Пекар ми каза да променя само едно нещо, за да ми се получи тестото много пухкаво
Винаги съм се възхищавал на невероятната мекота и пухкавост на френските печива от пекарните. Дълго време търсих тайната на тяхното перфектно тесто. Днес вече знам, че не става въпрос за сложни съставки, а за една малка промяна в процедурата. А тя е моментът, в който добавяте маслото в тестото.
Тази рецепта за плетеничета (или вързанчета) с мая ще ви покаже как да използвате този професионален трик у дома. Забравете за плътните и тежки козунаци. С правилното добавяне на масло ще постигнете структура, нежна като паяжина, и вкус, който е направо пристрастяващ. Нека заедно разкрием тази малка, но съществена тайна.
Как да направите тестото с мая изключително пухкаво?
Тайната се крие в маслото. Вместо да добавяте разтопено масло в началото, замесете омекналото масло в тестото чак в самия край на месенето. По този начин първо напълно се развива глутенът, което прави тестото идеално въздушно, а крайното печиво ще бъде невероятно нежно.
Необходими продукти
За тестото
680 г гладко брашно
300 мл хладко мляко
120 г омекнало масло (не разтопено)
50 г кристална захар
9 г суха мая (около 2,5 ч.л.)
2 бр. яйца
1 ч.л. сол За ваниловата поръска
4 с.л. гладко брашно
1 с.л. омекнало масло
1 с.л. кристална захар
1 ч.л. ванилова захар За намазване
1 бр. яйчен жълтък
1 с.л. мляко
Начин на приготвяне
1. Приготвяне на тестото
Първо си направете квас. В хладкото мляко изсипете сухата мая, добавете една супена лъжица от измерената захар и леко разбъркайте.
Оставете да престои на топло място около 10 минути, докато на повърхността се образува пяна.
В голяма купа смесете пресятото брашно с останалата захар и солта.
Добавете яйцата и активния квас. Започнете да месите тестото (на ръка или с робот).
Месете около 5-7 минути, докато тестото се събере и започне да се образува глутен.
И сега идва ключовата стъпка: Започнете да добавяте постепенно, парче по парче, омекналото масло.
Продължете да месите още 10 минути. В началото тестото ще бъде лепкаво, но не се отказвайте. В крайна сметка ще стане красиво гладко и еластично.
Поставете тестото в чиста купа, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса на топло място за 1 час.
2. Оформяне и финално втасване
Изсипете втасалото тесто върху леко набрашнена повърхност. Разделете го на 12 равни части.
От всяка част оформете дълго въженце (около 25 см). Просто завържете свободно възелче от въженцето.
Наредете готовите плетеничета върху тава, покрита с хартия за печене. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за последно още 20–30 минути.
Междувременно пригответе поръската. В купа с пръсти смесете маслото, двата вида захар и брашното до получаване на ронлива смес. Загрейте фурната на 180 °C.
3. Печене
Намажете втасалите плетеничета с жълтък, разбит с млякото. Тази стъпка ще им придаде красив блясък.
Поръсете ги обилно с приготвената ванилова поръска.
Печете в предварително загрята фурна приблизително 25 минути, или докато станат красиви и златистокафяви.