Малко известни трикове: Как да върнете сладостта на кисели мандарини
Дори след внимателен подбор в магазина или на пазара, мандарините все пак може да се окажат кисели. За щастие има прости начини да се поправи това.
Защо мандарините са кисели?
Мандарините могат да бъдат кисели по няколко причини:
- не са били достатъчно узрели;
- не са били съхранявани правилно (в твърде студени условия);
- не са получавали достатъчно слънце и хранителни вещества по време на растежа.
Киселинността на мандарините също може да е характеристика на сорта. В последния случай е малко вероятно да се направи нещо по отношение на киселинността, но в първите три случая ситуацията може да се коригира.
Как да подсладите кисели мандарини – трик
И така, прекарали сте дълго време в избор, но най-накрая сте купили кисели мандарини – какво да направите сега? Има поне три начина за подслаждане на кисели мандарини.
Микровълнова фурна
Направете няколко разреза в кората на мандарините, след което ги загрейте в микровълнова фурна за 30 секунди на висока мощност.
Прехвърлете ги в купа със студена вода за 1-2 минути. Мандарините ще станат по-сладки, но имайте предвид, че въпреки привлекателността на този метод, тези плодове няма да се запазят дълго.
Топла вана
Този метод е подобен на предишния, но е по-нежен.
Накиснете цели мандарини в топла (40-45°C) вода за 10-15 минути, след което бързо ги прехвърлете в студена вода, за да спрете „загряването“ на кората и пулпата.
Въпреки това, колкото и странно да звучи, самата промяна в температурата всъщност не прави плодовете по-сладки – тя просто отмива восъчното покритие и омекотява вкуса, правейки мандарините да изглеждат по-сладки.
Накиснете в подсолена вода
Ако плодът е много кисел, направете малък разрез и го накиснете за 10 минути във вода с една чаена лъжичка сол. Солта ще намали киселинността.
Накрая, ако имате време, можете просто да оставите плодовете да узреят на перваза на прозореца – точно както бананите или доматите. След 2-3 дни мандарините ще станат по-сладки.
Добави Коментар