×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На едно място в КОЦ-Бургас ще съчетаем диагностика, брахитерапия и анализ на онкологични заболявания, уникално е за България


На едно място в КОЦ-Бургас ще съчетаем диагностика, брахитерапия и анализ на онкологични заболявания, уникално е за България
Брахитерапията ще е нещо ново за Бургас, таргетира тумори с много висока мощност на дозата, но щади околните тъкани, разкрива д-р Петко Дочев – началникът на отделението по лъчетерапия към КОЦ-Бургас
Тема в развитие
виж още
скрий
08 Юли 2019, Понеделник, 13:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

За морския град е важно да имаме апаратура, с която да можем успешно да лекуваме рак на простата и редица други типове карцином, отварянето на корпус №3 към Комплексния онкологичен център ще направи точно това, смята д-ри Петко Дочев

Д-р Петко Дочев е началник на Отделението по лъчелечение към Комплексния онкологичен център в Бургас. Срещаме се с него по повод внедряването на новата апаратура за лъчелечение в отделението с изграждането на новия корпус №3 към КОЦ.

-Д-р Дочев, какво представлява брахитерапията?

-Брахитерапията е метод в лъчелечението, който се основава на облъчването на вътрекухинни, вътреорганни тумори. Те се облъчват с много висока мощност на дозата, като същевременно здравите тъкани се щадят максимално. Дозата, която получава пациентът извън самия тумор е много малка – реално количеството облъчване спада рязко с увеличаването на източника на лъчелечение, в случая апаратът за брахитерапия. Съвременните апарати са напълно автоматизирани и роботизирани.

-Какво значи роботизирани? Как работят те?

-Апаратите за брахитерапия сами въвеждат източника на облъчване там, където се налага – в тумора или метастазата. С него се избягва всякакво облъчване на персонала, който работи, и в това се изразява съвременността на модерната брахитерапевтична апаратура. Обикновено обаче брахитерапията се комбинира с перкутанното лъчелечние (външно), което се провежда на съвременните линейни ускорители. Тя е метод, който всъщност допълва целия цикъл на лъчелечението в онкологията.

-Кога влиза брахитерапията в действие?

-Когато трябва да се облъчат конкретни тумори, които са близко до лъчечувствителни органи или тъкани. То таргетира с огромна доза само туморите, а щади останалите тъкани. Комбинирано с перкутанното лъчелчение се постига много по-висок мощност на дозата, но същевременно тя е минимална към здравите тъкани. И това всъщност е предимството на този комбиниран метод за лъчелечение.

-Къде има най-голяма приложение брахитерапията?

-На първо място при простатния карцином. Там обаче трябва много внимателно да се анализира всичко – в кой дял на простатната жлеза е туморът, в кой стадий е заболяването и т.н. Например брахитерапия не може да се прилага в трети или четвърти стадий, когато например туморът излиза извън капсулата на простатата .Тогава се прилага само перкутанно лъчелечение.

Използва се и при гинекологичните тумори – при карцином на шийката на матката, на тялото на матката. Там вече се увеличава сферата на лечението, защото заболяването може да бъде третирано с брахитерапия в първи, втори и трети стадий. При този метод се въвежда един водач, който е автоматизиран, в кухината и всъщност робота сам въвежда вътре източника на лъчелечение.

Друга област са кожните карциноми. Бургас е ендемичен район заради местоположението си. Кожните карциноми обикновено са по лицето – 80-90%. Това са такива места, които трудно могат да се оперират. Три са типовете лечение – оперативно, лъчелечние на дълбока рентгенова терапия и брахитерапия. Разликата е следната: Оперативното лечение изисква най-малко един сантиметър дълбочина и широчина около засегнатата тъкна. Обикновено обаче карциномите са на такива места, че това е на практика невъзможно. Тук се намесва брахитерапията, която при тези случаи е изключително ефективна.

Може да се ползва и при рак на млечната жлеза. Например ако е направена операция преди това и туморът е отстранен, брахитерапията може да се ползва за изграждането на зона с радиус от 1 до 2 сантиметра, която допълнително да се облъчи.

-Какъв е процентът на успеваемост при брахитерапията?

-Когато говорим за рак на млечните жлези, при който е възможно приложение на брахитерапия, успеваемостта е между 10 и 15% по-голяма, което е значително. Хубавото е, че при този метод не се облъчва здравата част на млечните жлези, защото трябва все пак да се има предвид, че лъчелечението в този случай може да предизвика и индуцирането на други карциноми.

-От колко години брахитерапията се практикува в медицината?

-По принцип от много, но преди тя не е била толкова автоматизирана и всичко се е правело на ръка. Така обслужващият персонал – лекари, медицински сестри – също се облъчва. Тук е и разликата с преди и сега – днес, с новите машини, които предстои да получим в КОЦ-Бургас, това е изключено, защото всичко е роботизирано. Разбира се и точността е увеличена значително.

-В България има ли места, където се провежда брахитерапия?

-Има, но са малко. В Аджибадем Сити Клиник в София, където д-р Камен Недев се превърна в пионер на брахитерапията в България. Методът се провежда и в Националния онкологичен център, на малко по-ограничено ниво. Има и във Велико Търнове, където обаче се използва само при гинекологични заболявания.

-Защо е важна апаратурата за брахитерапия за Бургас?

-Защото ще затвори цикъла на лъчелечение. Бургаска област е на едно от първите места по заболеваемост от рак на простатата и рак на белия дроб. Отделението по лъчелечние в Бургас е оборудвано с най-съвременна техника. Това, което ни липсваше досега, е апаратурата за брахитерапия. Когато се сдобием с нея, ще придобием най-високо ниво на компетентност  – 3Б. Такива отделения има само още две в страната. Това несъмнено е повод за гордост за Бургас, но най-вече е важно за пациентите, защото ще могат да бъдат лекувани много по-адекватно. Паралелно с брахитерапията ще развиваме и диагностиката, защото трябва много добре да е ясно туморът в кой стадий е. Новата сграда, която се строи в момента към КОЦ-Бургас, е уникална за България, защото на едно място ще се съчетава диагностика, представяне пред онкологичен комитет и брахитерапия.

-Съвременната медицина по отношение на онкологичните заболявания изглежда е напреднала значително. Да направим един поглед в бъдещето. Виждате ли до 10, може би 20 години, край на този бич за човечеството?

-В медицината все повече навлизат новите технологии. Нещата в тази сфера се подобряват с всеки изминал ден. Но никой не може да даде сигурен отговор на този въпрос. Всичко е относително. Например ако един пациент бъде диагностициран в първи или втори стадий, възможността да се излекува е близка до 100%. От друга страна тези, които са диагностицирани в трети или четвърти стадий... нещата са по-различни. Развитието на заболяването може да се забави, но обикновено е фатално. Диагностиката е най-важната в случая. Засега нямаме метод на лечение, който във всички стадии да е успешен. Важно е пациентите да имат здравна култура – да се провеждат скрининги, да се правят контролни прегледи. Стойността на лечението на пациент, диагностициран в първи стадий, е десетократно по-малка от тази, при един пациент, който е в четвърти стадий.


В категории: Здраве


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори