Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Пекар ми каза да променя само едно нещо, за да ми се получи тестото много пухкаво

Ключови думи: тесто, флагман, пухкаво тесто

Винаги съм се възхищавал на невероятната мекота и пухкавост на френските  печива от пекарните. Дълго време търсих тайната на тяхното перфектно  тесто. Днес вече знам, че не става въпрос за сложни съставки, а за една малка промяна в процедурата. А тя е моментът, в който добавяте маслото в тестото.

Тази рецепта за плетеничета (или вързанчета) с мая ще ви покаже как да използвате този професионален трик у дома. Забравете за плътните и тежки козунаци. С правилното добавяне на масло ще постигнете структура, нежна като паяжина, и вкус, който е направо пристрастяващ. Нека заедно разкрием тази малка, но съществена тайна.

Как да направите  тестото с мая изключително пухкаво?

Тайната се крие в маслото. Вместо да добавяте разтопено масло в началото, замесете омекналото масло в тестото чак в самия край на месенето. По този начин първо напълно се развива глутенът, което прави тестото идеално въздушно, а крайното печиво ще бъде невероятно нежно.

Необходими продукти
За тестото

680 г гладко брашно
300 мл хладко мляко
120 г омекнало масло (не разтопено)
50 г кристална захар
9 г суха мая (около 2,5 ч.л.)
2 бр. яйца
1 ч.л. сол За ваниловата поръска
4 с.л. гладко брашно
1 с.л. омекнало масло
1 с.л. кристална захар
1 ч.л. ванилова захар За намазване
1 бр. яйчен жълтък
1 с.л. мляко
Начин на приготвяне
1. Приготвяне на тестото

Първо си направете квас. В хладкото мляко изсипете сухата мая, добавете една супена лъжица от измерената захар и леко разбъркайте.
Оставете да престои на топло място около 10 минути, докато на повърхността се образува пяна.
В голяма купа смесете пресятото брашно с останалата захар и солта.
Добавете яйцата и активния квас. Започнете да месите тестото (на ръка или с робот).
Месете около 5-7 минути, докато тестото се събере и започне да се образува глутен.
И сега идва ключовата стъпка: Започнете да добавяте постепенно, парче по парче, омекналото масло.
Продължете да месите още 10 минути. В началото тестото ще бъде лепкаво, но не се отказвайте. В крайна сметка ще стане красиво гладко и еластично.
Поставете тестото в чиста купа, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса на топло място за 1 час.
2. Оформяне и финално втасване

Изсипете втасалото тесто върху леко набрашнена повърхност. Разделете го на 12 равни части.
От всяка част оформете дълго въженце (около 25 см). Просто завържете свободно възелче от въженцето.
Наредете готовите плетеничета върху тава, покрита с хартия за печене. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за последно още 20–30 минути.
Междувременно пригответе поръската. В купа с пръсти смесете маслото, двата вида захар и брашното до получаване на ронлива смес. Загрейте фурната на 180 °C.
3. Печене

Намажете втасалите плетеничета с жълтък, разбит с млякото. Тази стъпка ще им придаде красив блясък.
Поръсете ги обилно с приготвената ванилова поръска.
Печете в предварително загрята фурна приблизително 25 минути, или докато станат красиви и златистокафяви.
 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Няколко тактики, как да поставим граници на децата си в интернет Дигиталният свят крие и рискове – от кибертормоз до опасно съдържание и злоупотреба с лични данни Фондация „Димитър Бербатов“ награди бургаския ученик Стоян Балтов В категория „Наука“ за ученици от V до VIII клас Стоян бе един от тримата номинирани и получи едно от най-големите отличия за млади таланти в страната
БНБ представи дизайна на българските евромонети, вижте ги Те ще бъдат в обращение от 1 януари 2026 година Нови промени по АМ "Тракия" утре Те касаят област Пловдив
Когато нямам време, правя печени бутчета с горчица! Никога сте опитвали по-вкусно нещо! Всеки може да приготви тези печени пилешки бутчета и ще бъдете изключително доволни от получения вкус Нов успех на КСТ "Бургас 1975" в Румъния Двойката е първа година в категория Junior II и вече се класира на финал на световно ниво
Даниела Рупецова иска по 1313 лв. от жените, за да ги върне в енергията им! 13-ката е число, на което Рупецова е заложила здраво, мислейки, че й носи късмет Диона се нахвърли на заядливите мъже Хейтърите попаднаха под обстрела на певицата
Ето къде временно ще е променено движението в участък от АМ „Хемус“ Промяната ще важи в периода от 10 ноември до 14 ноември Спират многократните визи за ЕС на руснаците Причините са използването на миграцията като оръжие, саботажни дейности и възможната злоупотреба с визи
България подготвя ключови инициативи за предстоящото председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион Министър Боршош на важна среща по повод председателството на България В Харков започнаха да строят подземни училища Поради близостта на региона до фронтовата линия, строителните екипи и общностите работят при изключително трудни условия – на няколко смени, понякога без електричество или комуникации