Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ето как се прави "Шакшука"

Ключови думи: шакшука, рецепта, яйца

Шакшука е едно от най-емблематичните ястия на Близкия изток и Северна Африка – комбинация от яйца, задушени зеленчуци и подправки, която впечатлява с простота и богат вкус. Рецептата се приготвя лесно и бързо, а крайният резултат е ароматно ястие, което може да бъде сервирано за закуска, обяд или вечеря.

Необходими съставки:

4 яйца

2 зелени чушки

500 г консервирани домати (или пресни, ако са в сезон)

2 скилидки чесън

1 глава лук

щипка кимион

щипка сол

щипка захар

черен пипер на вкус

магданоз за поръсване

олио за готвене

Начин на приготвяне: В дълбок тиган загрейте малко олио и добавете ситно нарязания лук. Когато омекне, сложете чушките, почистени от семената и нарязани на ивици, както и счукания чесън. Задушавайте няколко минути, докато зеленчуците омекнат и пуснат аромат.

След това добавете настърганите или нарязани домати заедно със сока им. Овкусете със сол, щипка захар за балансиране на киселинността, черен пипер и кимион. Намалете котлона и оставете сместа да къкри бавно, като разбърквате от време на време. Сосът трябва да се сгъсти и да придобие наситен вкус.

Когато доматената основа е готова, направете с лъжица малки гнезда и чукнете яйцата едно по едно. Покрийте тигана и оставете да се готви на слаб огън, докато белтъците се стегнат, а жълтъците останат леко рохки или твърди – според предпочитанията.

Поднесете шакшуката топла, поръсена със свеж магданоз. Чудесно се комбинира с препечен хляб, пита или тънка питка. Това ястие носи вкуса на домашния уют и ориенталската кухня, а ароматът му ще привлече всички около масата.

Съвети:

Ако обичате пикантно, може да добавите люта чушка или щипка пушен червен пипер.

За по-богат вкус може да се добави малко сирене фета или кашкавал върху яйцата преди края на готвенето.

Ястието е подходящо и за вегетарианци, като осигурява достатъчно белтъчини и хранителни вещества.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тези 2 думи ще накарат мъжа да се влюби във вас до полуда Ето кои са те  Щастливите двойки имат 5 златни навика Ключова роля в тези отношения играе способността да се слуша истински
4 зодии, които предпочитат да са необвързани Ето кои са те  Сребро за България на Световната купа по спортна гимнастика Титлата с 13.900 точки заслужи представителят на Казахстан Дмитрий Патанин
Ето как се прави "Шакшука" Правя това през ден-два и всички у дома ме питат за още Ергенът Виктор Стоянов го закъса сериозно със здравето Любимият мъж на Поли Недкова прекарал седмица в борба с болките в кръста
Още две българки са задържани в Русия Росица Георгиева е осъдена на 3 години затвор за "оправдание на тероризма" Детска учителка уби 19 души с домашно приготвен алкохол! Лабораторни изследвания потвърдили причината за ужасяващата трагедия
Случаите на COVID-19 се увеличават, разпространяват се и два нови варианта Особено засегнати са хора над 65 години Вечерята ми снощи беше право в десятката! Няколко съставки в идеална симбиоза, а резултатът е достоен за поема
Мирослав печели „Игри на волята“ под носа на всички – зрителите в шок! 36-годишният софиянец се присъедини към състезанието на малко по-късен етап и засега остава в сянка на по-изявените характери Гаджето на Алекс Николов го надъхва с хайдушки песни Хубавицата често го подкрепя в залата и първа го награждава с целувка след поредната победа