Алкохолът в храните и защо често не разбираме, че го консумираме
Изненадващо е, че алкохолът се съдържа в много повече храни, отколкото си мислите. Въпросът е кои продукти са засегнати и как можете да разпознаете, че дадена храна съдържа алкохол.
За алкохол в ястия, като coq au vin, boeuf bourguignon, фондю със сирене, тирамису или шварцвалдско гето, не е изненадващо, защото те традиционно се приготвят по този начин. Ако сте наясно с това, можете да се справите добре и сами да решите какво искате да ядете.
Това, което много хора не знаят, е, че дори малки количества алкохол са вредни за здравето. Германското дружество по хранене (DGE) подчертава, че не съществува потенциално здравословно и безопасно количество алкохол за безопасна консумация. Митът, че чаша червено вино на ден е полезна за сърцето, все още се разпространява, пише Федералният институт за обществено здраве . "Алкохолът е цитотоксин, който може да бъде една от причините за около 200 различни заболявания. А що се отнася по-специално до развитието на рака, знаем, че дори малки количества алкохол могат да насърчат развитието на рак и дори да нарушат процеса на самолечение", казва д-р Матиас Ридл, диабетолог, диетолог и медицински директор на Medicum Hamburg.
Алкохолът се използва в производството на храни по много практични причини: той разтваря ароматите, подсилва вкусовете и осигурява развитието на определени съставки. Често той действа и като естествен консервант в сладкарските и хлебните изделия.
Изненадващо е обаче къде другаде се открива алкохол - в продукти, в които едва ли някой би го очаквал: в млечни рула, печени кроасани, сладкарски изделия като марципан, готови торти, рула с какаов пълнеж, десерти или сладолед. Пикантните храни също са засегнати: супи, сосове, дресинги или класически ястия като пилешко фрикасе трябва да бъдат разгледани внимателно, пише консултантският център за потребителите в Хамбург (външна връзка). Остава една малка утеха: При печенето на хлебчета или кроасани част от алкохола се изпарява, но не изчезва напълно.
Основният проблем е, че много хора дори не осъзнават, че дадена храна съдържа алкохол. Обикновено той се появява само в списъка на съставките - и често под имена, които не са очевидни веднага.
Затова е полезно потребителите да познават типичните термини. Алкохолът може да се крие зад термини като "питейна вода", "етанол", "етилов алкохол" или "етанол". В някои случаи под алкохол се крият и добавки като Е 1519 (бензилов алкохол). В списъка на съставките могат да се появят и спиртни напитки, като арак, мараскино или калвадос.
Особено трудно става, когато бременни жени или деца ядат храна, съдържаща алкохол, без да го осъзнават. Децата развиват вкусовите си предпочитания в много ранна възраст. Според д-р Ридл може да бъде проблем, ако леко горчивият вкус на алкохола се комбинира със захар - това води до ранно привикване към аромата и миризмата на продуктите, съдържащи алкохол.
Центърът за съвети на потребителите пише: "По правило повечето продукти съдържат само малки количества алкохол. Те са безвредни за здравето на децата. Въпреки това трябва да се опасяваме, че малките ще свикнат с миризмата и вкуса на алкохола в ранна възраст и естественият праг на задръжка при консумация ще бъде понижен."
Дори за въздържателите от алкохол дори малки количества могат да се превърнат в проблем.
Защитниците на потребителите отдавна критикуват факта, че алкохолът в храните е труден за идентифициране. Етикетирането е почти изцяло с дребен шрифт; предупрежденията или ясно видимите символи отпред не са задължителни. Поради това Германската федерация на организациите на потребителите призовава за значителни подобрения - но до момента не се планират никакви законови промени, цитирано от plovdiv24.
Добави Коментар