Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Къде да вечеряме през есента и зимата в Бургас, но не само в петък и събота

Трите нови ресторанта, сред които и огромният "Джан" в бившия "Океан", също ще се борят за голяма клиентела през идните хладни месеци
Ключови думи: ресторанти в бургас, ресторант, вечеря, храна, флагман, заведения в бургас

Летовниците напуснаха гостоприемния Бургас, а жълтите листа покриха централните улици. Какъв сезон да очакват местните ресторантьори, чиито заведения вече прибират чадърите и тротоарните маси и преобразяват интериора в есенно-зимен.

Флагман.бг разговаря с дългогодишни представители на бранша, които очертават картина на тежка конкуренция за свития брой клиенти през студените месеци. Бургазлията е така устроен през последното десетилетие, че щом приключи работния ден, обува домашния анцуг и слиза по пантофи в кварталната кръчма на съответния жилищен комплекс. Не ще да дава десетачка за такси в едната посока, за да посети централен ресторант. Този своеобразен анализ не е за ситуацията в големите жилищни комплекси като "Меден рудник", "Изгрев" и "Славейков", където кръчмите се пукат по шевовете всеки ден божи ден от седмицата и сезонът няма никакво значение.

Изключваме и двата филиала на "Хепи"  (Happy Bar & Grill ) по бул. "Богориди" и особено този в жк. "Лазур", където дори в студените месеци отвън се образува опашка от верни клиенти - влюбени, родители с малки деца, баби и дядовци, считащи тази верига за "върха на сладоледа" в областта на вкусотията и атрактивното обслужване. За съжаление така разсъждат над 70 % от бургаските граждани, които не биха заменили силно овкусената с подобрители полуготова храна от фризера и натъпканите една в друга маси,  за добро изпълнение на кулинарното изкуство, хигиената и дискретната обстановка.

Независимо от обратите през годините в Бургас хай-ресторанти си остават "Нептун" и "Dock 5" с неговото продължение "Сол" ( SOL Bar&Grill) - и не само заради топ локацията на брега. По качество на храната, сервирането, както и по вътрешен дизайн не им отстъпват "Медуза" (Medusa Restaurant), "Етно" (Ethno), "Ла флор" (La Flor Bar & Grill), "Инканто" (INCANTO), "Златна рибка", "Златна котва", "Диверсо" (Diverso restaurant & bar), "Тони ДжиДжи" (Tony GiGi), както и едноименният ресторант на хотел "България".

С това обаче не се изчерпват всички претенденти за клиенти в широкия център. Ще се постараят извън сезона да не останат без работа и наложени марки като "La Rose" на бул. "Богориди" и бившият "Адонис", който днес се нарича "Bogoridi Garden", "The Crazy family", "Опера" (Opera Garden Restaurant), "8 Mama's", "Cardamon", бистро "Roma" в Tria City Center, "Т-бар" и механа "Българи".

Като се има предвид, че сред клиентите на ресторантите вечерно време рядко можеш да срещнеш украинец, руснак или друга народност, на бургазлии трябва да разчитат и новите ресторанти, които току-що отвориха врати и се надяват, че могат да задоволят нарасналите критерии на ценителите на добрата кухня, които не биха стъпили в "Хепи" дори и само заради едното себеуважение като разумен клиент на заведение за обществено хранене.

Наскоро елитарният "Мейсън премиум" (Maison's Premium) в бившия хотел "Атаген", днешен "ММ бутик хотел", смени името и концепцията си за кухня, посрещайки гости с наименованието "Амбра" (Ambra Bar & Dinner). Този ресторант запази скъпото оборудване от своя предшественик, но вече ще разчита и на гастролите на известни певци и комедианти на живо.

Със същото желание да привлече огромен брой клиентела в някогашния звезден ресторант "Океан" се гласи и новият наемател там, който го е превърнал в турски ресторант "Джан" (Dzhan), в превод от турски това означава "душа". Този ресторант също ще разчита на живата музика. Но дали ще се пребори с тази формула, характерна за култовия морски ресторант "Воденицата", и с "Андрювата къща", който също бе подложен на нов търг за стопанисване от досегашния му наемател Адриан Вълков? Вълков, както и Димо Пържолата, отново е спечелил, вдигайки мизата с много малко и ще продължи да се състезава в същия "коридор" на любими на народа кръчми. В този сегмент обаче е и механа "Българи", която също разчита на оркестър.

Опит да се съживи ресторантът на партера на хотел "Луксор", където 5 години беше "Вероник" (VERONIQUE Restaurant), със същото оборудване и манталитет се стреми и новият му наемател, който го е кръстил "Лично". Искрено обаче клиентелата и сега, дори и в топлите месеци, не е голяма.

Плачевно ще е да се виждат празни маси в наближаващите празнични есенни и зимни дни през вечерите от работната седмица, а стремежът на собствениците да "избият" някак разхода от поддръжка на персонал и консумативи само в двата дни от уикенда - петък и събота вечер.

Твърде голям ли е броят на ресторантите в централната градска част на Бургас, която след 17 часа през есента, зимата и пролетта се обезлюдява, като изключим Коледното градче на площад "Тройката" от Никулден до Ивановден.

"За съжаление нямаме и добри кадри, за да гарантираме добро обслужване, това също се превърна в голям проблем наред със скока на ДДС за ресторантьорските услуги и повишените цени на продуктите, от които се стремим да сготвим качествени ястия", каза един от големите ресторантьори в града, който от години не жали усилия да покаже висок клас на качеството на обслужване, съчетан със скъпо оборудване на интериора и адекватни сервитьори.

За да разчупят обстановката и вдигнат оборота поне в дните от уикенда, по примера на "Нептун", ще се движат и други ресторанти тази зима, които ще работят докъм 23 часа с кухня, а след това ще "прерастват" в барове и дискотеки с приглушено осветление и вдигнати децибели.

Като такива се оформят "Азур" (AZUR) в жк. "Зорница", турският "Джан" и "Амбра".

Всъщност, след 23 часа тази зима ще работят "Нептун", грандиозният "Dock 5", "Ескобар", "Еквилибриум" (Equilibrium Boutique Bar), "Култ" (CULT Mix Music Club) и "Барбоса" (Barbossa).

Изводът е, че при толкова много заведения само в широката част на центъра, в която включваме и огромния капацитет на ресторантите "Стек хаус" (La Ferme Steakhouse) и "Флора" (Flora Bar & Grill) в Central Park, конкуренцията ще е свирепа и ще оцелеят само тези, които могат да ни "приковат" с нещо изумително, които биха могли да го поддържат с високо качество продължително време. С приемлива цена за вечно недоволния, при това от всичко, бургазлия.

„Медуза“ – ресторантът, в който Азия и Европа сядат на една маса

Димо Пържолата удържа фронта: „Воденицата“ е моя и си остава моя. Какво, някой имал ли е съмнение?

DOCK 5 Night Club се завръща с гръм и трясък – грандиозно откриване тази вечер в Бургас

След грандиозния успех в Бургас ресторант „Нептун“ покори и снежните върхове на Пампорово

Задава се страхотно гръцко парти в ресторант „Златна котва“

 

 

 

 

 

 

 

19
Коментара по темата
19.
МагАпаса Папазов
03.10.2025 09:37:35
Бургас е умерено оживен лятото и напълно мъртъв зимата. Повечето хора вземат мизерни заплати, а цените в ресторантите са много високи, затова и не върви този бизнес. То нищо не върви в Бургас - един сив, скучен и безинтересен провинциален град, с мижав градски живот и още по-мижав нощен, дори през лятото.
18.
Тука има тука няма
30.09.2025 18:30:01
То че читавите заведения в Бургас са малко е така , но не мога да разбера хора които си нямат никакво понятие от бизнес и храна защо дават оценки , то е лесно от вкъщи да седиш вмирисан на куче и да не можеш да си свариш две яйца обаче като излезеш веднъж в седмицата да изхарчиш някой лев автоматично ставаш най големия баровец и разбирач на храна и обслужване. Пълно е с комплексари които мислят по скоро как да навредят и да търсят костури !
17.
WASKO
30.09.2025 16:20:13
Zacto nikoi ne piche za" ALEGRO"Edin prekrasen Restorant.Kuhnja i Personal na Wisoko niwo.Otlicha higiena.Musika sa Duchata.Obstanowka 6! Winagi otiwam s UDOWOLSTIE,kato GOST.BRAWO!
16.
Аз съм
30.09.2025 09:56:13
Готино и много на място е описано всичко.
Сега започва зимният сън на голяма част от бургазлии,а до ЦентърЪт се ходи само по работа ...и така до пролетта!
15.
Ич ва няма
30.09.2025 09:16:36
Лъжа е, че нямаме много класни ресторанти, истината е, че повечето от клиентите не разбират от качествена храна и добро обслужване
-----
Прав си, само кмета разбира
14.
9 9 9 9
30.09.2025 09:09:33
Амиии 9 просто обидини всички коментари в 1. Няма какво да се каже повече. Точно , ясно и вярно. Тва е !
13.
Селянин
30.09.2025 08:29:33
Пари имам. Всички ресторанти в Бургас съм ги пробвал. Е не стават. Кофти продукти, кофти технология, кофти обслужване, смрад на цигари, малки порции и несъразмерни цени в сравнение с други градиве в България, да не говоря за Европа, че доста съм попатувал. Бургас е едно голямо село с алчни и некадърни ресторантьори. Идея си нямам защо телетата искат да се натикат на Хепи на замразеното пържено. Пазаря си възможно най-качествените продукти и си приготвям качествена храна вкъщи. Понякога ми излиза по скъпо отколкото да изям същото количество в ресторант, но нямам проблеми със стомаха и удоволствието от храната е несравнимо.
12.
До 9
30.09.2025 06:27:12
Браво луд... Еба иммамаъа на всички демо театорантьорчета....
11.
Структурен Реализъм
30.09.2025 06:26:44
Според Парето обществото е разделено на елит, контра елит, анти елит и маса. Елитът управлява, контра елитът може и се стреми да управлява, но е лишен от власт, а анти елитът (криминални елементи и интелигенция) е винаги срещу елита, но не може и не желае да управлява. Масата никога не е желаела и не желае да управлява.
10.
Котета чвора и бора
30.09.2025 06:20:29
Веетяю си у нас със Анна....
9.
Някой
29.09.2025 23:48:33
Бургазлията е толкова зле с критерия си за храна че години наред посещава гадни места като Грог и павилионите Младост. Това са ми двете най-лоши места за ядене на лоша храна. Иначе новопръкнатите лъскави интериори струват много само за дизайн. Храната им е стерила и без никакъв вкус. В това число влизат и Док 5 и съседното Сол. Гледка имат но тя не става за ядене. Крейзи фемили някога биваха но някога. В Мамалигата не е лоша храната но удобствата в заведението са никакви. Контейнера до капаните не струва пукната пара. Храната в 8 мамас на Богориди е хубава но обслужването е трагично и отчайващо. Грамофона е с хубава храна и приятна обстановка но цените са доста височки. Хепи е боклук и няма да го коментирам. Мейсън вече не струва. Златна рибка е кофти. В съседното Тони Джиджи не познават стойността на парите. Също като в Нептун. Пицарията 056 на Богориди беше леш отвсякъде. Азуро за да ти хареса трябва да не си ходил никога на хубав ресторант. От Романса съм имал повече от веднъж киселини и съм го зачеркнал. Ломбарди на бившото кафе Калина е едно от буквално ужасните места за хранене в Бургас. Че вътре и яко смърди на цигари. За мен храна, цени и качество държи ресторанта на хотел България. Това е! Бързите ни хранения също са леш. Балканчето е дъното със сърдитете лелки вътре. Те се конкурират по лошо отношение с държавните служителки. Дон домат е трагично. В БМС цените са Шератонски. Дюнерите и гиросите ще ги подмина. Както и пиците на парче. Някой трябва да ги осъди за това което продават. Сладкарница Роза също. Тортите им още са с вкус на 90-те години. Да не забравя Попая. Мястото което се издържа с марули. Те са навсякъде. Във всичко което предлагат. Трябва да се прекръстят на Марулята. Зията също е леш. Замръзени бутерки като в Била и Кауфланд но на двойни цени. Иначе нека има много ресторанти в Бургас. От тях стават не повече от два. А клиенти няма защото сме град с никакви заплати.
8.
Ааа, не
29.09.2025 22:32:26
Качествена храна и добро обслужване на едно място в Бургас НЯ-МА!
7.
Музикант с опит
29.09.2025 20:25:04
Повечето "кебапчии", както ние музикантите ги наричаме, не осъзнават, че само с кухня и обстановка няма как да спечелят клиентела. Хората ни питат (нас, музикантите) къде има жива музика, но не ЧАЛГА, а нормална музика с български и английски/италиански хитове от минало и сегашно време. Уви - такова место НЯМА, защото същите тези "кебапчии" са зле с аритметиката и биха похарчили за "правеж, *урви и дрънкулки" повече пари, отколкото да платят за качествена музика на живо, която ще им привлече много клиентела. Хората са петимни за атмосфера, каквато имаше навремето....да попеят БГ естрадни песни, да потанцуват....Да, ама не - манталитета им е повреден и затова и заведенията им ще са празни и/или ще разчитат на случайни събития и поводи. Нека да помислят!
6.
Лгкв
29.09.2025 19:56:42
Азур е място с лоша кухня, в което никой не повтаря, за сметка на това в Мамалига и Розмарин, и двете също в Зорница няма значение дали е делник или уикенд, винаги има клиенти заради страхотна кухня и персонал.
5.
Манщайн
29.09.2025 19:23:01
от статията става ясно, че Грамофона и Грог не са си платили да гоипохвалят...
всички други са осигурили безплатен обяд на редакцията...
4.
WC
29.09.2025 19:22:33
Азур е селски хоремак. Воденицата е селска външна тоалетна. Медуза та е пълна повърня. Ескобар свърталище на дърти наркомани. Мейсъна селска сладкарница. Ти бара закусвалня. За другите си знаете колко са зле.
3.
Амет Чобанина
29.09.2025 19:15:44
Кенефи иии дами и господа аа. Скъпи WC та за селяндури.
2.
!!!!!!!!!!!!
29.09.2025 19:03:21
Ще вечеряме в къщи ! Скъпи отрови не ям. Богати тарикатите ни нагли, няма да правя
1.
???
29.09.2025 18:58:00
А така. За келявото обслужване и некачествена храна са виновни Клиентите. Затова и туризмът ни е на това дередже.
  Добави Коментар
Бомбардировач на САЩ репетирa удари на 50 км от руската граница Тренировъчна мисия във Финландия Бум на работници от Узбекистан, идат заради обещание за заплата от 5000 лева Сблъсъкът с реалността отказва хората да останат, а ощетени са работодателите
Почина голямо име в спорта в България Този свят напусна Георги Хаджиев 39-годишен българин се обеси Не са ясни мотивите за фаталното деяние
Вирусолози бият тревога за H3N2, мутирал е Новите вариации на щама вече предизвикват сериозни епидемии в Австралия и Япония, а медици у нас съветват за ранна имунизация и повишена предпазливост Боровинките и черният чай забавят стареенето Как да ги включите лесно в ежедневното си меню?
Близо половин тон отпадъци събраха и изхвърлиха възпитаниците на бургаското Механо Инициативата е част от проекта „Зелено предприемачество за устойчиво бъдеще“ Бивш играч на Ливърпул идва в България Пред парафиране с Локо София е
Жената, задържана за обира в Лувъра, пусната под съдебен надзор Тя няма право да се свързва с останалите заподозрени или да напуска Франция Извънземни си направиха военна база под водата? Сензационно твърдение
Криминално проявен открадна домашно куче на морето Престъпното деяние стана във Варна 37 души загинаха при катастрофа с автобус в Южна Америка Трагедия след удар в пикап