×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не ние, а Пътната агенция отказа да изпълни проекта за ремонт на "Ечемишка"


Не ние, а Пътната агенция отказа да изпълни проекта за ремонт на "Ечемишка"
Фирмата ни е закупила материали за 1 млн.лева, които са оставени за съхранение в склад на АПИ, а след това са изчезнали, алармира Николай Милев
08 Февруари 2017, Сряда, 17:20 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

АПИ не е назначила надзор и не е предвижила проекта за реконструкция, твърди изп.директор на "Трансстрой Бургас"

Николай Милев е изп.директор на „Трансстрой Бургас“ от 2013 година. Фирмата е спечелила обществената поръчка за ремонт на съоръжението, но дейностите така й не са извършени. АПИ се е отказала от ремонта на тръбата на АМ „Хемус“, съди „Трансстрой Бургас“ и настоява за връщане на аванса.

Бургаската фирма от своя страна завежда контрадело срещу пътната агенция. Каква е фактологията около скандалния случай, вижте отговорите в интервюто на Николай Милев, дадено пред Флагман.бг. днес:


- Г-н Милев, защо „Трансстрой Бургас“ е спечелила обществената поръчка, получила е аванс, а не е ремонтирала тръбата на „Ечемишка“?

- Проблемът не е в нас, а в Пътната агенция, която отказа да изпълни проекта. Ще започна хронологично на базата на документите, които имам. Правя уточнение, че говоря само документално, не съм бил свидетел на процесите, защото дружеството се е управлявало от други директори. Но от това, което е при мен виждам, че има сключен договор за изпълнение от 30 декември 2005 година между Пътната агенция и Консорциум „Техностил 2001“. Той е по обявена обществена поръчка за изработване на проект и извършване на аварийни строителни дейности на тръбата на „Ечемишка“. Стойността му е 8,2 млн.лева, а клаузата на чл.4 гласи, че възложителят трябва да отпусне авансово 30 % от сумата.

- Но от публичните документи разбираме, че договорът е подписан през 2005 година, а първият транш е преведен през 2007 година. За какво се е получило това забавяне, не са ли пропуснати още тогава сроковете?

- Най-вероятно не е имало финансиране. Но конкретен отговор не мога да вид дам, а само да гадая. Знам само, че през 2007 година „Трансстрой Бургас“ влиза в консорциума и се превеждат 2,4 млн. като аванс с включен ДДС.

- Да уточним: „Трансстрой Бургас“ влиза в консорциума две години след спечелването на обществената поръчка, а след това идва и транша от пътната агенция.

- Точно така. През 2007 година са преведени 2,4 млн.лева, от които 400 хил.лева са дължимото ДДС, което веднага е върнато на държавата. То не може да се счита за аванс. „Трансстрой Бургас“ обаче има и разходи. Изработен е работен проект, закупени са строителни материали, които са нужни за възстановяването на съоръжението. Проектът е изработен и предаден на изпълнителният директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ от 23 май 2008 година. След това е разгледан от техническия съвет на фонда. Приет е и работата е спряла дотам. По процедура би следвало да се назначи надзорна фирма, която да направи доклад за оценка на съответствието и компетентният орган да издаде строително разрешение, след което да открие площадката. Това не се е случило. През 2011 година тогавашният изп.директор на „Трансстрой Бургас“ Нина Богданова пише писмо до изп.директор на АПИ, с което припомня, че в договорите срокове е представен проектът за ремонт, изпълнени са ангажименти, имаме подписани договори с доставчици и подизпълнители и призовава да се започне да се изпълнява договора. Отново следва мълчание. През 2012 година АПИ ни отговарят, но настояват да им върнем 2,4-те млн.лева и да скъсаме контракта. През 2015 година г-н Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ ни праща ново писмо, в което пише, че от сключването на договора не е осигурено финансиране извън платения аванс. Обектът не е включен в капиталовата програма на АПИ  и на тези основания прекратява едностранно договора за обществена поръчка.

- На какво основание обаче Бургаският окръжен съд се произнася в полза на АПИ и постановява да върнете парите?

- Първоинстанционният съд не е разгледал доказателствата, че са направени разходи за подготовката на проекта, както и за закупуване на строителни материали, които са оставени за съхранение в склада на АПИ. Те са за около 1 млн.лева, но за наша голяма изненада строителните материали липсваха при проверката на експертите по делото. Никой не знае къде са изчезнали.


Това е част от кореспонденцията между "Трансстрой Бургас" и Пътната агенция - с едното писмо се настоява за изпълнение на договора(вдясно), а с другото за прекратяване на контракта и връщане на аванса(вляво)

- Имате ли приемно-предавателен протокол, че сте предели материалите в склада на АПИ?

- Да, имаме. Този документ е приложен по делото.

- Но това не е ли обект на прокурорска проверка? Изчезнали са материали за 1 млн.лева от АПИ.

- Прокурорското разследване на Софийска градска прокуратура си върви. То беше образувано преди да дойда във фирмата и всички документи са предадени в СГП.

- Срещу неизвестен извършител или виновно лице е прокурорската проверка?

- Казах ви, че това е за период, в който не съм бил във фирмата и не мога да бъда толкова детайлен, без да съм се запознал с документите.

- Вашето обяснение като човек, който от дълги години е в този сектор?

- Трябва да гадая и да предполагам, а не искам, защото не е в манталитета ми.


В категории: Бизнес


10
Коментара
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
10
Коментара по темата
10.
Мишки
09.02.2017 10:31:59
0
4
Точно така потънаха и потъват парите на данъкоплатците, с фиктивни сделчици и лапкане на държавна пара.За това сме най-бедни,най-болни и най-бързо топящата се нация в Европа.Успех Българи.
9.
превод на написаното
09.02.2017 10:23:23
0
3
Превод в ефир:
Демек Данчо Ментата като управляващ чрез ДПС дава на своята фирма 2 милиона с условие единия да остане за него, а другия с фиктивни фактури да го отчете на АПИ. Уж материалите ги нямало, а там да си делнат другия милион.
На свички е ясно, че парите са краднати и вината се размива между държавни институции, където има само колективна безотговорност.
8.
Пешо
08.02.2017 22:52:40
0
6
Куче влачи,диря няма,това са два милюна!!!!!!държавните чиновници са ги опапкали,къде от некадърност,къде от крадливост,бизнеса си е бизнес,той се грижи за печалбата си,и така трябва да бъде,но държавния чиновник,трябва да се грижи за държавния интерес,явно българите си заслужават напълно съдбата.....,продължавайте да си го изкарвате на,,крадливите и мързеливи цигани"
7.
Петър
08.02.2017 21:27:38
2
4
Интересно, Флагман!!!
В увода си, пишете фирмата Трансстрой спечелила ОП през 2005 г.!
От интервюто четем, че фирмата или Трансстрой, няма как да е спечелила тази поръчка в това време, но пък е получила авансово плащане по договор сключен с консорциум, на който, така и не разбрахме името, и към който няма претенции за 2,4, млн.?! Смея се и ще пия една хубава ракия за вашата простотия.
6.
...
08.02.2017 20:51:31
0
10
Тия за идиоти ли на имат? Фирма свързана с депутат от управляващата коалиция печели обществена поръчка, която, ако е вярно не е направила необходимото да осигури достъп и фронт за работа на фирмата спечелила тая поръчка, отделно и превежда едни милиони и сега не сме ние виновни ония са виновни. Ония път викат, не, тия са виновни, ама парите ги няма вече.... Айде прокуратурата да се свърши работата и депутата да не казвам Данчо Ментата, директора на АПИ към момента и управителя на тая фирма в затвора...Ясно е, че става въпрос за ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА с цел присвояване на парични средства в особено големи размери или 2.4 млн. лева.
5.
.....
08.02.2017 20:49:51
0
11
казвай къде са парите ве мишка мустаката
4.
;
08.02.2017 20:25:09
0
11
Нещо не се връзва бе бай Шиле. АПИ дадоха парите и после казваш че отказват поръчката за ремонта.Ей,за глупаци ли ни имаш бе.Тези пари са от всички нас ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.Къде потънаха 2.4. млн.лв ???
3.
Данчо Ментата
08.02.2017 20:00:11
1
19
Този крадец Милев беше директор Общинска собственост при Йоан Костадинов ... Голямо крадене падна .., от обикновен старшина и офицер от запаса изведнъж стана милионер и Ментата го е прибрал при него в откраднатия Транстрой....крадците се привличат взаимно ..., ако има кой да ги разрови ...директно в ареста ще ги карат , с ИС Николов краде този в първия му мандат
2.
_/_
08.02.2017 19:55:41
1
19
Т.е. отново няма конкретни виновни???? Всичките, тоя мустакатия, тая преди него, шефовете на АПИ, съдиите, всичките сте за разстрел, барабар с децата и внуците ви, де*ба мръсното ви семе крадливо, тая държава никога няма да се оправи докато не играе калашника и не престанете да дишате паразити долни.
1.
ZAPOZNAT
08.02.2017 19:54:58
0
17
TRANSSTROI e na IORDAN CONEV DPS dokumenti mnogo istinata ia niama
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори