпомогнем с косвени неща – както правим сега, падналите дървета, които сега режем, ще бъдат дадени за отопление на социално слаби хора. Можем да ремонтираме покриви и т.н., но директно на лозарите не можем да помогнем. Държавата трябва да го направи и дори мисля, че подходящо би било да се разработи държавна политика по отношение на лозарството. Това са едни от малкото земеделски производители, които са без субсидия. Навсякъде в ЕС – в Гърция, Испания, Италия, лозарите получават такава и то доста сериозна, но не и в България.

-Сякаш трябва да повишат и застрахователната си култура, да имат навици да застраховат продукцията...

- И сега много от тях искат да я застраховат, но застрахователите отказват, защото има сериозен риск за тях. Тази политика на застрахователните компании трябва може би да се промени. Да, те са частни организации, които защитават своите интереси, но никой не иска да застрахова лозарите, които са на практика фабрика на открито. Виждате какво се случи – за 20-ина минути мина ураганът с градушката и унищожи всичко. В този случай държавата трябва да влезе като гарант, например с фонд, чрез който земеделските производители да могат да застраховат продукцията и да бъдат защитени. Иначе каквото е по силите на Общината, ще го направим. Сега сме организирали процедура, чрез която лозарите директно пускат заявленията до нас, в Кризисния щаб, след което ние ги входираме до Общинска служба „Земеделие”.

-Къде бяхте по време на бедствието и какво си помислихте, когато видяхте урагана?

-Бях на стадиона в Каблешково, където предстоеше футболен мач между отборите на Каблешково и Средец. В 16:30 ч. времето беше слънчево. В 16:50 ч. притъмня и започна да вали с едри капки силно дъжд, последван от градушка. Точно тогава ми звъннаха и ми казаха, че в Поморие е страшен ураган и има проблем в един от хотелските комплекси. Веднага тръгнах с колата към Поморие и в 17:00 ч. бях точно пред Винпрома, заедно с още 4 коли. Пред мен паднаха големите борове, които препречиха пътя и стана голямата опашка. Успяхме да се преминем и към 17:20 ч. влязах в града и се ужасих. Ураганът беше преминал, а гледката бе кошмарна. Това, което видях, за първи път ме накара да се почувствам уплашен. В 12-те ми години като кмет съм виждал много неща и други сериозни бедствия, включително пожари, морски бури и т.н., но никога нещо подобно. Признавам си – уплаших се, защото осъзнах за колко кратко време могат да бъдат отнети стотици човешки животи и колко кратък е всъщност човешкият живот.

-Поморие по чудо се размина без жертви...

-Благодаря на Господ, че това не се случи и се отървахме само с няколко леки наранявания – две пострадали жени и един мъж, паднал зад борда, който беше спасен. Нанесени са материални щети, но всеки трябва да си направи извода. Първо да бъдем малко по-смирени и малко по-добри. Критиката е хубаво нещо, но нека е в градивна посока. Лесно е да се критикува, да се снима и да се сяда зад компютъра и да се коментира. Но когато се сблъскаш с човешкото нещастие и трябва да взимаш важни решения за части от секундата, тогава разбираш какъв си и какво се случва. Благодаря и на моя екип, и на всичките ни служители от общинските предприятия. До 17:30 ч. се случи всичко това, за което ви разказвам. В 18 ч. вече всички екипи бяха на терен и помагаха за разчистването. Изключително бързо и адекватно реагирахме. Обръщам се към всички – нека бъдем малко по-смирени. Наистина не знаем какво може да ни поднесе животът и кой до кого ще опре. Да не се делим, да не се караме за дребни неща, а да гоним голямото – да вървим напред като държава и като народ. Когато се случи подобно нещо рязко ставаме благородни, а след това забързани в ежедневието си забравяе всичко това. Нека не си го припомняме само в лоши моменти.

 

 


В категории: Поморие


България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори