Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Станимашките сарми на дядо, които внасят уют по Коледа - традиция от родопите

Ключови думи: станимишки сарми, гръцки, родопи, рецепта, Коледа

Станимашките сарми, известни и като асеновградски са истинска традиция, пренесена през поколенията от родопчаните. Отраснала съм с този вкус, прилежно приготвени от дядо ми Костадин, сега традицията продължава баща ми. Дядо ми не просто ги приготвяше, а споделяше с любов и знанията за това как да се пресъздаде родопската магия в кухнята.

Историята на станимашките сарми започва с древното име на Асеновград - Станимака, което носи следи от гръцката култура. Много от рецептите, включително и тази за сърми, са вдъхновени от гърците, които са оставили своята следа върху местната кухня. Сармите не само че са вкусни, но носят и една част от историята на региона. В Асеновград се използват две основни вида зелеви листа - кисело зеле през зимата и лозови листа през лятото, като всеки вариант е уникален.

Тайната на станимашките сарми е в начинът на приготвяне, където никога не се запържва нищо. Всички съставки се омесват сурови, а сармите се оформят с внимани. Малките размери на сармите също играят важна роля в тяхната уникалност. Техният вид и вкус ги правят толкова апетитни, че всяка хапка носи усещането за уют.

Най-добрият начин да се приготвят тези сарми е в голяма тенджера, като на дъното се поставят зелеви леста и най-вече кочаните от киселото зеле, за да не загарят. Така сармите се приготвят на бавен огън, като се покриват с чиния, за да се запази всяка съставка свежа и вкусна.

Станимашките сарми са възможност да се насладите на уникалния вкус на Родопите, независимо дали сте роден там, или просто обичате да откривате нови вкусове и традиции.

Тук е и цялата рецепта: 
/за около 6  човека/                                                       

Необходими продукти
1 кг. кайма
200 гр. ориз
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. смлян черен пипер
6 с.л. олио
1 ч.л. сол
Кисело зеле
200 гр. свински гърди

Как да приготвим, стъпка по стъпка:

  1. В купа се слага кайма, добавя се ориз и всички подправки.
  2. След това се налива олио. Каймата се омесва много добре.
  3. От зелевите листа се режат малки парченца. В средата на всяко листо се слага по една чаена лъжичка от плънката.
  4. Оформя се продълговати сарми които хубаво се стискат, това е много важно!
  5. В тенджера се слагат няколко зелеви листа и върху тях се нареждат сармите.
  6. Покриват се със свински гърди подправени с червен и черен пипер. Налива се малко олио .
  7. Слага се чиния. Налива се зелева чорба ( саламура) докато покрие чинията. Тенджерата се слага на котлона и затваря с капак.
  8. Оставя се да заври, след което на бавен огън сармите се варят около 40 минути.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Самолетът на началника на генщаба на либийската армия се разби край Анкара Частният „Фалкон“ е изгубил контакт малко след излитане, турските власти пренасочиха въздушния трафик Как да избегнем семейни конфликти по време на празниците - съвети за хармония Няма място за караници по празниците, нека освободим място за повече любов и заедност
Доброволци от Айтос зарадваха 100 пенсионери в нужда преди Коледа През целия месец декември се събираха средства чрез благотворителни инициативи, за да се подготвят хранителните пакети. Пациентите плащат двойно за жизненоважни медикаменти Поскъпването удря най-силно хронично болните, които все по-често избират кое лекарство могат да си позволят
Истината за отрязаното ухо на Ван Гог И била ли е проститутка дамата, на която го подарява Катя Илиева напуска телевизията на Слави Трифонов Новината за раздялата беше обявена в социалните мрежи и предизвика публична подкрепа от колеги журналисти
В сезона на Козирога кой ще се радва на личен растеж Ето какво да очаква всяка зодия Ето защо обмяната на левове в евро става по-достъпна 9 нови пощенски станции ще осигурят безплатна обмяна на левове в евро за гражданите извън големите градове
Спазвайте тези традиции, за да осигурите щастие и късмет през новата година Момите, на които им предстои да се омъжват през годината, не трябва да месат хляба Купувачите на имоти в София искат простор, а във Варна залагат на кварталите След години на компромиси с площта, българите отново избират пространство, зеленина и дългосрочен комфорт
Германия се опитва да изправи икономиката си, като същевременно укрепва отбраната Но какво ще означават тези усилия за вътрешната и външната ѝ политика? Близо 100 000 автомобила напуснаха София, а АМ „Тракия“ е най-натоварена Полицията очаква пик във вторник и сряда