×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Време ли е тези с червените папки да влязат в „Трансстрой Бургас”АД


Време ли е тези с червените папки да влязат в „Трансстрой Бургас”АД
Адвокатите на двете спорещи страни в кулоарите на Бургаския съд - Мосинов (вляво) и Амджиев
23 Февруари 2017, Четвъртък, 15:50 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Радостина ГЕОРГИЕВА

Смъртта в тунела „Ечемишка” повдига  въпроси и за други милиони левове, изтекли към офшорките на ДПС, без да има наказани


Кой от  Агенция „Пътна инфраструктура” е виновен  за фиктивен договор, по който на бургаска фирма са преведени 2,4 млн. лв. като първоначален транш за спешното саниране на тунел „Ечемишка” още в далечната 2005 г.?

Възможно ли е претенциите на хората, стоящи зад  „Трансстрой Бургас”АД, да са токова непремерени, че в следващите десет години на два пъти да проявяват пред държавата претенции за цялата поръчка по този договор, възлизаща на 8,2 млн. лв.?


И до днес т.нар. авариен и неотложен ремонт на тунела, където на 5 февруари корозирало осветително тяло се срути и уби жена в движещ се автомобил, не е започнал. И ако не беше тая показна смърт, едва ли някоя медия би следила делото по един скучен търговски спор, в който се концентрира общественото внимание през този месец.

Днес тричленен състав на Бургаския апелативен съд, председателстван от Емилия Нашева,  разгледа въззивната жалба на „Трансстрой –Бургас“ АД срещу осъдителната присъда на Окръжния съд да заплати на Агенция „Пътна инфраструктура“ получени през 2007 г. без основание 2 367 000 лева за несъстоялия се първи етап от ремонта на тунел „Ечемишка”,  601 857,30 лева  обезщетение, както и  разноските по делото в размер на 229 519,19 лева.

„Ние имаме възражение срещу 1,163 млн.лв., които добросъвестно са разходвани за изработка на проект и покупка на материалите. И настояваме за допълнителна съдебно-техническа експертиза, която да установи къде са закупените от „Трансстрой” материали”, заяви адвокатът на бургаското дружество Евгений Мосинов.

Тези материали са били предадени с приемо-предавателен протокол на АПИ в складовата им база в Горубляне, но след като било пратено вещо лице, за да установи наличието им в хода на съдебния спор, се оказало, че са изчезнали. Същото вещо лице обаче не си направило труда да потърси активите на друго място. Затова диренето на тези активи трябвало да продължи. Междувременно за липсата им е било образувано и наказателно производство в Софийска градска прокуратура, но пък то е водено срещу неизвестен извършител и е прекратено поради липса на доказателства.

Мосинов заяви още в съдебната зала, че закупените и подготвени за ремонта материали  струват 450 хил. лв. Той допълни, че ако от „Трансстрой” били некоректни към държавата, можели да си мълчат и така да изтече 5-годишната давност. От ръководството обаче на два пъти през последните 6 години потвърждавали при запитване дали им се дължат похарчените суми за изработка на проект и за закупените материали – на обща стойност 2,4 млн.лв. с ДДС, надявайки се, че в бъдещ по-благоприятен период на управление на държавата и на АПИ, ще имат възможност да получат още средства по този договор.

„Жалбата е неоснователна, защото договорът с „Трансстрой” е нищожен, те трябва да върнат дадените им пари”, контрира адвокатът на АПИ Георги Амуджиев, външен  юрист, нает специално за този казус, независимо, че агенцията има огромен правен отдел.

Пред журналистите в кулоарите на съда Амуджиев каза, че не може да си спомни кой е подписал този договор през 2005 г., когато след кабинета на Симеон Сакскобурготски идва Тройната коалиция, период в който процъфтяват обръчите от офшорни фирми на ДПС.

„Не мога да си спомня кой го е подписал от името на АПИ, това не ми е интересно.  Интересното е кой получи парите? Това е „Трансстрой Бургас”, а не въпросният консорциум „Техностил 2001”, който е спечелил обществената поръчка през 2005 г. Впрочем, това не е консорциум, а е ЕООД. По каква причина влиза „Трансстрой” през 2007 г. и защо на нея се изплащат 2,4 млн.лв.? Въпросите ми са към онези, дето ходят с червени папки (визирайки Прокуратурата, б.а.) – те да установят защо въпросният „консорциум”  е ползвал подизпълнител за изработването на проекта, защо е липсвал правоспособен проектант при тях? И после са представили този проект като свое авторско произведение. Проектът е разглеждан от комисия няколко пъти и не е бил приет. Защо са купили материали, след като нямат проект, нямат и строително разрешение? Казват, че похарчили 1,163 млн. лв. за свършени дейности,  а другите пари на държавата къде са - за какво обществено полезно дело „Трансстрой Бургас” похарчи останалите пари до 2,4 млн.лв., от които ние признаваме върнатото ДДС от 400 хил.лв. И 1 млн.лв. да върнат – заслужава си делото”, заяви адвокат Амджиев.

Съдът ще излезе с решение до месец по поредната тлъста държавна поръчка, получена от „Трансстрой Бургас”АД, свързвана след приватизацията й през 1998 г. с депутата от ДПС Йордан Цонев.

По аналогична схема „Трансстрой“ е получила и договор за 50 милиона лева за брегоукрепване, подписан с МОСВ пак по време на Тройната коалиция.

5 млн.лв. от тях веднага са били преведени по сметката на фирмата в КТБ, но ГЕРБ стопира договора още в първата година от стъпването си във властта, след което казусът влезе в съда и приключи с неприятен резултат за държавата.

Цитираме и част от протокол на НС, в който депутатът на ОДС Елеонора Николова заявява следното на 18 април 2006 година от трибуната (това е времето на Тройната коалиция,б.р.), възмутена, че държавата не дава пари за реставрация на църквата „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново:

„Ще кажете: Няма пари! За мен този отказ е знаков! В същото време на фирма „Трансстрой” АД – Бургас, собственост на панамската „Майда корпорейшън”, люксембургската „Недора” АД, „Трансстрой-2000” и група физически лица, за която фирма злите езици и медиите твърдят, че е в личния обръч на господин Йордан Цонев, са възложени шест обекта в област Пазарджик на обща стойност 926 000 лв., от които 278 000 лв. са преведени авансово. Срещу този аванс има само една завършена дига при Огняново. Хората от Калугерово дори не повярвали на очите си, когато в края на м. март т.г. видели представител на фирмата да се появява и да търси обекта.”

В категории: Темида


11
Коментара
Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
11
Коментара по темата
11.
sas
24.02.2017 11:06:15
0
1
до 6 АБЕ:
На ПОНС и сега продължават да дават - от последните са за оградата по границата с Турция
10.
Христо
23.02.2017 21:45:32
0
12
Делянчо я провери моето дете Ментата отчел ли се е ! Щото той обича само да му се отчитат ! От малък си е такъв !
9.
24
23.02.2017 21:40:53
1
14
Като видиш че в Транстрой Бургас се върти един палячо Милчо известен като сол ташак на Йордан Цонев,който при това и се прави на началник !!! Всичко е ясно и тъжно ! България е страната на Мушмороците !
8.
№16 !!!!В БЮЛЕТИНА Е СПАСЕНИЕТО
23.02.2017 20:27:07
5
1
ПРЕДПОЧЕТЕТЕ №16 -СПАСЕНИЕТО НА България
7.
само !!! да България
23.02.2017 19:56:09
7
4
гласувайте за "да България"-ТОВА Е СПАСЕНИЕТО
6.
АБЕ
23.02.2017 19:21:07
3
8
Друго беше тез пари да ги бяха дали на ПОНС.
Всичко щеше да е свършено.
5.
йордан цонев
23.02.2017 19:19:34
0
15
МЕНТАТА-пак ще бъде НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ /ще представлявя КОЙ???????????????????????????????/народ МАЗОХИСТ
4.
Куче влачи
23.02.2017 19:18:32
0
17
Дири няма.
Внос на прокурори от Румъния ни трябва.
3.
гражданин
23.02.2017 19:16:34
0
20
Ментата да връща парите. Свикнали са само да взимат и когато трябва да връщат хващат мастити адвокати които ще донесат от девет чешми вода само и само да не върнат парите.
2.
y
23.02.2017 19:15:08
0
21
За тея 27 год разбрах, че българите обичат ахмед доган. Нито протести,нищо , а за промяна няма да говорим.
1.
йордан цонев
23.02.2017 19:11:36
0
20
МЕНТАТА -КОЙ???????????????????????НЕ Е ЧУВАЛ И НЕ ЗНАЕ /ПО ДЕЛАТА обръчите от фирми и овшорки ще ги ПОЗНАЕТЕ/
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори