Никога не обръщайте тези буркани – може да „избухнат“!
Много българи приготвят всевъзможна зимнина. Компоти, различни видове сладки, кисели краставички, туршии, домати и т.н.
За затварянето на бурканите се използват различни видове капачки. След завинтване бурканите обикновено се обръщат. При някои обаче това категорично не е позволено.
Защо е необходимо да се обръщат бурканите след завинтване?
Опитните домакини обръщат само онези буркани, които са затворени със специални капаци. Става въпрос за капачки с уплътнителна гумена лента.
Особеността на такова консервиране е, че въздухът, дължащ се на топлото съдържание на буркана, може да започне силно да натиска капака. Обръщането на буркана намалява това налягане и позволява на съдържанието да се охлади равномерно. По този начин капакът не се деформира по време на процеса.
Освен това, това се счита за допълнителна стерилизация, защото в началото горещата салата, сладко или компот покриват само част от буркана, а след обръщането му - останалата част от повърхността.
След това консервите се увиват и се оставят да се охладят. Това отнема около три до четири дни. След това „завъртанията“ се обръщат и се прибират за съхранение.
Неопитните домакини често се чудят дали е възможно да не обръщат бурканите при консервиране. Оказа се, че да. Това е важно правило при използване на винтови капачки.
Защо не можете да обръщате буркани с винтови капачки?
Винтовите капачки (друго наименование е „туист-оф“) стават все по-популярни през последните години, защото с тях се борави по-лесно.
С тяхна помощ можете плътно да затворите буркана, предотвратявайки навлизането на въздух вътре. Въпреки че производителите често посочват, че консервите с тези капаци не могат да се обръщат, не всеки чете инструкциите на етикета.
Причината се крие в полимерното покритие на капака. След завъртане той се разширява и херметически затваря буркана.
Когато „завъртащият се“ капак се охлади, вътре се създава вакуум. Поради това, когато отваряте буркан с капак „завъртащ се“, можете да чуете тихо пукане.
Ако обърнете консервата, полимерното покритие може да се повреди и рискът от „експлозия“ ще се увеличи. Вътре ще възникне излишно налягане.
След като си спомните дали можете да обръщате буркани с капачки „завъртащ се“, ще забравите, че консервата може да „експлодира“. / jenata.blitz.bg
Добави Коментар