×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проблемът на Арапя е само един – липса на Общ устройствен план! И това е много тежко за местните хора


Проблемът на Арапя е само един – липса на Общ устройствен план! И това е много тежко за местните хора
Личното ми мнение е, че в тази борова горичка не бива да има каквото и да е, каза кметът на Царево Георги Лапчев
Тема в развитие
Зарков, след като Караянчева му спря микрофона: Плажът на Алепу прилича на Алепо Ивелина Василева: Това, което наблюдаваме на Алепу, е абсолютно безобразие Валери Симеонов за строежа на Алепу: Там няма свлачище, законът е нарушен, очаквам разследване! Това не е хотел – подпорна стена е, а стаите не са стаи, а „обеми“ Строежът на "Алепу" - законен, РДНСК-Бургас не откри нарушения РДНСК-Бургас праща проверка на „брегоукрепването“ с хотел на Алепу Крещящ абсурд: „Брегоукрепват“ с хотел пясъка на Алепу Зелена светлина за строеж на къмпинг „Градина“: Бизнесмен ще прави ресторант като в Монте Карло Тежки машини влязоха във в.с. „Свети Тома”, строежът на Шофьорския плаж продължава ударно Пчелояд спрял строителството на Алепу, машините нарушавали комфорта му Нови сигнали за незаконно строителство на Алепу, РДНСК започва проверка Строителният надзор откри груби нарушения на "Алепу" и "Арапя", спря строежите (ОБНОВЕНА) Проверките по Южното Черноморие: Медийно шоу с предизвестен край или твърдата ръка на държавата? Георги Атанасов: Не сечем гората край Арапя, а само опасните дървета (ВИДЕО) Шефът на ДНСК спря строителството и на Арапя Атанас Семов: Като гледам кадрите от Алепу, имам чувството, че са от Алепо (ВИДЕО) Извънредно! Спират строителството до к-с "Св. Тома" Ще запечатат ли строежа край Св. Тома, шефът на ДНСК идва на спешна проверка Панайот Рейзи: Няма дюни под строежа на къмпинг „Градина“, не разрешаваме да се строи на плажа (ВИДЕО) Кметът на Царево: Гората край Арапя се сече заради природозащитниците (ВИДЕО) Бойко Борисов командирова шефа на ДНСК на спешна инспекция на Южното Черноморие. Ще спират ли строежи? Вижте какво остана от райското в.с. „Св.Тома”, тузарите напускат имотите си (ВИДЕО и СНИМКИ) Проблемът на Арапя е само един – липса на Общ устройствен план! И това е много тежко за местните хора Първо във Флагман! Край на живописната борова гора в Арапя! Градят ваканционно селище (ВИДЕО И СНИМКИ) Строили на Шофьорския плаж край Созопол, за да не падне пътят? (ВИДЕО) Павел Поппандов: Строителите ми отнемат и спомените от Алепу, дано нещо да остане! Еколог: Строежът на ресторант и паркинг на къмпинг „Градина” е върху разрушена дюна РИОСВ извърши проверка на къмпинг "Градина", няма нарушение Нов строеж на брега на морето
виж още
скрий
24 Януари 2019, Четвъртък, 09:42 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

На 22 януари Общината състави акт на обекта, нищо не крия от обществеността
 

Във връзка със строителството в боровата гора до Арапя Флагман.бг се свърза с кмета на Царево Георги Лапчев (ВИЖТЕ ТУК)

- Г-н кмете, известно ли Ви е, че между Лозенец и Царево, върху най-красивата част от полуострова на Арапя в момента се вихри мащабно строителство? Що за проект е това върху недокоснатото от човешката цивилизация  място? Кой стои зад него?


-  Така е, местността е прекрасна. Но разрешението за строеж на този имот е било издадено през 2007 г. По-точно на 16.11.2007 г.  Издадено е било на фирмата  „България Пропърти” ЕООД, с представител  Димитър Вринчев.  Адресът на тази фирма е в София, в ж.к. „Младост I". Показателите на обекта бяха почти 20 000 кв.м РЗП, с огромна плътност на застрояване  и височини над 4 етажа и половина . Това им позволяваше ПУП-ът, който е бил урегулиран преди това, т.е. преди 2006 г.

- Това земеделски земи ли са били? Как е придобита тази борова гора – като каква земя?

- Историята е много назад във времето. Не зная дали е била земеделска. Въпросният купувач я е купил от друг купувач като урбанизирана територия. Преди това вероятно е била земеделска земя.  След като тогава е издадено разрешението за строеж, в Община Царево е постъпило искане от фирмата да започнат строеж на това, което е разрешено, не са искали да се откажат от инвестиционното си намерение.  Имал съм след 2011 г., откакто съм кмет на Общината, разговори с тях, в резултат на което параметрите бяха редуцирани почти 5 пъти.

- Кажете какво разрешително имат?

- Имат издадено ново разрешение за строеж от 15.08.2018 г., параметрите са свити до 5000 кв. м РЗП. Максимумът е 2 етажа, с много озеленяване и много въздух.

- Как да се свържем с инвеститора? Реално кой строи?

-  В края на годината фирмата е сключила сделка и като титуляр вече фигурира „Арапя Билд” ЕООД.

Да. Проверихме тази фирма, тя би трябвало по документи да се намира на бул.„Христо Ботев” 93 в Бургас. Но се оказа, че там има само счетоводна къща, която обслужва фирмата и нищо не могат да ни кажат.

- Аз нямам какво да крия от обществеността, още по-малко пред медиите. Това е  фирмата, която строи. Просто „Арапя Билд” ЕООД е вписана като възложител на строежа. Имат всички необходими документи и съгласуване с държавните институции,  преминали са през експертни съвети. Няма нещо, което да не отговаря на закона.  Личното ми мнение е, че там, в тази борова гора  никога не е трябвало да има каквото и да е. Но моето мнение в съда не важи. Имат документи – нотариални  актове, разрешения за строеж, които отговарят на закона.

- Вие самият имате ли идея какво става днес в местността „Дядо-Ильова бахча”? Ние бяхме там.

-  Да, имам. Защото на 21 януари, преди два дни,  Общината е направила проверка. Установено е, че нямат ограда и информационна табела . Написан е акт по Закона за териториалното устройство.

- Не ви ли притесняват този род инвестиции в община Царево, преди години се говореше за криминално възстановяване на т.нар. Бракалови земи, с участието на един скандално известен архитект. Говори се, че неговата група стои зад този строеж?

-  Проблемът е едностранен и той се нарича липса на Общ устройствен план (ОУП). Ако имаше такъв, който да бъде показан на широката общественост, щеше на всички да е ясно къде какво може да се случва и къде какво не може. Има прилика със случая „Силистар”, защото и там има силна обществена реакция, че този имот е станал урбанизиран и ОбС прави нещо тихомълком. После, като се разгледаха
документите в Областна управа, стана ясно, че няма как да е природен парк, защото той е създаден през 2000 г. и в заповедта  за обособяването на Природния парк пише, че урбанизираните територии  не попадат в него. В документите за въпросния имот пише, че е урбанизиран през 1973 г. Значи 27 г. преди да има парк, това е било урбанизирана територия. Ако имаше ОУП, щеше да има много повече спокойствие и щяха да се видят урбанизираните територии, които не са нито земеделски, нито каквито и да било. И понеже няма такъв, няма инвестиции и това е много тежко за местните хора.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Край на живописната борова гора в Арапя! Градят ваканционно селище


В категории: Царево


33
Коментара по темата
33.
Кйгър
26.01.2019 21:09:42
0
6
Герб Царево вече .няма.
Не ви вярвам и аз един от многото разочаровани и излагани.
32.
Hhflih
26.01.2019 20:58:45
0
5
Герб ЦАРЕВО вече не ви вярваме. Октомври сте ЧАО.
31.
М В Р
25.01.2019 16:13:31
0
5
Всички изтрити КОМЕНТАРИ са дело на свободното/треперящо от страх за хлебчето екипче на свободния Флагман - флагмана на свободата в Бургас....Честито...хаха...ха...
30.
С-ДС
25.01.2019 16:07:20
0
3
Че баба Тонка още ли е в Бургас, не се ли прибра в Хасково при своя комшия Делян Добрев да му се оплаква на какви пачи яйца я насади с този РИОСВ в Бургас....

Тук само я тормозят, трябва да е слуга на много господари, да я хокат по медиите разни еколози и тем подобни...да вземе да й намери нещо по убаво, дето и да я гонят - да не я пускат...като при него и при другарите от БКП дето не им приемаха отводите, защото са ценни кадри и без тях НЕ МОЖЕ !!!!
29.
213
25.01.2019 15:06:01
0
6
Два мандата по-късно с една бърза проверка на комисията за борба с корупцията всичко ще си дойде на мястото...тик, так.
28.
Яката цензура
25.01.2019 13:17:01
0
4
от 27 коментара сте изтрили 7, т.е. почти 25%
Какво правите вие, бре?
27.
Петър
25.01.2019 08:06:03
2
5
"Историята е много назад във времето. Не зная дали е била земеделска. Въпросният купувач я е купил от друг купувач като урбанизирана територия. Преди това вероятно е била земеделска земя."
Знаеш, но си траеш!
Ами да се върнем в годините преди национализацията, по време на национализацията, след това, по време на реституцията, и всичко ще си дойде на мястото. Ако ти предоставя фалшиви документи, че земята под Царево , е моя собственост, то ще ми я предоставиш ли Законно, така както я предоставяте на мафията? А, Кмете?
Цялата реституция трябва да се ревизира, и за това няма давност, господине! Може, и да има давност за престъпленията на Държавни служители, но няма давност за собственост! Разбираш ли Кметче?
26.
*********
25.01.2019 08:02:48
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
25.
Каскета
24.01.2019 19:35:00
0
6
Флагман колко ви плаща Лапчев ,за да не стига истината до хората?Защо триете коментарите?
24.
*********
24.01.2019 18:51:11
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
23.
orakul
24.01.2019 16:14:55
0
3
Ся Бетоновози,a
един ден булдозерите ще играят...
22.
*********
24.01.2019 16:08:59
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
21.
*********
24.01.2019 15:43:41
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
20.
*********
24.01.2019 13:58:47
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
*********
24.01.2019 13:56:50
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
18.
petko
24.01.2019 12:58:30
1
10
Значи гражданите на Царево и България трябва да са благодарни на Лапчев, че е придумал Джонката (бивш съветник от ГЕРБ и приближен до техния кръг) да си намали показателите на проекта? Това ли излиза между редовете?

Вие взехте хората за мезе...

Бутнахте БСП с едни лозунги, сега ще ви бутнат със същите!!!
17.
777
24.01.2019 12:53:08
0
10
Георги Атанасов случайно да има нещо общо?
16.
Sapun Rom
24.01.2019 11:40:14
0
2
Ot mangal i turchin drugo nemoi sa ochakva
15.
от Гербер и Комунист до Голтаците
24.01.2019 11:37:07
6
5
Голтациииии НЕ разбрахте ли бе ?
Вече Нямате Арапя,Попси плаж,Шофьoрски плаж,Германка
Хахахахахах
ТЕ СА НАШИ Бееееее
14.
!
24.01.2019 11:33:26
0
9
Бойко,Доган и Станишев еб..ха мамата на България
13.
*********
24.01.2019 11:32:12
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
Ха на Бас
24.01.2019 11:31:14
0
10
Ха на Бас ,че това е перачница на откраднати пари я от Еврофондовете ,я от магистралите !
11.
Добрев
24.01.2019 11:29:24
2
7
Шшшшшшт.Да не последвате Елена Йончева.Ще ми ровите в чинията.
10.
Хахаха
24.01.2019 11:29:02
1
6
Бетоновозите на Доган,Боико и Станишев налазиха Арапя
9.
Василико
24.01.2019 11:26:17
1
10
Строителното разрешение им е от 2018 г.Ти си кмет.Кой обвиняваш и КОЙ е взел рушвета????НАГЛИ до безобразие.Ония със синята лампа няма ли да се намеси ?Малко ви остана.
8.
Ламбо и кошари
24.01.2019 11:25:10
0
7
Такива като този обект ще има много ,и те се знаят от общината ,жалко че ние разбираме късно и след свършен факт ,то и да знаем нищо не можем да направим .
7.
и кой е "инвеститора"
24.01.2019 11:23:24
1
9
Кой налива бетон на Арапя- Бойко ? Доган ? Цветанов ? Пеевски ? Цацаров ? Станишев ? Сидеров ? Магарешки ? Порожанов ?
6.
пророка
24.01.2019 11:19:14
0
7
Попски плаж 2 -бетон ,бетон и пак бетон .
5.
Инвеститор до Голтаците
24.01.2019 11:18:14
9
4
Голтацииии айде млъквайте - имаме си мангизи ,пейзажа е вече наш ,ще си подваме мацета и котета на плажа .
Хващайте Терминал 2 и се измитайте да миете чинии и да бършете клозети в АНглия и Германия ХАхахахаах
4.
будура
24.01.2019 11:17:04
2
5
Кой беше кмет преди Лапчев .
3.
глобете ги за дърветата
24.01.2019 11:15:20
1
6
Община и горско трябваше да актуват предварително дърветата на цена 200 лв бройката ,фирмата да ги плати предварително .
2.
до Бойко Борисов
24.01.2019 11:13:52
1
8
Бойкооооо идват избори -ако не искаш да ги загубиш веднага спирай строежите на Арапя - иначе всичката кал ще се лепне на твойта сметка
1.
Хахахаха
24.01.2019 11:10:07
0
7
Лисицата казала Хахаха
Ами нали Вие от Герб,ДПС ,ОП и БСП спирате приемането на ОУП-общия устройствен план,вече над 20 години,за да си прокарвате Незаконните строежи и да заграбите и последния метър от българското крайбрежие
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радев: Хората на почтения труд създават смисъл, благополучие и достойно бъдеще Радев: Хората на почтения труд създават смисъл, благополучие и достойно бъдеще "Първи май е олицетворение на просветеното общество", каза още държавният глава Времето днес ще е облачно с превалявания, градусите до 21° Времето днес ще е облачно с превалявания, градусите до 21° Прогноза за времето - сряда, 1 май 2024 г. 58 000 българи ще празнуват Великден в Гърция въпреки ужасната скъпотия 58 000 българи ще празнуват Великден в Гърция въпреки ужасната скъпотия Доц. Румен Драгнов разкри, че вечерята в южната ни съседка била два пъти по-скъпа, а в Турция цените били близки до нашите Деца раждат деца в Сливен и бият рекорда за млади майки Деца раждат деца в Сливен и бият рекорда за млади майки В едно от родилните отделения в града от 12 родилки, 7 са непълнолетни Велика сряда е! Денят на Тайната вечеря, покаялата се блудница и на предателството Велика сряда е! Денят на Тайната вечеря, покаялата се блудница и на предателството В народната традиция обичаят повелява да се бере здравец Ще поевтинее ли хлябът, щом надценката му няма да надскача 15 на сто Ще поевтинее ли хлябът, щом надценката му няма да надскача 15 на сто Депутатите решиха да запазят 0% ДДС на брашното до края на 2024 г. Папи Ханс се превърна в Маската, заплаши Валери Григоров в „Денсинг старс“ Папи Ханс се превърна в Маската, заплаши Валери Григоров в „Денсинг старс“ Певецът и каскадьорът имат голяма вражда Честит 1 май! Отбелязваме международния ден на труда Честит 1 май! Отбелязваме международния ден на труда Много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение Кмет и шофьорът му оцеляха по чудо в катастрофа (СНИМКИ) Кмет и шофьорът му оцеляха по чудо в катастрофа (СНИМКИ) Автомобилът им е бил ударен от камион Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Жалбите на Средна европейска класа и кандидат-съветника Бисер Русимов са отхвърлени
Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“ Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда 
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори