×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ретро Бургазъ! 17 февруари 1937 година - злоупотреби за милиони левове разкрити в Търговската камара


Ретро Бургазъ! 17 февруари 1937 година - злоупотреби за милиони левове разкрити в Търговската камара
През 1937 година Бургас е разстренен от огромен скандал за злоупотреби в Търговската камара, касиер е задигнал милиони, които е похарчил за сладострастие
Тема в развитие
Джони Деп ли? Партенка за визита на Махатма Ганди подлуди Бургас преди 80 години Ретро Бургазъ: Как жп линията бе премахната от плажа, за да се превърне градът в курорт Ретро Бургазъ! Историята за първия небостъргач, който трябваше да се издигне още през 30-те години на миналия век Ретро Бургазъ: Как гробище стана център на Бургас и къде е трябвало да бъде изградена днешната сграда на ПМГ Ретро Бургазъ! По американски: Зъболекар постави златен зъб на любимото си кученце Ретро Бургазъ: Вижте как празнувахме националния празник през социализма и в Царска България Ретро Бургазъ: Ето как са отмъщавали на любовниците през 1937 година Ретро Бургазъ! Ето кога бизнесът пробива в Общинския съвет Ретро Бургазъ! Регионът е разделен на 744 района, всеки квартал избира съветник Ретро Бургазъ: Министерството на благоустройството забрани строежа на градската гимназия Ретро Бургазъ! Ето как Община Айтос е харчела парите си през 1937 година Ретро Бургазъ: Когато Меден рудник беше село... „Ретро Бургазъ“: Аферистът Каракашев плаче в затвора, години източвал Търговската камара Ретро Бургазъ! 17 февруари 1937 година - злоупотреби за милиони левове разкрити в Търговската камара
виж още
скрий
17 Февруари 2017, Петък, 15:44 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Финансови инспектори пристигат в града, за да разследват мащабната кражба

Флагман.бг стартира най-новата си рубрика „Ретро Бургазъ“, която ще ни връща в две различни епохи – тази на Царство България през 1937-а година и на Народна Република България – през 1967-а година.

Всеки ден ще ви информираме какво се е случило на тази дата преди 80 и 50 години. Избрахме двамата периода неслучайно. 1937 година е време на възход на Бургас, години в които се оформя съвременния облик на града, има работеща икономика, градски елит и свободна преса.

1967 година няма свобода на словото, печатът е контролиран, икономиката е планова, дневният ред на обществото е съвсем различен, а една от водещите теми е: „Защо бургаските носачки снасят по-малко яйца“. Все пак това са годините на разширяването на Бургас – изграждането на Нефтокомбината и на новите жилищни квартали.

На 17 февруари, 1937 година, водещата тема в „Бургазки Фаръ“ е разкритата злоупотреба в Търговската камара.



Ето какво пише „Бургазки Фаръ“:


Злоупотреби в Търговската камара

„Обществото в Бургас следи с повишен интерес разкритията в Търговската камара. От известно време официалните власти започнаха всестранна проверка на официалните и неофициалните дела на ръководителите от Търговската камара. Обществото не е подозирало и не може да подозира користта на почетните деятели. Финансовият инспектор Даскалов снощи се завърна спешно от София, за да извършва проверката.

Според официален източник при досегашната ревизия той е констатирал недостиг от около 700 хил. лева. Предполага се, обаче, че този недостиг ще достигне до 1 млн.лева. За по-бързото приключване на ревизията възможно е да бъдат командировани и други финансови инспектори. През последните няколко дни бюрото на Камарата има последователни съвместни заседания с представителите на трите стопански съсловия, които е уведомило за констатираните злоупотреби.

Става въпрос за една толкова голяма измама от страна на П. Каракашев, който навремето, при строежа на Търговската палата (днес това е сградата на Областна администрация Бургас на ул."Цар Петър") е бил касиер на строителния комитет. Не е зле да изнесем няколко цифри, изразходвани тогава:

Според официални сведения за постройката на търговската палата са похарчени 9,767,156 лева. От тях при завършването на строежа през 1929 година е останало задължение към „Бургазката банка“ в размер на 4,327,330 лева, платими в продължение на 13 години с 13 % лихва. Сега това задължение е сведено до 2 млн.лева.

За обзавеждане на Търговската камара са похарчени 2,500,000 лева. Повдигнатият въпрос за ревизиране на книжата по строежа и обзавеждането на Търговската камара е много уместен и навременен, тъй като се вижда от горните данни, че П. Каракашев е боравил с доста крупна сума. Възможно е той да е извършвал злоупотребления“, пише тогава вестникът.


При строежа на тази сграда са открити злоупотреби за милиони левове. Днес тук се помещава Областната администрация на Бургас

В следващите няколко дни „Бургазки Фаръ“ продължава да следи темата. Само П. Каракашев ли е откраднал парите, за какво са изхарчени изхарчил и какво е наказанието? Очаквайте това в продължението на нашата рубрика.

Кражбата на таякава огромна за времето сума е била тема №1 в Бургас точно преди осемдесет години. Градът е говорел само за това. По това време един милион лева, а по-късно се оказва, че липсват двойно повече, е грандиозна сума. За сравнение - през 1937 година бюджетът на Бургас е 32 милиона лева. Съотносимо към днешна дата - това е кражба за над 10 милиона сегашни лева. И още една съпоставка - по същото време средната месечната заплата е около 2500 лева.


Петък, 17 февруари, 1967 година водеща новина за официоза „Черноморски фронт“ са новите задачи на комсомолското дружество. В една от колонките на първа страница се съобщава , че започва строежа на новата баня – в двора на училище „Любен Каравелов“. Днес това място е язва в сърцето на ж.к.“Възраждане“. Общината от години се опитва да реши проблема, а реконструкцията се очаква скоро.



„Строеж на нова хигиенна баня“

Започнаха подготвителните работи за строежа на новата баня. Тя ще бъде в района на училище „Любен Каравелов“. Монолитната сграда е от сутерен, етаж и надстройка. Банята ще има изящен външен изглед,  вътрешното й разпределение ще създава удобства за хигиенно-битовите услуги. Застроената кубатура възлиза на 8400 куб.метра. Общата стойност на обекта е 250 000 лева.

Банята ще има две общи къпални – една за мъже и друга за жени, с по 56 места за къпане в Бургас. Местата за събличане са съответно 48 и 52. Освен това ще има 9 индивидуални кабини за къпане и 9 жени. В етажа ще бъдат обзаведени бръснарски салон. В сутерена ще се помещават перална с гладачница и котелно отделение с необходимите инсталации.

Проектантите за строежа са дело на колектив от специалисти от районната проектантска организация в Бургас. Изграждането на банята е възложена на първи строителен район при ДСО Бургас. Ръководител на обекта е Ангел Ангелов. Проектосметните документации за строежа, кредитирането и пр. са осигурени. Предвидено е през настоящата година да бъдат усвоени за строителство 178 000 лева. Строежът ще завърши през първото шестмесичие на идната година. Необходимо е ръководството на строителната организация да създаде стегната организация за работа на обекта, за да получат трудещите се от града колкото може по-скоро една нова придобивка, нуждата от която е голяма“.

В категории: Ретро Флагман


7
Коментара
Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 0
Флагман.БГ Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция 19/03/2024, Вторник 08:11 0
7
Коментара по темата
7.
Дааааа
17.02.2017 21:49:24
5
10
Бургас от създаването му и до днес е "Най добрия град за крадене" Разликата е в мащабите на кражбата. Изглежда кмета Слънце и дясната му ръка , Бургазлията от Гоце Делчев са обучени от П. Каракашевъ и са го надминали със "светлинни" години. Сегашните крадат по 10 милиона от всяка обществена поръчка, но народа го е казал много точно, че ученика винаги изпреварва учителя.
6.
*********
17.02.2017 20:22:52
4
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
5.
От къдя, на къдя?
17.02.2017 20:06:24
1
4
Който живее с миналото, няма бъдеще. Закривай во време.
4.
Чета и мисля
17.02.2017 17:58:33
5
6
Орган на обединените власти и с мото за обединение на пролетариата. Строи се, а не се руши. Каква разлика от битието през1937. На кой период приличаме сега? Кой,какво откраднал? по време на строителство !
3.
Георги
17.02.2017 17:52:37
0
32
Гледайте бе, гледайте и се учете, журналя. Всяка буква от тези вестници е поставяна на ръка и въпреки това са милион пъти по-грамотни и безгрешни от сегашните интернет писания.
2.
Вълк
17.02.2017 17:36:05
7
6
Едно време червените феодали са спали по диваните и са си вдигали краката на бюрото през комунизма и пролетариата са работили за прехраната на тези боклуци да си живеят по царски . Сега им взеха кокала и те са бесни , че не могат да лежат и големи лайна да серат, искат пак да ограбят хората и да си лапат гювеча!
1.
куртака
17.02.2017 17:12:51
5
5
edno wreme e imalo kakvo da stroqt sega nikqo novo i otkradnati milioni ot GROB
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция От 1 април става 800 евро  Маскиран обра заведение във Варна Маскиран обра заведение във Варна Откраднатите пари са около 1000 лева Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение  Жената, която ги изпратила по пощата, пожелала анонимност. Тя признава, че постъпката й не е за пример и е написала извинение Изправят Червения пират пред съда Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Очаква се отговор на въпроса ще има ли правителство или предстоят извънредни парламентарни избори Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те 
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори