Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ето как се прави "Шакшука"

Ключови думи: шакшука, рецепта, яйца

Шакшука е едно от най-емблематичните ястия на Близкия изток и Северна Африка – комбинация от яйца, задушени зеленчуци и подправки, която впечатлява с простота и богат вкус. Рецептата се приготвя лесно и бързо, а крайният резултат е ароматно ястие, което може да бъде сервирано за закуска, обяд или вечеря.

Необходими съставки:

4 яйца

2 зелени чушки

500 г консервирани домати (или пресни, ако са в сезон)

2 скилидки чесън

1 глава лук

щипка кимион

щипка сол

щипка захар

черен пипер на вкус

магданоз за поръсване

олио за готвене

Начин на приготвяне: В дълбок тиган загрейте малко олио и добавете ситно нарязания лук. Когато омекне, сложете чушките, почистени от семената и нарязани на ивици, както и счукания чесън. Задушавайте няколко минути, докато зеленчуците омекнат и пуснат аромат.

След това добавете настърганите или нарязани домати заедно със сока им. Овкусете със сол, щипка захар за балансиране на киселинността, черен пипер и кимион. Намалете котлона и оставете сместа да къкри бавно, като разбърквате от време на време. Сосът трябва да се сгъсти и да придобие наситен вкус.

Когато доматената основа е готова, направете с лъжица малки гнезда и чукнете яйцата едно по едно. Покрийте тигана и оставете да се готви на слаб огън, докато белтъците се стегнат, а жълтъците останат леко рохки или твърди – според предпочитанията.

Поднесете шакшуката топла, поръсена със свеж магданоз. Чудесно се комбинира с препечен хляб, пита или тънка питка. Това ястие носи вкуса на домашния уют и ориенталската кухня, а ароматът му ще привлече всички около масата.

Съвети:

Ако обичате пикантно, може да добавите люта чушка или щипка пушен червен пипер.

За по-богат вкус може да се добави малко сирене фета или кашкавал върху яйцата преди края на готвенето.

Ястието е подходящо и за вегетарианци, като осигурява достатъчно белтъчини и хранителни вещества.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Нова ера на зарядните устройства Смартфоните и лаптопите ще разполагат с един общ порт Новите съседи се завръщат, Амадор е успешен бизнесмен Най-новият 16-и сезон стартира у нас на 28 декември (неделя) и ще се излъчва всяка събота и неделя от 20:00 ч., превръщайки България в първата страна, в която епизодите ще дебютират международно
Наш 70-годишен околосветски пътешественик счупи мачта На помощ се е притекъл корабът на Българския морски флот "Странджа", който е пътувал към столицата на Уругвай Монтевидео Грипът настъпва, яжте кисело зеле и туршия Това е съветът на проф. Кантарджиев
Гроздоберачката от двулевката си отиде в нищета На 81 години почина Кина Гърбова, чийто образ красеше соцбанкнотата Румен Гайтански разпродава всичко в България и се изнася от страната Според източниците Гайтански вече дори е напуснал България и трайно се е установил в Базел, където притежава просторно имение
Мъж се задави с десерт и почина на коледната трапеза Когато сервирали традиционния италиански коледен сладкиш, панетоне, той си взел малко, но изведнъж не можал да диша Чирозът на стана по-скъп от калкана: Цени до 45 лв. за кг на рибната борса в Бургас Цената на чироза е повишена, защото по принцип за сушенето и веянето на риба се изисква труд и майсторлък
Експерт съветва как да се движим безопасно в снежна и заледена обстановка Извадете ръцете си от джобовете! Умерен ръст на жилищните цени в България през 2026 г.: Как еврозоната променя пазара Дори и предлагането да се повиши, то няма да изпревари търсенето, тъй като няма предпоставка за по-ниски доходи, а напротив – купувачите ще се стремят все повече да  подобряват качеството си на живот
Регистрационните таблици в София - от „С“ до „ОХ“: Как стигнахме до края на азбуката Въведени са нови буквени комбинации с допустими символи за сериите на автомобилните табели Заради еврозоната българите пазаруват повече. Страхуват се да не изгубят парите си И бързат да ги обърнат в стоки