Къде да вечеряме през есента и зимата в Бургас, но не само в петък и събота
Летовниците напуснаха гостоприемния Бургас, а жълтите листа покриха централните улици. Какъв сезон да очакват местните ресторантьори, чиито заведения вече прибират чадърите и тротоарните маси и преобразяват интериора в есенно-зимен.
Флагман.бг разговаря с дългогодишни представители на бранша, които очертават картина на тежка конкуренция за свития брой клиенти през студените месеци. Бургазлията е така устроен през последното десетилетие, че щом приключи работния ден, обува домашния анцуг и слиза по пантофи в кварталната кръчма на съответния жилищен комплекс. Не ще да дава десетачка за такси в едната посока, за да посети централен ресторант. Този своеобразен анализ не е за ситуацията в големите жилищни комплекси като "Меден рудник", "Изгрев" и "Славейков", където кръчмите се пукат по шевовете всеки ден божи ден от седмицата и сезонът няма никакво значение.
Изключваме и двата филиала на "Хепи" (Happy Bar & Grill ) по бул. "Богориди" и особено този в жк. "Лазур", където дори в студените месеци отвън се образува опашка от верни клиенти - влюбени, родители с малки деца, баби и дядовци, считащи тази верига за "върха на сладоледа" в областта на вкусотията и атрактивното обслужване. За съжаление така разсъждат над 70 % от бургаските граждани, които не биха заменили силно овкусената с подобрители полуготова храна от фризера и натъпканите една в друга маси, за добро изпълнение на кулинарното изкуство, хигиената и дискретната обстановка.
Независимо от обратите през годините в Бургас хай-ресторанти си остават "Нептун" и "Dock 5" с неговото продължение "Сол" ( SOL Bar&Grill) - и не само заради топ локацията на брега. По качество на храната, сервирането, както и по вътрешен дизайн не им отстъпват "Медуза" (Medusa Restaurant), "Етно" (Ethno), "Ла флор" (La Flor Bar & Grill), "Инканто" (INCANTO), "Златна рибка", "Златна котва", "Диверсо" (Diverso restaurant & bar), "Тони ДжиДжи" (Tony GiGi), както и едноименният ресторант на хотел "България".
С това обаче не се изчерпват всички претенденти за клиенти в широкия център. Ще се постараят извън сезона да не останат без работа и наложени марки като "La Rose" на бул. "Богориди" и бившият "Адонис", който днес се нарича "Bogoridi Garden", "The Crazy family", "Опера" (Opera Garden Restaurant), "8 Mama's", "Cardamon", бистро "Roma" в Tria City Center, "Т-бар" и механа "Българи".
Като се има предвид, че сред клиентите на ресторантите вечерно време рядко можеш да срещнеш украинец, руснак или друга народност, на бургазлии трябва да разчитат и новите ресторанти, които току-що отвориха врати и се надяват, че могат да задоволят нарасналите критерии на ценителите на добрата кухня, които не биха стъпили в "Хепи" дори и само заради едното себеуважение като разумен клиент на заведение за обществено хранене.
Наскоро елитарният "Мейсън премиум" (Maison's Premium) в бившия хотел "Атаген", днешен "ММ бутик хотел", смени името и концепцията си за кухня, посрещайки гости с наименованието "Амбра" (Ambra Bar & Dinner). Този ресторант запази скъпото оборудване от своя предшественик, но вече ще разчита и на гастролите на известни певци и комедианти на живо.
Със същото желание да привлече огромен брой клиентела в някогашния звезден ресторант "Океан" се гласи и новият наемател там, който го е превърнал в турски ресторант "Джан" (Dzhan), в превод от турски това означава "душа". Този ресторант също ще разчита на живата музика. Но дали ще се пребори с тази формула, характерна за култовия морски ресторант "Воденицата", и с "Андрювата къща", който също бе подложен на нов търг за стопанисване от досегашния му наемател Адриан Вълков? Вълков, както и Димо Пържолата, отново е спечелил, вдигайки мизата с много малко и ще продължи да се състезава в същия "коридор" на любими на народа кръчми. В този сегмент обаче е и механа "Българи", която също разчита на оркестър.
Опит да се съживи ресторантът на партера на хотел "Луксор", където 5 години беше "Вероник" (VERONIQUE Restaurant), със същото оборудване и манталитет се стреми и новият му наемател, който го е кръстил "Лично". Искрено обаче клиентелата и сега, дори и в топлите месеци, не е голяма.
Плачевно ще е да се виждат празни маси в наближаващите празнични есенни и зимни дни през вечерите от работната седмица, а стремежът на собствениците да "избият" някак разхода от поддръжка на персонал и консумативи само в двата дни от уикенда - петък и събота вечер.
Твърде голям ли е броят на ресторантите в централната градска част на Бургас, която след 17 часа през есента, зимата и пролетта се обезлюдява, като изключим Коледното градче на площад "Тройката" от Никулден до Ивановден.
"За съжаление нямаме и добри кадри, за да гарантираме добро обслужване, това също се превърна в голям проблем наред със скока на ДДС за ресторантьорските услуги и повишените цени на продуктите, от които се стремим да сготвим качествени ястия", каза един от големите ресторантьори в града, който от години не жали усилия да покаже висок клас на качеството на обслужване, съчетан със скъпо оборудване на интериора и адекватни сервитьори.
За да разчупят обстановката и вдигнат оборота поне в дните от уикенда, по примера на "Нептун", ще се движат и други ресторанти тази зима, които ще работят докъм 23 часа с кухня, а след това ще "прерастват" в барове и дискотеки с приглушено осветление и вдигнати децибели.
Като такива се оформят "Азур" (AZUR) в жк. "Зорница", турският "Джан" и "Амбра".
Всъщност, след 23 часа тази зима ще работят "Нептун", грандиозният "Dock 5", "Ескобар", "Еквилибриум" (Equilibrium Boutique Bar), "Култ" (CULT Mix Music Club) и "Барбоса" (Barbossa).
Изводът е, че при толкова много заведения само в широката част на центъра, в която включваме и огромния капацитет на ресторантите "Стек хаус" (La Ferme Steakhouse) и "Флора" (Flora Bar & Grill) в Central Park, конкуренцията ще е свирепа и ще оцелеят само тези, които могат да ни "приковат" с нещо изумително, които биха могли да го поддържат с високо качество продължително време. С приемлива цена за вечно недоволния, при това от всичко, бургазлия.
„Медуза“ – ресторантът, в който Азия и Европа сядат на една маса
Димо Пържолата удържа фронта: „Воденицата“ е моя и си остава моя. Какво, някой имал ли е съмнение?
DOCK 5 Night Club се завръща с гръм и трясък – грандиозно откриване тази вечер в Бургас
След грандиозния успех в Бургас ресторант „Нептун“ покори и снежните върхове на Пампорово
Задава се страхотно гръцко парти в ресторант „Златна котва“
всички други са осигурили безплатен обяд на редакцията...