×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След сигнал на Бесове.Бг маркираха някои дупки по ул. "Цар Калоян", но нескопосано


След сигнал на Бесове.Бг маркираха някои дупки по ул. "Цар Калоян", но нескопосано
Маркировка на дупка в асфалта по български
Тема в развитие
виж още
скрий
23 Юли 2011, Събота, 13:37 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ, Снимки: автора


Наредбата задължава поставяне на знаци за строителни работи, а такива липсват. Плащаме за некадърността двойно

След вчерашната публикация за състоянието на бургаската улица "Цар Калоян", днес отново минавайки от там видях, че някой някъде се е задействал строителите да обозначат ямите в асфалта. С това си действие те бяха вдигнали степента на малоумие и нескопосаност до космически стойности. Ето в какво е трансформиран канала от първата снимка на вчерашния материал.
 
Паметник или надгробна плоча на българските пътни строители
Геният на строителния екип се е развихрил, притиснат от нарежданията на началниците да маркират зейналите канали по "Цар Калоян". От този творчески напън са се родили уникални произведения на съвременното строително-ремонтно изкуство.
 

Така се  обозначава ремонтна дейност по пътя в нормална държава
Ако се порови из глобалната мрежа, човек ще открие много примери за обозначение на ремонтни работи. В развитите страни има практика да се слагат по няколко знака и ограждения дори на малки строителни обекти.

Чл. 7, ал.5 от Правилника за движение по пътищата на България гласи следното: "При строителство и ремонт, когато има временна пътна маркировка, положена с цел организация на движението за определен период от време, участниците в движението трябва да се съобразяват с временната пътна маркировка." У нас обаче не се смята за нужно поставянето на такава. Дали заради пестене на средства, дали заради пестене на време и усилия, но е факт, че това е основно задължение на фирмата, извършваща ремонтните работи. Миналата година бе приета нова наредба на регионалното министерство за временната организация и безопасност на движението при строителни работи. Чл. 2. ал.1 гласи: Работите по чл. 1, ал. 1, които създават затруднения и опасност за движението, като намаляване на широчината или нарушаване на целостта на пътната (уличната) настилка, на банкетите или на тротоарите, както и рязко влошаване на състоянието на тяхната повърхност и др., СЕ СИГНАЛИЗИРАТ!
Според нея знаците, които трябва да се използват, задължително трябва да бъдат с жълт цвят и светлоотразителна лента.

На ул."Цар Калоян" в центъра на Бургас важат други закони.
 
Маркирана дупка от канал на кръстовището на улиците "Цар Калоян" и "Св. Климент Охридски"
Спазен е жълтия цвят на маркировката и до там. Капакът на канала е поместен, а отворът е покрит с парчета шперплат и е добавен картон, може би за допълнителна здравина? Чл. 11 на наредбата за безопасност на движението при строителни работи изисква използването на конуси, бариера, въже с червени флагчета или с червени светлоотразителни елементи, лента, ярко оцветена или с успоредни бели и червени ивици, ограничителна табела, табели с направляващи стрелки и още десетина други начини за маркиране. КЪДЕ СА? Вместо тях - картон, шперплат и парчета от ленти се валят по земята.
 
Картон и шперплат предпазват колите да не пропаднат в отворената шахта
Ето как изглеждат няколко добри практики за крайпътно маркиране на ремонтни работи. 
 
Така маркират ремонтни дейности по пътя в малко градче в Англия
Интересно, че на "Калоян" маркираните канали бяха само тези, чиито снимки бях публикувал вчера. Кратерите на следващите снимки са на пресечката на "Цар Калоян" с "Фердинандова" и са в същото състояние като вчерашните. Дали утре ще бъдат и те покрити с картони или камъни?

Канал преди пресечката с "Фердинандова, отсреща се виджа техника на строителната фирма
Снимките са направени днес, в 13:42, между пресечките "Цариградска" и "Фердинандова". На ъгъла с последната, работниците от фирмата, ремонтираща улицата, седяха на сянка и си почиваха, хилейки се на това, че снимам дупките. Особено забавно им стана, когато помолих момченцето да стъпи в дълбоката част на една от дупките, а то се страхуваше, че може да пропадне.
 
Детето го беше страх да стъпи в най-дълбоката част
На всички чели-недочели, недоволни коментатори на предната статия, обвиняващи ме, че критикувам нещо недовършено, ще кажа, че няма да спра да недоволствам от некадърността, с която се пръскат пари на данъкоплатците, един от които съм аз. Този сайт се казва Бесове.Бг, защото наричаме нещата с истинските им имена и благодаря на всички, които побесняват и се обиждат от статии като тази. 

Този канал стои без капак вече няколко дни, а колите постоянно паркират около него
Толкова ли е обидно в една цивилизована държава някой да иска нещата да се вършат както трябва и най-вече да се спазват правилата за безопасност? Какво трябва да се случи, за да започне всеки да си върши работата както трябва? Този правилник за безопасност на движението при строителни работи за кой и защо е писан? Защо някой специалист или група такива са отделили време и средства за да го напишат?

Колко деца трябва да бъдат убити на пътя, за да започнат шофьорите да спират на пешеходни пътеки?


Колко жени трябва да бъдат изнасилени и убити в парковете, за да се засили охраната в тях?


Колко влака трябва да се запалят още, за да бъдат сменени прогнилите ковчези, които БДЖ ползва за вагони?

Колко пътници ще изгорят в обърнал се автобус, за да спре корупцията в ДАИ?

Това са само няколко примера от последните месеци за ситуации "След дъжд качулка". В новата наредба за за временната организация и безопасност на движението при строителни работи има част, в която се указва, че възложителят поема разходите по щетите върху улиците, ползвани като обходни маршрути, поради ремонтни работи. Никъде не е упоменато кой поема щетите при неспазване на наредбата - възложителя или изпълнителя? А кой ще поеме лечението на счупените крайници на дете, паднало в такава шахта? Или ремонта на нечия кола, заседнала в немаркирана дупка? Оказва се, че плащаме двойно за некадърността и незаинтересоваността на строителните фирми и властите, които уж трябва да ги контролират. Един път плащаме, за да ни създадат условия за произшествия, физически и психически страдания, и втори път плащаме за въстановяването от тях.

В категории: Бургас


11
Коментара по темата
11.
ljbyjgk
15.03.2012 06:28:46
0
0
wSty58 , [url=http://ujcssqmmvjlj.com/]ujcssqmmvjlj[/url], [link=http://pawiyqqdetfq.com/]pawiyqqdetfq[/link], http://bniepifdocsk.com/
10.
sngmvwyrcv
11.03.2012 23:40:54
0
0
W3Qu7r <a href="http://zvaglpybljll.com/">zvaglpybljll</a>
9.
fqflxemd
10.03.2012 08:12:10
0
0
FMnkfT , [url=http://cntahuaojwak.com/]cntahuaojwak[/url], [link=http://srgkpjkqpmws.com/]srgkpjkqpmws[/link], http://hhrebciyucsp.com/
8.
zfbermw
09.03.2012 02:45:23
0
0
tzPKoY <a href="http://otoohtxbargs.com/">otoohtxbargs</a>
7.
razan
03.03.2012 17:13:24
0
0
Perfect anwser! That really gets to the heart of it!
6.
до "още един коментар"
25.07.2011 15:47:43
0
1
Не разбрах, защо да скриват номерата на колите горе?
5.
Живущ на Ал. Велики
25.07.2011 08:26:05
0
1
Българинът дълго време ще променя манталитета си, вярно е, както и дълго време още ще трябва докато се научи да не трае подобен тип нескопосано харчене на пари и присвояване от разни лица, докато той самият ще тъне в мизерия. Да, мизерията по улиците е навсякъде - не само по Цар Калоян, а и по улици около нея, които трябваше да са оправени от месеци, а все още имат недовършени участъци. Благодаря на Бесове, че не оставят незабелязани безчинствата на разни фирмички. Това е начина българинът малко по малко да променя манталитета си - чрез медиите, чрез не-приемането и не-примирението с нецивилизования начин, по който се прави всичко в държавата ни. Защо няма други медии, които да обърнат внимание на това???
4.
митев
24.07.2011 15:23:58
0
2
Щом няма знаци, които забраняват минаването и паркирането по тези улици, това означава, че е разрешено. Айде, живеещите в района познават обстановката, но какво да направи водача-гост на града и квартала? Разбира се, че е прав авторът на материала!
3.
живеещ
24.07.2011 11:07:03
0
2
долния коментар явно е писан от някой от строителната фирма или някой наакан от общината.
подушвате глобичките а?
"а каква е работата на всички шофьори да паркират или да се движат по тази улица?"
живея на тази улица от 15 години. къде да си спра колата бе, мозък мухлясал? две деца карам на детска градина и лятно училище и жена на работа и после обратно!
два месеца спирах по сокаците. а сега като сложиха асфалта елементарни неща не са оправили.
ремонт по български - аз си правя каквото и както си знам пък другите да духат супата.
2.
още един коментар
24.07.2011 01:14:49
3
2
Имате претенции за много неща, цитирате закони, правила, а нормалната етика повелява да скривате номерата на колите, които снимате. Улицата е затворена за ремонт, в двата си края е обозначена с знаци забранителни за влизане, поне така беше в началото. Елементарен и надписът на последната снимка "Този канал стои без капак вече няколко дни, а колите постоянно паркират около него" - На тоя канал капака ще му го сложат като положат и последния слой афалт, а каква е работата на всички шофьори да паркират или да се движат по тази улица? 100 табели и знаци да сложат пак ще има такива дето ще ги нарошават и после да мрънкат и дребнеят в коментарите си.
Има пропуски навсякъде, в тая държава, но изведнъж нищо не се оправя, а манталитет дълго се променя!

Спирам да ви чета - станахте ЕЛЕМЕНТАРНИ !
1.
коментар
23.07.2011 17:20:15
1
2
то просто няма какво да се коментира -
ремонта на централните улици бе пред очите на цял Бургас и там не си позволяваха такива мизерства, но тука си показаха рогата.
и това в голям град, смятай в малките градчета какво безхаберие е
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори