Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Проф. Байкова: Не яжте мухлясал хляб, токсините сриват имунната ви система и предизвикват болести

Заради яденето на мухлясали продукти, може да се стигне до срив на имунната система, до кръвоизливи, съдови увреждания, предупреди проф. Донка Байкова.
Ключови думи: Проф. Байкова, диетолог, мухъл, хляб

Попаднете ли на хляб с мухъл, не го яжте, защото е опасно! Хвърлете го веднага, съветва специалистът по диететика и хранене проф. Донка Байкова.
„Мухълът е опасен за здравето. Това са плесени, които произвеждат токсини. Те са рискови за бъбреците и кръвните телца. Първо се атакува храносмилателната система. Човекът, който консумира продукт с такъв мухъл, ще има неразположение или алергични реакции. Може да се стигне обаче до срив на имунната система, до кръвоизливи, съдови увреждания“, заяви Байкова в „Добро утро, България!“ по ТВ7.
Възмутен зрител пък сподели, че си е купил хляб, в който нямало нито една филия без мухъл.
„Единственото, което ми направи впечатление е, че опаковката беше изпотена. Сега прилича на продукт, минал през сауна. Явно процесът на мухлясване води до повишаване на температурата. Не се оплаках в магазина, защото в неделя едва ли има кой да ми обърне внимание“, каза Тихомир Георгиев пред камерата.
„Такъв хляб не се консумира, хвърлете го! Видите ли, че е изпотен, не го купувайте!Опаковката трябва да е цяла. Тези гъбички са живи организми и причиняват хидролиза и затова се затопля хлябът. От производството му до опаковането, е имало нарушения във веригата“, обяснява проф. Байкова.
„Старият хляб може да изсъхне, да стане трошлив или да мухляса. Има и една картофена болест, причинена от бактерии, които предизвикват клисавост на хляба. Пшеничното зърно не се съхранява добре и оттам брашното не е с добро качество. Имаме квас, който предпазва хляба от мухлясване. Преди години българските семейства са си месели един път седмично хляб и не се е развалял, защото втасването е ставало бавно и процесите на набухване и зреене са различни. Търсете си хляб с квас, за да има по-дълъг срок на годност и да е с по-полезни качества“, каза още специалистът по здравословно хранене. Тя предупреди да не слагаме хляба в хладилник, защото най-доброто развитие на гъбичките, предизвикващи мухлясването, е при 4 градуса.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
26-годишен мотоциклетист загина при катастрофа край Елхово Той е управлявал мотоциклет, изгубил контрол и излиза извън пътното платно Известна рускиня хвърли връхните дрехи Одинцова се показа по бански
Почина известна българска актриса Поклон пред светлата ѝ памет Грандиозно предложение: Барселона дава 200 милиона евро за нападател Катаунците искат Холанд
Зеленски: Тръмп „започна да вижда нещата малко по-различно“ след Ватикана Украинският президент очаква американската помощ да се удвои заради сделката за полезните изкопаеми Обмисля оферта от... Ал Хилал иска Шави
Има деликатен проблем... Джоли е прекалено слаба Направи любопитно обръщение Опитният наставник Младенов с послание към родните треньори
Какво е състоянието на Вучич Вучич ще бъде изписан след час, но че е малко вероятно да се върне към редовните си дейности през следващите няколко дни Петима оцеляха след 36 часа в блато с алигатори Драма в Боливия
Тревожен инцидент в Русе Вратите на автобус затиснаха дете Искаш ли да блеснеш във филма „Един грам живот“, търсят 150 статисти Снимките ще се проведат на 17 юни 2025 г. (вторник) от 12:00 до 16:00 ч. в зала „Черноморие“ на Международния конгресен център – Бургас