×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Полагаме мощите на Св.Йоан след скандал с държавни пари


Полагаме мощите на Св.Йоан след скандал с държавни пари
На 11 януари т.г. отец Иван, пред храма „Св.св.Кирил и Методий“ в Созопол твърди, че 15 икони чакат реставрация, а те са готови.
26 Март 2011, Събота, 19:55 ч.
Автор: Бесове.бг

Заформя се поредната гавра със светиня по български.

В събота финансовият министър Симеон Дянков и шефът на НИМ Божидар Димитров ще проверяват как са оползотворени 420 хил.лв., отпуснати от правителството за ремонт и реставрация на църквата „Св.св.Кирил и Методий“ в Созопол, където трябва да бъдат положени мощите на Свети Йоан Предтеча. Ще се разбере дали всички пари са вложени по предназначение и в изпълнение на законите.

Чрез предоставените от държавния бюджет суми – общо 520 хил.лв., този храм в древния Созопол трябва да се превърне във втори Йерусалим, където да се покаже на туристи и познавачи какво културно наследство имаме. Ако разбира се, всичко е извършено професионално и с нагласата, че трябва да съхраним това, което имаме и да го показваме с гордо вдигнати глави пред света.


Това са готовите икони, които заснехме в музея

същия ден, без да е обявяван  конкурс


Скандал неминуемо ще има, защото ще се иска от експертен съвет да установи дали безценните икони от църквата са възстановени както трябва. Дотук не е известно компетентна комисия да е приемала извършената от художниците Стоян Забунов и Кирил Колев реставрация. Ясно е едно – че те са получили без конкурс по закона за държавните поръчки работата по иконите и че са взели набързо 29 хиляди лева.

„А-а, така ли, значи са дали точно 29 хиляди лева – на ръба на поръчката, за да не я обявяват“, възкликна пред микрофона на besove.com министърът в оставка Божидар Димитров на 11 януари т.г., когато от нас разбра, че отец Иван от „Св.св.Кирил и методий“ е дал парите на двамата художници без конкурс. Но това е само едната страна, защото има съмнения и за несъответствие между платеното и качеството на строителните дейности. Местните хора наблюдават проекта и си припомнят как преди четири години Ротари клуб Созопол се обърнал към отец Иван с желание да възстанови със свои сили камбанарията, но попът поставил условие: или давате парите за новата камбанария и аз си намирам майсторите или нямам нужда от вас. По тази причина най-авторитетните и заможни хора от района, обединени в Ротари клуб, дали своята благородна лепта за храма „Св.Никола“ в Черноморец, където сега имат  църква с висока и красива камбанария.

Както е известно, парите на държавата за „Св.св.Кирил и Методий“  бяха издействани по времето, когато Димитров беше министър без портфейл и той би трябвало да е наясно с методиката, по която трябва да се усвоят. Първоначално 420-е хиляди лева трябваше да бъдат преведени по сметката на община Созопол. Това бе обявено от премиера Бойко Борисов след заседание на МС през есента м.г., веднага след което той се снима с кмета на Созопол Панайот Рейзи. След появилото се на другия ден в медиите фото на двамата, застанали рамо до рамо, се разбра, че Борисов променя адресата на парите по настояване на областния управител Константин Гребенаров. Гребенаров чистосърдечно изрази съмнение пред репортерите тогава, че пари в сметката на общината, докато Рейзи е кмет, не бива да постъпват, понеже на него не можело да се разчита. Затова сумата бе преведена директно на църковното настоятелство, начело с поп Иван. Това стана през декември. Храмът бе изтърбушен и се започнаха строителните дейности.

Припомняме, че на 11 януари пред храма се строиха министрите Дянков и Димитров, посрещнаха ги отец Иван и неколцина работници, извикани да позират за пред камерите. Наш екип също бе там, но не да пита Дянков за пламналия шап в Кости, закъдето се бе забързал и каквито въпроси той очакваше, а за да разследва дали е верен сигнал за приключило на бърза ръка реставриране на ценните икони от църквата. Дянков не пожела да отговаря по темата, защото не бил запознат, а Димитров настоя за дискретност, за да си спести поредната неприятност с премиера. Ето на какво се натъкнахме ние тогава. Публикуваме го сега и се надяваме, че гостите на Созопол в събота ще се вгледат по-внимателно в проблема. Въпреки, че вече може да е фатално късно. Очакваме мнението на гилдията на реставраторите. Ако изобщо в България съществува такава.


11 януари, пред храма „Св.св.Кирил и Методий“ в Созопол, минути след посещението на двамата министри Симеон Дянков и Божидар Димитров

Отец Иван: Конкурс за иконите ли? Не е нужно


- Отче Иване, доволен ли сте от парите, които правителството ви даде за ремонта на църквата – 420 хил.лв., днес Дянково обеща още 100 хил.лв.?

- Да, много сме доволни, хубава сума. Църквата до лятото ще е готова, ще става за културноисторически туризъм.

- Хубава сума, как я разпределихте между реставраторите на иконите?

- Както трябва да се разпредели.

- А конкурс по закона за обществените поръчки проведохте ли, това са държавни пари?

- Каквото трябваше да стане, стана.

- Кой екип ги реставрира?

- Ми-и, не сме стигнали дотам. Още не сме определили кой ще реставрира, иконите сме оставили в музея в Созопол, не е определено.

- Е как, след като преди две седмици видяхме снимка във в.Фактор как посочените от медията за реставратори Стоян Забунов и Кирил Колев рисуват върху най-ценната икона – тази на Богородица. Значи сте ги поверили на тях?

- А, няма такова нещо, Забунов ми даде гаранция, че сега още не е време за това. Стига вече, това са подробности, не съм длъжен да ви отговарям.

- Как да не сте длъжен – това са безценни реликви от културно-историческото наследство на България, поверени са ви пари на правителството, за да се реставрират от професионалисти, в тази църква ще се извърви светът, не можем да се излагаме?

- Досега 15-е икони бяха на съхранение при директора на музея Димитър Недев, ако той ги е дал на Забунов да почне работа, да отговаря Недев.

- Колко пари ще дадете за реставрацията на тези икони?

- 29 хиляди лева.

- Поискахте ли дипломите за съответното образование на тези двама т.нар. реставратори?

- Не, не ми е нужно.

- Знаете ли, че трябваше да обявите конкурс?

- Не е нужно.

 10 минути след този разговор, на същата дата 11 януари 2011 г., екипът на besove.com видя в коридора на созополския музей шест от иконите, които вече бяха готови, излезли изпод четките на Забунов и Колев.

Директорът на Созополския музей Димитър Недев:

Забунов и Колев реставрираха 15-е икони, готови са


 

Димитър Недев
шеф на Созополския музей
- Г-н Недев, кой реставрира тези икони от църквата „Св.св.Кирил и Методий“?

- Стоян Забунов и Кирил Колев от Бургас.

- Смятате ли, че са възстановени както трябва?

- Да, добросъвестно са работили, спазена е процедурата, готови са всичките 15. Вече е готов приемо-предавателния протокол, аз съм ги взел, тук са. Тази реставрация я организира църковното настоятелство. Ще ги съхранявам тук докато приключи ремонта на сградата и ще ги предам за експониране.


В категории: Созопол


9
Коментара
Флагман.БГ Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда 04/05/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния 04/05/2024, Събота 09:20 0
9
Коментара по темата
9.
lalo
06.06.2011 19:59:49
3
1
GOLQM MUSHENIK VERNO.TOJ NQMA NISHTO OBSHTO SAS SOZOPOL-SAMO GRABI OT GRADA!!!LIN4444444444444444!!!!
8.
ЕЛЕНА
06.06.2011 19:57:35
5
1
АБЕ СМЕШКО КОЙ ПРАВИ НЕЩО ЗА СОЗОПОЛ ?ТИ НЕЩО СИ СЕ ОБЪРКАЛ БЕ!!! ОТЕЦ ИВАН ИЗВЕСТЕН КАТО СЪРНИЧКАТА В ЦЪРКОВНОТО ОБКРЪЖЕНИЕ Е ИЗВЕСТЕН КРАДЕЦ И МАНИПУЛАТОР-ТОВА Е МНЕНИЕ НА НЕГОВИ "КОЛЕГИ"-ВСИЧКИ ГО ПОЗНАВАТ КАТО ГОЛЯМ МОШЕНИК!!!
7.
ssss
06.06.2011 15:23:17
3
0
я се ебете в гъза е...сме6ковци...нареждат само...вие сте много хубави,пълен смях сте...само зяете..ко било,6то било?замълчете си или си намерете работа...а не хулете само хората които правят нещо за града ни.селския манталитет винаги си казва думата
6.
АЛИСИЯ
21.04.2011 10:24:14
6
4
ПО - ГОЛЯМ ДАЛАВЕРАДЖИЯ ОТ ОТЕЦ ИВАН В СОЗОПОЛ НЯМА!ТОЙ Е АЛЧЕН КРАДЕЦ И Е ВРЕМЕ НЯКОЙ ДА МУ ПОДЛОЖИ ВЕЧЕ БАНАНОВА КОРА НА ТОВА КРАДЛИВО НЕНАЯДЕНО ОТЧЕ!
5.
созополчанин
01.04.2011 22:23:00
2
7
Повече от отвратително е да забърквате отец Иван,църковното настоятелство,кмета на Созопол и фондация"Созопол"в долните си предизборни политически игри.Не бива със злоба и лъжи да превръщате в помия дори и това край което са се обединили и отец и кмет и всички граждани на Созопол- час по-скоро да отвори врати църквата"Кирил и Методий" За отец Иван само,ще кажа,че по-добър стопанин на созополските църкви и парклиси от него никога не е имало и това е видно за всички като се има в предвид състоянието църквите,а за кмета,че е единствения от всичките си предшественици, който се опитва да приобщи общинския живот с живота на църквата.А това е много важно за нашия град който е едно специално място заради присъствието на светините тук.Не злобейте,забравете политическите пристрастия,не пречете,а помогнете да забие по-скоро камбаната на църквата.И помнете че Господ гледа в сърцето на всеки и знае какво се крие там....
4.
морето
29.03.2011 18:27:56
6
4
От този материал,който си е чисто поръчков срещу отец Иван и църковното настоятелство, крещи злобата на кмета и неговите хрантутници, че държавата отклонява средства от крадливите им ръце.Така е правилно,за да има нещо за града и хората му, а не само за крадците.
3.
keptan
24.03.2011 08:36:55
7
2
Созополският отец не само ще агитира за Гребенаров, но и краката ще му целува, за да му осигури губернатора оставането на мощите в неговата църква. Задава се голям скандал, защото Бажидар Димитров настоява , а и вече обяви, че мощите и всички останали реликви ще бъдат преместени в тракийската църква.
На отеца му трябва подкрепа, за да прибира лептата от посещенията на поклонниците в Св. Георги и ще разчита на Гребенаров да приложи някои намера от ДС миналото си.
2.
Илиян
24.03.2011 07:31:56
4
2
Защо не проверите мистерията около Арнаутски- фондация "Созопол". Как така бе джанъм, все той печели проектите в Созопол?
Сега пък прави проект със областна управа, за да го прикрие Гребенаров ,като му лъснат далаверите.
1.
анатемосан
24.03.2011 07:27:58
9
2
Отец Иван е голям мошеник и всички в Созопол знаят, че е такъв, но ще му се размине, защото Гребенаров ще го покрие.
Гребенаров ходатайства да приведат парите на църквата с уговорката за изборите отеца да агитира за него.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори