С малко тиква и рецептата на леля Ленче правя топ специалитет
Знам тази рецепта от леля Ленче, съседка от квартала. Не е много трудна за готвене, но за сметка на това всички си облизват пръстите.
Необходими продукти:
400 г тиква
300 г телешка кайма
150 г домати от консерва
1 глава червен лук, на полумесеци
3 скилидки чесън, на ситно
2 люти чушки, почистени от семките
Сол и черен пипер на вкус
Пушен червен пипер
200 г червен боб от консерва, отцеден
Зехтин на вкус
1/2 ч.л. кимион
Джоджен
1 ч.л. какао на прах
1 лайм
Начин на приготвяне:
Тиквата се почиства от семките, обелва се кората и се нарязва на едри парчета, които се овкусяват със зехтин, сол и черен пипер и се пекат за 30 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна. В загрят на умерена температура тиган с малко зехтин на дъното се запържват лукът и чесънът с малко сол и черен пипер. Каймата се размива с малко вода и се добавя при тях. Когато течността се изпари, се изчаква мляното месо да се позапържи до получаване на лека коричка, след което се поръсва с пушен червен пипер, всичко се разбърква и се изливат доматите от консерва, заедно с червения боб. Слагат се джодженът, кимионът и какаото, налива се 1/2 ч.ч. топла вода. Ястието се разбърква, котлонът се намаля и се изчаква всичко да поизври. Добавят се нарязаните на ситно люти чушки и тиквата, нарязана на кубчета. Специалитетът се опитва за сол и се сервира горещ, като към всяка порция се предлагат резени от лайм за овкусяване.