×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зияд Ел Масри проговори, връща се в политиката (Част Първа)


Зияд Ел Масри проговори, връща се в политиката (Част Първа)
Най-атрактивният политик в Бургас, който устройваше мощни купони във вилата си в с. Драчево, днес е избягал от светската суета.
13 Февруари 2011, Неделя, 16:39 ч.
Автор: Галя Илиева

Кой е той, от къде е тръгнал, що за човек e, какво работи, плаче ли, кой го натопи в митническата афера и го хвърли в затвора, какви са истинските му взаимоотношенията  с Георги Първанов и екскмета Йоан Костадинов? Това са въпросите на besove.com, които зададохме на най-атрактивния бизнесмен от периода 1999 – 2005 г. и бивш общински съветник на Бургас - ливанеца Зияд Ел Масри.

Това е и първият му разговор с медиите, за който Зияд се съгласява след излизането му от затворническото общежитие през 2007 г. Видеозаписът ни ще изясни доста неща пред всички, които, докато бе зад решетките го наричаха измамник, перач на пари, добре облечен мафиот. Това са същите тези, които години наред се тълпяха около отрупаните трапези за рождените дни на бизнесмена край басейна на вилата му в Драчево. Днес Зияд Ел Масри се е дистанцирал от лицемерите. Контактува само с отбран кръг приятели и поддържа перфектна хигиена на контактите си.
В момента притежава красив хотелски комплекс край Лесово, наречен на съпругата му Галина, има своя болница в Бургас, медицински център в Несебър, кабелна телевизия в Елхово и Болярово, луксозни  вили в Ичера, Драчево, продължава да поддържа ултрамодерен офис на ул.“Иван Богоров“ в центъра на Бургас, където е и едноименната му фондация.  Той и днес продължава да помага на всеки, който го помоли - на болни, на инвалиди, на социалнослаби. Естествено, знае кои политици го предадоха, за него се разказваха ужасни неща – включително и това, че президентът Георги Първанов го бил помилвал, след като е имало натиск от чужда държава.
Зияд Ел Масри казва, че днес е друг човек, преживяното в периода 2004-2007 г. го е променило. Не устройва купони с фойерверки, на които преди години събираше стотици  представители на политическия и медиен елит във вилата си в Драчево. Не откликва на покани за коктейли и срещи с журналисти. „Не ходя никъде, не посещавам заведения, ресторанти. Няма смисъл от много хора. Не искам да гледам лицемерието, лъжата. Гледам си семейството”, казва днес екссъветникът. Смята се за първия политик в Бургас, репресиран по политически причини след идването на демокрацията. Знае кой го е натопил в митническата афера с контрабандните цигари от далечния период 1991-1994 г. , по която едва през 2006 г. излязоха осъдителните присъди на митничарите Бойко Трепечов, Здравко Караджов и Живко Йорданов. По това обвинение общинският съветник бе осъден на четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим и да изплати на държавата  41 477 деноминирани лева, от които 1551 лв. - данък печалба, 36 284 лв. - неплатен акциз, и 3642 лв. - дължим ДДС. Ел Масри бе осъден за неточно попълнена данъчна декларация, а не за съучастие в митническата афера.
В деня, в който Върховният касационен съд произнесе присъдата – в Бургас общинските съветници събраха внушителна подписка до президента Първанов с настояване да бъде помилван колегата им. Никой не допускаше, че известният бизнесмен може да попадне с ефективна присъда в затвора. „Една от целите на присъдата е превъзпитанието на осъдения, а през десетте години, откакто гръмна случаят, Зияд Ел Масри ни доказва всеки ден, че е съвестен гражданин и върху дейността му не е паднала и сянка на съмнение", пишеше тогава в подписката.  
"Много ми е тежко, но ще вляза с достойнство в затвора и след като изляза оттам ще продължа да живея в Бургас. Ако законът ме задължава, ще напусна Общинския съвет. Оставка обаче няма да подавам, защото не съм направил нищо, от което да се срамувам", заяви тогава Зияд Ел Масри. Оттогава той не е проговарял пред медиите.

Завръща се в политиката

Убеден е, че е имало политически елемент в неговото преследване. Нека всеки, който поне малко разбира от политика да върне лентата назад - 2005-2006 година. И ще намери отговори на много въпроси. Кой ме нападаше по време на сесии? Кои стояха срещу мен? Кои партии не се съгласяваха с мен, защото им бях неудобен? Направете една разходка в архива”, заявява Зияд Ел Масри и допълва, че все още не е късно да се върне отново в политиката. И ще го направи.
Зияд не иска да говори много за „цигарената афера” и казва, че е „затворил страницата”. Приема я като част от своя живот „Каква файда да обяснявам. Мина толкова много време. И сега да говоря, какво ще помогне това? Ще ми върне достойнството ли? Ще върне починалия ми баща?  Ще върне унижението на децата ми, да им говорят хората, че баща им е в затвора? Уважавам съдебните власти, дали бяха справедливи и не това историята ще покаже”, казва екссъветникът и посочва папка с хиляди подписи през тежкия му съдебен  период, в която жители на Бургас са се обявили в негова подкрепа.
Очаквайте Втора част








7
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
7
Коментара по темата
7.
Kremena Marinoova
11.05.2011 00:07:24
2
2
Tova e 1 ot malkoto hora koito sa tolkova dobri i blagorodni.Tozi 4ovek vinagi ti vliza v polojenie.Vinagi pomaga s kakvoto moje.No horata sa tolkova licemerni i zlobni 4e vinagi gledat kak da stap4at dobriq 4ovek.Na6ata darjava osven zloba i licemerie drugo ima li?Poznavam Ziad El Masri i znam kolko e dobar i blagoroden.USPEH!!!!!!
6.
Georgi
28.03.2011 14:25:06
0
3
tozi 4ovek e mnogo dob4r vinagi e pomagal na horata koito se no6daqt ot pomo6 nikoga negi e v4rnal.
5.
Кънчо
14.02.2011 23:33:01
0
3
Дъбов, каквото и да си говорим винаги става въпрос за пари. Кой от кого ги е взел и на кого ги е дал е дълга тема. Масри говори много в това интервю, даже повече, отколкото трябва, струва ми се... но истината е, че не е лош човек. Всеки прави грешки - важно е да осъзнаеш грешката си и да не я повтаряш.
4.
Карбовски
14.02.2011 17:37:45
1
3
Успех в новите начинания на Ел Масри.
3.
Карбовски
14.02.2011 17:37:45
0
2
Успех в новите начинания на Ел Масри.
2.
Маринова
14.02.2011 16:14:15
0
3
Кога ще качите втората част от интервюто?
1.
Дъбов
13.02.2011 18:07:26
1
3
Попитайте общинския съветник от 2003 до 2007 г. от БСП - Димитър Стоянов той сега ще е кандидат за кмет по въпроса за влизането на Ел масрли в пандиза, питайте колко му струваше хонорара за да го защитава и на колко хора се раздадаха пари, дали изобщо се раздадаха или един човек си ги прибра и после изпържиха Масрито
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори