×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате


Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате
С последните промени в Кодекса на труда специално е записано, че работникът или служителят не е длъжен да отговаря на инициирана от работодателя комуникация
03 Май 2024, Петък, 19:02 ч.
Автор: Флагман.бг

Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата

Все по-често работодатели възлагат задачи на наетите от тях хора по телефон, имейл или друго средство за комуникация след изтичане на работното време. Това показва доклад на КНСБ за нарушенията на работодателите през миналата година.

Но с последните промени в Кодекса на труда специално е записано, че работникът или служителят не е длъжен да отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка, освен когато в индивидуалния или в колективния трудов договор са уговорени условия, при които това е допустимо.

Все по-често има случаи работодатели да не плащат дължимите суми при командировка. През миналата година дневните пари при командировка бяха увеличени на 20 лв., когато е без преспиване, и на 40 лв., когато е с преспиване.

Работници се оплакват и от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата. Както и от практиката да не плащат за положен извънреден труд.


В категории: Животът


11
Коментара по темата
11.
ИВАН
04.05.2024 15:03:24
0
0
МАСОВА ПРАКТИКА В ЧАСТНИТЕ ОХРАНИТЕЛНИ ФИРМИ
10.
100 години след събитията
04.05.2024 10:23:32
0
1
Напълно закъснели и измислени промени!!!! Много ясно, че всеки работодател ще вкара една мъглява клауза в договора или в длъжностната характеристика и по този начин ще стане по-лошо защото ще се узакони, нон стоп ангажиментите и работата по телефон.
Освен това се подминава друга практика поставянето на задачи и срокове по приложения Вайбър, Уатсъп и др. Никъде не е регулирано включително в държавните ведомства как да се използват тези приложения и какво е допустимо и какво не. Например ако има служебна група или чат и в нея протича някаква комуникация с последствия от нея.
На трето място се пропуска въ един много важен въпрос и това е въпросът за собствеността на телефона. Защото ако е личен номер и аапарат е едно, но ако е служебен е друго. При положение, че работодателят не ти е дал апарат и карта и не ти плаща сметката не виждам откъде накъде ще ти звъни на личния. Дежурствата н а телефон също трябва да се заплащат, а това не е уредено как ще става ако на практика не е на телефон а в приложение. Вече има телефони без телефония само интернет ама КТ се прави, че не знае. Ако се работи на телефон или с приложение по време на почивка не е ясно как ще се документира. Касае се не само за пари а, за трудов стаж който да важи за пенсия. Това не е маловажно при положение че Интернет се използва поголовно, а изискуемият трудов стаж е 40 години. Ама синдикатите само маркират дейност и оставят неуредените въпроси за сметка на работниците
9.
оффф...
04.05.2024 09:34:46
0
4
Работил съм само в частния сектор

Винаги на интервюта съм казвал, че работя само в работно време.
Питали са ме дали мога да поема извънредна работа в почивен ден и винаги съм казвал категорично не.
НИКОГА не трябва да го премълчаваш на интервю!!!

Никога не съм се притеснявал да не вдигна в извън работно време.
Но също така и няма проблем да дам съвет на колега, който е на смяна и е в затруднение, дори да не се обичаме

Промените в законите са излишни когато хората могат да се договарят
8.
до 7
04.05.2024 09:01:36
2
2
Пак ще си говорим след някоя и друга година. Явно тук някои кадри са се поразглезили и си въобразяват, че боговете са им станали братя. Така си мислеха и в САЩ само преди 2-3 години. Както музикалните звезди изгряват на запад и залязват на изток, така и тенденциите се появяват на запад и се местят на изток. Ако имаш представа какво става в САЩ в момента точно с най-разглезените в БГ, ИТ, и то от FAANG компаниите, няма да си толкова важен и арогантен. Не могат да си намерят работа по 8-9 месеца, че и повече от година, благодарни са когато я намерят и то със заплати намалени по 20-50К! Нещо повече, другите компании дори не ги искат, по ред причини. Така че, когато си нечий роб, независимо от нивото, оставаш си роб, освен ако не смяташ, че можеш да започнеш самостоятелен и успешен бизнес.

В коментара ти всъщност няма никаква логика, защото точно квалифицираните кадри са кучета на каишка 24/7. Затова и казах, че това е цената на по-високите длъжности и заплати на днешно време. Барабите, както и обикновеният офис персонал, не са търсени в извънработно време, защото рядко може да има някаква причина.
7.
4 и 6
04.05.2024 08:15:38
2
2
Ако си човек с квалификации и си добър в работата си, шефа ти има нужда от теб, повече отколкото ти от него. Такъв сужител може да се пазари, да иска по-добри условия и да не си вдига телефона в извънработно време, ако не му се плаща извънредно за тва. Сега, ако имаш средно образование завършено с 3.50 шефа ти може да те смени за 15 минути с друг като теб и тогава не можеш да се пазариш и ще му робуваш.
6.
Българина
03.05.2024 21:55:27
7
6
Когато Шефът звъни след работа, има защо.

Желателно е да му отговорите.

Аз лично АКО мога да помогна, винаги го правя, ако не - споделям защо не става, или колко ще закъснея докато мога да помогна...
5.
Хаха
03.05.2024 20:58:47
1
12
Ако си вадиш парите, можеш спокойно да правиш шефа си и на маймуна, ако пожелаеш. Ако не го кефи - шефове бол. Качествени работници по-трудно се намират в тая затихваща държавица.
4.
Може,
03.05.2024 20:42:25
7
9
разбира се, че може... Също така може да останете и без работа. Това е цената на по-високите длъжности и заплати на днешно време - куче на каишка 24/7!
3.
Дуньо Простия
03.05.2024 19:46:35
6
12
Другари от профсъюза /а.к.а. синдикат/, всички знаем, че законите важат само за хората на хранилка - държавна, общинска, синдикална :)
Опитай се в частна фирма да не вдигнеш телефона - един път ще мине номера, втория път си на борсата.
2.
ганчо готиния се допълва
03.05.2024 19:13:57
3
6
Другите да ходят да си берат лайката
1.
ганчо готиния
03.05.2024 19:12:13
5
6
Алчнотията на Ганя е неизмерима. Важното е той да е добре и келепир да има
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори