Рецепта за традиционната баница на Игнажден, която събира семейството на масата
Игнажден се отбелязва на 20 декември, е един от най-значимите дни в българския народен календар. С него започват коледните празници, а според вярванията и новата година. Празникът е посветен на свети Игнатий Богоносец и е известен още като Млада година, Полазовден или Нов ден. Именно затова на този ден по всичко в дома се вещае от храната до първия гост са знак за това каква ще бъде идващата година.
На Игнажден особено важен е обичаят „полазване“. Смята се, че първият човек, прекрачил прага на дома, определя късмета за цялата година.
Трапезата на Игнажден по традиция е постна, тъй като празникът попада в коледните пости. Въпреки това в много български домове се допуска и класическа баница със сирене, особено когато се събират повече хора и се поставя акцент върху семейното единство. Баницата символизира пълнотата на дома и желанието за благополучие през новата година.
Продукти:
1. Пакет точени кори за баница
2. 300 гр. сирене
3. 200 мл. кисело мляко
4. Газирана вода 200 мл.
6. Половин чаша олио
Начин на приготвяне:
1. Смесете яйцата, натрошеното сирене и киселото мляко
2. Намажете първата кора с олио, сложете плънка, навийте на руло или редете на пластове.
3. Подредете в тава и залейте с малко олио или разтопено масло
4. Добавете газирана вода за пухкавост
5. Печете на 180 градуса за 30-35 минути.
Да ви е сладко!
Добави Коментар