×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ретро: Как алчни спекуланти създадоха първия картел в Бургас преди 80 години


Ретро: Как алчни спекуланти създадоха първия картел в Бургас преди 80 години
Това е основната търговска улица "Александровска" в началото на миналия век. Градът се оформя като туристически, заради което и цените са по-високи
Тема в развитие
Джони Деп ли? Партенка за визита на Махатма Ганди подлуди Бургас преди 80 години Ретро Бургазъ: Как жп линията бе премахната от плажа, за да се превърне градът в курорт Ретро Бургазъ! Историята за първия небостъргач, който трябваше да се издигне още през 30-те години на миналия век Ретро Бургазъ: Как гробище стана център на Бургас и къде е трябвало да бъде изградена днешната сграда на ПМГ Ретро Бургазъ! По американски: Зъболекар постави златен зъб на любимото си кученце Ретро Бургазъ: Вижте как празнувахме националния празник през социализма и в Царска България Ретро Бургазъ: Ето как са отмъщавали на любовниците през 1937 година Ретро Бургазъ! Ето кога бизнесът пробива в Общинския съвет Ретро Бургазъ! Регионът е разделен на 744 района, всеки квартал избира съветник Ретро Бургазъ: Министерството на благоустройството забрани строежа на градската гимназия Ретро Бургазъ! Ето как Община Айтос е харчела парите си през 1937 година Ретро Бургазъ: Когато Меден рудник беше село... „Ретро Бургазъ“: Аферистът Каракашев плаче в затвора, години източвал Търговската камара Ретро Бургазъ! 17 февруари 1937 година - злоупотреби за милиони левове разкрити в Търговската камара
виж още
скрий
20 Май 2017, Неделя, 01:50 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Старият Бургас

Заради тях градът ни е най-скъпият в България, те саботират изграждането на голям градски пазар, пише читател на „Бургазки фар”


Рубриката „Ретро Бургазъ” продължава с изключително любопитен материал от вестник „Бургазки фаръ”, публикуван на 21 май 1937 година – точно преди 80 години.

Ревностен читател на изданието и човек са активна гражданска позиция, подписал се само като „Д.р.Т.К.”, настоява Бургас час по-скоро да има голям градски пазар.

Според него алчни бургаски търговски – прекупвачи на стоки са в картел и поддържат високи цени на хранителните продукти в Бургас, с което го превръщат в най-скъпия град в България. Нещо повече – те саботират изграждането на градско тържище, на което производителите директно да продават стоките си.

Публикуваме материала от „Бургазки фаръ”:


Не напразно Бургас се ползва със славата на най-скъпия град в България. Като почнем от квартирите, храната, облеклото и стигнем до най-дребните необходими предмети ще намерим твърде голяма разлика с цените на същите неща в другите големи градове, като Пловдив и София. Да се обяснява причината не е много трудно. Като първа и важна причина може да се приеме силното желание на мнозинството бургаски граждани и търговци-посредници за големи печалби и бързо забогатяване. И наистина не са малко тези, които в кратко време са преуспели в това направление.

Другите причини са:

Географското положение на Бургас и отдалечеността му от селата на околията, голямото оживление и притока на чужденци, туристи и курортисти.

Невъзможността да се упражнява единен строг и успешен контрол от страна на комисарството по прехраната, въпреки най-добрата воля, както и липсата на седмичен пазар за хранителни продукти и животни. Такъв има във всички големи градове, та даже и в по-големите села.

Известно е, че от страна на общинската управа неведнъж са били правени опити за откриване на седмичен пазар, които за жалост са завършвали безуспешно. Причините са крият вероятно:

1.В незаинтересоваността на стопанските производители от Бургас и съседните села, поради несъзнаване на големите изгоди, които пазарът им предлага.

2.Характерът на селското стопанство – дребно и разпокъсано, което едва задоволява собствените си нужди, като само една малка част от производството може да се изнесе на пазара.

3.В лошите съобщителни средства и саботажа на посредниците-търговци, които всячески се стремят да осуетят подетата инициатива.

4. В недобрата организация.


Кадър от 30-те. Това е зарзаватчийският щанд на Яни Бората в Халите. В дясно е ортакът му Никола Славов, еленчанин, т.е. роден бахчеванин. В халите има много стока, но тя е скъпа

Но вярваме, че условията на живот през последните няколко години значително се подобриха и необходимостта налага създаването на седмичен пазар на хранителни продукти, животни и други.

Необходимо е без излишно забавяне да се даде едно правилно решение. Твърдението на някои, че в Бургас липсват условия за такъв пазар, е заблуждение, насаждано от заинтересовани. Пазарът ще запълни една празнота в стопанския живот на града и околията.

Ще подейства и ще приближи консуматора до производителя, от което и двамата ще имат несъмнена полза. Контролът над хранителните продукти по отношение на техния произход и годност за консумация ще бъде успешен, а амбулантната търговия с тях ще бъде ограничена до минимум.
От пазара ще има облаги и общината, която събира законните такси върху продадените животни и стоки – приходи, които няма да бъдат по-малко от 100 хил.лева годишно.

От всичко гореизложено става ясно, че откриването на седмичен пазар в Бургас, е навременно и крайно необходимо. Съгласно наредбата за тържища и изложби от 1935 година, общината трябва да направи постъпки чрез областния директор до министерството на земеделието и държавните имоти да получат нужното разрешение.  Да се избере място, което да бъде напълно подходящо за целта като не се пестят труд и средства, които впоследствие ще бъдат добре оценени и възнаградени.
Д-р.Т.К.


В категории: Ретро Флагман


18
Коментара
18
Коментара по темата
18.
Morskata stolica
21.05.2017 12:36:57
0
1
Време е за реклама на сладолед. Това е десерт, произведен от натурални съставки, без консерванти и оцветители, използвана е най-модерната технология за производството. Той е изключително популярен сред жени и възрастните по целия свят, благодарение на своите форма, цвят, мирис и вкус” Може ли да ми оближат моя сладолед от общината , натурален продукт , без консерванти!
17.
Дааа
21.05.2017 12:13:31
2
6
Когато в Бургас се създаде бизнес среда за големите компании . Ямболските и сливенските мангали си отидат на село, тогава в града ще има икономически резултати. Няма да се разчита само на еврофондове за богопомазани граждани. Трябва да има производство, заводи , работни места , високи доходи. За да има пазари нали трябва да има произведени блага да изложиш определена стока ,а във моловете турските парцали Износът да е по -голям от вноса, спекулантите правят износ и е вкарват на по- висока цена стоката обратно в страната. Далавера по всички направления ,всичко в говната и затова ще има високи цени и ниски доходи . Рекламират ни господата политици на Запад ,че сме роби не достойни да получаваме високи доходи, а ниско платени наемни работници, да отидат те да работят за 500 лв. И защо ми предлагат в листите хора от други градове и околии, да е плащал местни данъци и такси цял живот в Бургас и тогава да получава доход като ОБЩ. съветник, направи едно дарение за тази партия която го предлага и после ще получава доходи от Бургас платена любов, да им се изтаковам в устата!
16.
дълбока провинция
21.05.2017 11:09:42
2
15
Бургас е един забит град в странджанската провинция. Нито икономика, нито университети, нито здравеопазване, нито заведения на ниво има. И по времето на соца беше последната дупка на кавала и властта на го базареше за нищо, нито по време на демокрацията дръпна напред. Да, сега само едни пари от еврофондове въртят тука, от които жителите на БУргас нямат никаква файда, щото сме на опашката по заплати, инвестици, работни места и възможности за младите хора.
15.
Етооооо
21.05.2017 10:09:01
1
2
алчноста е много по градивна от мързела и комунизма които са едно и също. Нека да са алчни нека да искат да не са свити боклуци и "патриоти"
14.
Васил Левски обича
21.05.2017 10:00:47
5
15
Русия няма файда от силна България защото това значи смърт за глупават военна хунта в Москва която нищо не произвежда освен войни.
13.
Европеец
21.05.2017 09:59:04
4
13
Тея снимки още не може да ги надминеме. Вижда се една широка чиста Европейска улица със класическо сгради а не ебани комунистически гета.
Вижда се един богат щанд а не мръсни селски Айтоски цигани със мръсни щайги и кутии.
Още не може да стигнете Бургас от 1930та!!!!!
12.
Рокфелер говори
21.05.2017 09:56:12
4
7
Не е спекуланта алчен ами социалиста е прост и мързелив.
Алчноста е жажда за прогрес и оцеляване на нацията!!!!!
Няма по хубаво от алчноста и конкуренцията!!!!!
11.
Фу
21.05.2017 09:53:28
4
11
Лукойл ви държи цените на бензина на изкуствено високи цени и вие не може да се разгърнете защото нямате нито евтин бензин нито пътища нито образование за бизнес и финанси.
Руската мафия още ви държи слаби а тъпото Бургаско образование ви държи тъпи и без никакви бизнес идеи.
10.
Хмммм
21.05.2017 09:50:12
5
4
Не е проблема във пазара горе ами в това че комунистите окупираха България и капитала ни и го окрадоха и спряха най печелившите частни фабрики.
Капитала на света трябва да се влее в Бургас не в Истанбул.
9.
ъпник
21.05.2017 09:47:14
4
10
Всяко Бургаско дето трябва да учи поне 4 години глобална търговия и финанси преди да вземе диплома!!!! Бургас трябва да е над турските и азиатските деца и системи!!! Хората трябва да се научат да си правят сметката и да се хвърлят да продават от малки!!! Не ми носете глупави медали от олимпиади по математика ами ми носете печелби и производство!!!!!
8.
Цар Симеон
21.05.2017 09:43:23
2
4
Българките вместо да ми висят във глупави бутици със турски стоки ще е по добре да почнат да се обучават за истинска работа за нещо което се търси. Няма да стане със цигари и кафенца и със най много почивни дни!!!!!
7.
Па
21.05.2017 09:41:01
1
8
А картела на Лукойл защо продава бензин на много по скъпи цени отколкото в Америка и Англия?!!
6.
Фу
21.05.2017 09:39:01
3
4
Вкарайте малко Корейци Японци и Китайци да ви покажат как се прави бизнес и пазар стига сте се лигавили като руски тъпаци слаби
5.
до рокфелер
21.05.2017 09:33:59
2
8
Да та ева и Енжинера неграмотен...за теб специално, основното образование е меко казано фиктивно.
4.
Янка
21.05.2017 09:33:44
1
9
Знамето на Бургас трябва да е import export ами не чикии и някакви моренца ебани за никакви пари ами трябва индустрия и високи технологии.
3.
Хмммм
21.05.2017 09:32:09
5
16
Време е да преместите Альошата във парк да отворите Тройката за света за търговия и стига със тея глупости!!! Време е Тройката да стане най големия и най интегрирания пазар на Евразия!!!!
Време е да влизат в Бургас по 100 кораба на ден със стоки. И да излизат по 100 със export. Всяка диплома от детска градина до средно училище трябва да има основи на глобален бизнесмен и бознесуоман.
2.
Рокфелер говори
21.05.2017 09:29:13
7
20
Ами на мястото на тая дупка на тройката направете най големия свободен пазар на местните производители и от цялата страна нека да се конкурират и към 6 часа вечерта целия пазар се мие и става площад и парк.

А другата тема е че всички пазари трябва да отидат до Ница и да видят на какво ниво са френските красиви пазари със система за продаване със красивите кутии и пакетчета със цялата презентация и дезайн нека нашите да се научат по красиво да пакетират и да си представят стоката!!!! Сега е пълна липса на хигиена селяците нямат идея за красота и реклама как да си продават стоката като артисти и майстори!!!!
Общината да изследва най красовите пазари във света като този в Ница и Лион.

Не е проблема че пазара е скъп ами че хората не изнасят и не произвеждат и не правят пари да си купуват на ниво!!!!!

Жените на Бургас са едни загубени лелки които нямат нито практически познания никакво качествено отговорно образование --- само ми учат някакви глупави литератури и нищо предмети а не могат нищо
Да свършат като инженери и като архитекти или като технолози.

Образованието за жените е фиктивно и никакво --- няма практически познания и не може да се конкурира със образованието на французойките и китайките нито на Американките.


Българите трябва да имат най технологичното комерсиално и енжинерно образование в света --- те трябва да знаят как да продават и да водят бизнеси на най световно глобално ниво на 3-4 езика включително и на китайски и английски задължително.

Това трябва да почва от детска градина. Средната заплата на Бургас за жени е $400 а трябва да е $4,000.

Това значи че в момента нашите са 10 пъти по прости и не знаят как да се продават и как да Произвеждат.
1.
Бургазлия
21.05.2017 08:37:21
4
15
То и сега продължава да си е така с дейната подкрепа на Момата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора 
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори