×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Време ли е тези с червените папки да влязат в „Трансстрой Бургас”АД


Време ли е тези с червените папки да влязат в „Трансстрой Бургас”АД
Адвокатите на двете спорещи страни в кулоарите на Бургаския съд - Мосинов (вляво) и Амджиев
23 Февруари 2017, Четвъртък, 15:50 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Радостина ГЕОРГИЕВА

Смъртта в тунела „Ечемишка” повдига  въпроси и за други милиони левове, изтекли към офшорките на ДПС, без да има наказани


Кой от  Агенция „Пътна инфраструктура” е виновен  за фиктивен договор, по който на бургаска фирма са преведени 2,4 млн. лв. като първоначален транш за спешното саниране на тунел „Ечемишка” още в далечната 2005 г.?

Възможно ли е претенциите на хората, стоящи зад  „Трансстрой Бургас”АД, да са токова непремерени, че в следващите десет години на два пъти да проявяват пред държавата претенции за цялата поръчка по този договор, възлизаща на 8,2 млн. лв.?


И до днес т.нар. авариен и неотложен ремонт на тунела, където на 5 февруари корозирало осветително тяло се срути и уби жена в движещ се автомобил, не е започнал. И ако не беше тая показна смърт, едва ли някоя медия би следила делото по един скучен търговски спор, в който се концентрира общественото внимание през този месец.

Днес тричленен състав на Бургаския апелативен съд, председателстван от Емилия Нашева,  разгледа въззивната жалба на „Трансстрой –Бургас“ АД срещу осъдителната присъда на Окръжния съд да заплати на Агенция „Пътна инфраструктура“ получени през 2007 г. без основание 2 367 000 лева за несъстоялия се първи етап от ремонта на тунел „Ечемишка”,  601 857,30 лева  обезщетение, както и  разноските по делото в размер на 229 519,19 лева.

„Ние имаме възражение срещу 1,163 млн.лв., които добросъвестно са разходвани за изработка на проект и покупка на материалите. И настояваме за допълнителна съдебно-техническа експертиза, която да установи къде са закупените от „Трансстрой” материали”, заяви адвокатът на бургаското дружество Евгений Мосинов.

Тези материали са били предадени с приемо-предавателен протокол на АПИ в складовата им база в Горубляне, но след като било пратено вещо лице, за да установи наличието им в хода на съдебния спор, се оказало, че са изчезнали. Същото вещо лице обаче не си направило труда да потърси активите на друго място. Затова диренето на тези активи трябвало да продължи. Междувременно за липсата им е било образувано и наказателно производство в Софийска градска прокуратура, но пък то е водено срещу неизвестен извършител и е прекратено поради липса на доказателства.

Мосинов заяви още в съдебната зала, че закупените и подготвени за ремонта материали  струват 450 хил. лв. Той допълни, че ако от „Трансстрой” били некоректни към държавата, можели да си мълчат и така да изтече 5-годишната давност. От ръководството обаче на два пъти през последните 6 години потвърждавали при запитване дали им се дължат похарчените суми за изработка на проект и за закупените материали – на обща стойност 2,4 млн.лв. с ДДС, надявайки се, че в бъдещ по-благоприятен период на управление на държавата и на АПИ, ще имат възможност да получат още средства по този договор.

„Жалбата е неоснователна, защото договорът с „Трансстрой” е нищожен, те трябва да върнат дадените им пари”, контрира адвокатът на АПИ Георги Амуджиев, външен  юрист, нает специално за този казус, независимо, че агенцията има огромен правен отдел.

Пред журналистите в кулоарите на съда Амуджиев каза, че не може да си спомни кой е подписал този договор през 2005 г., когато след кабинета на Симеон Сакскобурготски идва Тройната коалиция, период в който процъфтяват обръчите от офшорни фирми на ДПС.

„Не мога да си спомня кой го е подписал от името на АПИ, това не ми е интересно.  Интересното е кой получи парите? Това е „Трансстрой Бургас”, а не въпросният консорциум „Техностил 2001”, който е спечелил обществената поръчка през 2005 г. Впрочем, това не е консорциум, а е ЕООД. По каква причина влиза „Трансстрой” през 2007 г. и защо на нея се изплащат 2,4 млн.лв.? Въпросите ми са към онези, дето ходят с червени папки (визирайки Прокуратурата, б.а.) – те да установят защо въпросният „консорциум”  е ползвал подизпълнител за изработването на проекта, защо е липсвал правоспособен проектант при тях? И после са представили този проект като свое авторско произведение. Проектът е разглеждан от комисия няколко пъти и не е бил приет. Защо са купили материали, след като нямат проект, нямат и строително разрешение? Казват, че похарчили 1,163 млн. лв. за свършени дейности,  а другите пари на държавата къде са - за какво обществено полезно дело „Трансстрой Бургас” похарчи останалите пари до 2,4 млн.лв., от които ние признаваме върнатото ДДС от 400 хил.лв. И 1 млн.лв. да върнат – заслужава си делото”, заяви адвокат Амджиев.

Съдът ще излезе с решение до месец по поредната тлъста държавна поръчка, получена от „Трансстрой Бургас”АД, свързвана след приватизацията й през 1998 г. с депутата от ДПС Йордан Цонев.

По аналогична схема „Трансстрой“ е получила и договор за 50 милиона лева за брегоукрепване, подписан с МОСВ пак по време на Тройната коалиция.

5 млн.лв. от тях веднага са били преведени по сметката на фирмата в КТБ, но ГЕРБ стопира договора още в първата година от стъпването си във властта, след което казусът влезе в съда и приключи с неприятен резултат за държавата.

Цитираме и част от протокол на НС, в който депутатът на ОДС Елеонора Николова заявява следното на 18 април 2006 година от трибуната (това е времето на Тройната коалиция,б.р.), възмутена, че държавата не дава пари за реставрация на църквата „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново:

„Ще кажете: Няма пари! За мен този отказ е знаков! В същото време на фирма „Трансстрой” АД – Бургас, собственост на панамската „Майда корпорейшън”, люксембургската „Недора” АД, „Трансстрой-2000” и група физически лица, за която фирма злите езици и медиите твърдят, че е в личния обръч на господин Йордан Цонев, са възложени шест обекта в област Пазарджик на обща стойност 926 000 лв., от които 278 000 лв. са преведени авансово. Срещу този аванс има само една завършена дига при Огняново. Хората от Калугерово дори не повярвали на очите си, когато в края на м. март т.г. видели представител на фирмата да се появява и да търси обекта.”

В категории: Темида


11
Коментара
Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 19/03/2024, Вторник 09:05 0
Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 0
Флагман.БГ Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция 19/03/2024, Вторник 08:11 0
11
Коментара по темата
11.
sas
24.02.2017 11:06:15
0
1
до 6 АБЕ:
На ПОНС и сега продължават да дават - от последните са за оградата по границата с Турция
10.
Христо
23.02.2017 21:45:32
0
12
Делянчо я провери моето дете Ментата отчел ли се е ! Щото той обича само да му се отчитат ! От малък си е такъв !
9.
24
23.02.2017 21:40:53
1
14
Като видиш че в Транстрой Бургас се върти един палячо Милчо известен като сол ташак на Йордан Цонев,който при това и се прави на началник !!! Всичко е ясно и тъжно ! България е страната на Мушмороците !
8.
№16 !!!!В БЮЛЕТИНА Е СПАСЕНИЕТО
23.02.2017 20:27:07
5
1
ПРЕДПОЧЕТЕТЕ №16 -СПАСЕНИЕТО НА България
7.
само !!! да България
23.02.2017 19:56:09
7
4
гласувайте за "да България"-ТОВА Е СПАСЕНИЕТО
6.
АБЕ
23.02.2017 19:21:07
3
8
Друго беше тез пари да ги бяха дали на ПОНС.
Всичко щеше да е свършено.
5.
йордан цонев
23.02.2017 19:19:34
0
15
МЕНТАТА-пак ще бъде НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ /ще представлявя КОЙ???????????????????????????????/народ МАЗОХИСТ
4.
Куче влачи
23.02.2017 19:18:32
0
17
Дири няма.
Внос на прокурори от Румъния ни трябва.
3.
гражданин
23.02.2017 19:16:34
0
20
Ментата да връща парите. Свикнали са само да взимат и когато трябва да връщат хващат мастити адвокати които ще донесат от девет чешми вода само и само да не върнат парите.
2.
y
23.02.2017 19:15:08
0
21
За тея 27 год разбрах, че българите обичат ахмед доган. Нито протести,нищо , а за промяна няма да говорим.
1.
йордан цонев
23.02.2017 19:11:36
0
20
МЕНТАТА -КОЙ???????????????????????НЕ Е ЧУВАЛ И НЕ ЗНАЕ /ПО ДЕЛАТА обръчите от фирми и овшорки ще ги ПОЗНАЕТЕ/
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, тя обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, тя обявиха „готови сме за избори“ Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Влизането на други хора при връчването на мандата е незаконно, коментира доц. Наталия Киселова Критиката не й понесе и се нахвърли на хората Критиката не й понесе и се нахвърли на хората "Миловидната" Валерия показа истинското си лице Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Пловдивският митрополит Николай пък ще си остане сивият кардинал, но аз съм тук, за да ги объркам, каза отец Иван  Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Отварачката бе засечена да шофира огромен джип „Кадилак” и то чисто нов, чиято цена е някъде към 300 бона Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина Борис Солитарийски буквално рухна след развода, той много страдал за проваления си брак и че не може да види детето си Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто За какво да ходим на предсрочни избори, като картината ще е същата, пита социологът Петър Чолаков Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция От 1 април става 800 евро  Маскиран обра заведение във Варна Маскиран обра заведение във Варна Откраднатите пари са около 1000 лева Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение  Жената, която ги изпратила по пощата, пожелала анонимност. Тя признава, че постъпката й не е за пример и е написала извинение
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори