Кайсиите са много полезни, но някои хора трябва да внимават с тях
Ароматните плодове на кайсията се срещат навсякъде в умерените ширини, така че отдавна са познати и обичани в Азия и Европа. Още преди 3000 години лечебният им ефект е споменат в китайските медицински записи.
Днес този плод се цени не само като компонент на вкусна и здравословна храна, но и се използват активно в козметологията. Нека да го разгледаме по-отблизо и да проследим какви ползи и вреди носи на женското здраве. Ароматният плод глези вкусовите рецептори, но и се е доказал като много полезен за общото укрепване на организма, неговото подмладяване и оздравяване. Кайсията е полезна и за деца, и за хора в напреднала възраст и има свои специфични свойства за мъжкото и женското здраве.
Дамите са открили полезните му пречистващи свойства, които помагат за нормализиране на метаболизма и храносмилането, справянето с излишните килограми и подобряването на тена. Кайсията е ценен продукт за поддържането на здрава кожа, защото я прави еластична, хидратирана и предпазва от преждевременно стареене под въздействието на околната среда
Интересно е, че плодовете запазват ценните си свойства дори когато се готвят – от кайсиите се правят отлични сладка и компоти, сушат се, за да се хапват през зимните месеци, а от семките на плода се получава масло.
Струва си обаче да се спомене и потенциалната вреда от плода. Освен възможността за алергични реакции, опасността от плода се крие във високото съдържание на сладост и пектин, заради които може да причини лошо храносмилане и скокове на кръвната захар, а това довежда до дискомфорт. Като костен плод от ядките му се извлича ценно масло за външна употреба, а пулпата се използва като храна. Яркият плод още с цвета си подсказва високо съдържание на витамини А, С и Е, от група В и Р, комплекс от минерали: калий, мед, фосфор, желязо, манган, магнезий. Кайсиите са богати на плодови киселини и захари и така се превръщат в естествен източник на енергия и младост.
Златният плод е полезен за целия организъм и действа благоприятно върху различни органи и системи
Витамин С, калият и други минерали подпомагат поддържането на здрава сърдечносъдова система, укрепват и повишават еластичността на тъканите, нормализират кръвното налягане, отстраняват излишната вода от тялото, намалявайки стреса.
Антиоксидантният ефект на витамините предотвратява действието на свободните радикали, стимулира обновяването на клетките и спира патогенните и окислителни процеси. Помага за премахване на токсините и намаляване на нивата на холестерола в кръвта, нормализира и метаболитните процеси.
Ценните фибри ефективно почистват червата от застояли продукти от разграждането на протеини – шлаките, масажират стените на храносмилателния тракт, стимулирайки кръвообращението и подобрявайки храносмилането. Благодарение на това се регулира чувството за глад и ситост, а хранителните вещества се усвояват по-пълноценно. Лекият слабителен ефект, дължащ се на пектините, помага за справяне със запека, подобряване на чревната перисталтика и отстраняване на газовете. Организмът се насища с витамини А, Е и фолати (B9), които
участват активно в имуномодулацията, ускоряват лечебните процеси, имат противовъзпалителен ефект повишават еластичността и стегнатостта на кожата, придавайки й младежки вид. Манганът, калцият и желязото участват в нормализирането на състава на кръвта, регулират нивата на захарта и хемоглобина, укрепват организма, което е полезно за деца, тийнейджъри и работещи в стресови области на дейност.
Витамините и минералите стабилизират и нервната дейност, облекчават напрежението и поддържат тонуса на нервната система.
Кайсиевият сок перфектно утолява жаждата, нормализирайки водно-солевия баланс. Известно е, че има отхрачващо действие и един топъл чай с кайсиева пулпа ще ви помогне при настинка.
Ползите и вредите от кайсиите за човешкото тяло се определят от правилната им употреба. Сладките плодове са идеални в оригиналния си вид, колкото по-малко обработка претърпяват, толкова по-ценни са. Но можете внимателно да консервирате плодовете за зимата с минимално добавяне на захар, тогава продуктът ще донесе само ползи и няма да навреди на фигурата и метаболитните процеси. Консумацията на пресни кайсии ще помогне да се предпазите от слънцето: редовният прием на витамини А, С и Е в комбинация с калий ще насърчи бързото обновяване на клетките, равномерното почерняване и ще предпази от изгаряния и дехидратация, поддържайки еластичността на кожата.
Сушените кайсии се препоръчват на хората със стомашно-чревни заболявания за възстановяване на чревната перисталтика
на диети за попълване на енергията, за укрепване на сърдечносъдовата система и нормализиране на бъбречната функция. Добре приготвените сушени кайсии помагат за прочистването на тялото от токсини и отпадъци, премахват излишния холестерол, стимулират черния дроб, поддържат нормалната мозъчна функция и стабилно настроение.
Важно! Трябва да се внимава с костилките на плода
Ползите и вредите от кайсиевите ядки са нееднозначни. Понякога те се продават под прикритието на бадеми. Съществува и мнение, че консумацията им предпазва от рак. Но научно е доказано само, че могат да причинят сериозно отравяне, което води до нарушения във функционирането на сърцето, мозъка и черния дроб. За хора, склонни към образуването на отоци, с високо кръвно налягане и атеросклероза кайсиите ще помогнат за укрепване на сърдечния мускул и съдовите стени, както и за отстраняване на излишната течност от тялото. Плодовете са полезни в процесите на прочистване на организма и детоксикация на черния дроб, при лечение на цьолиакия и други заболявания, свързани с нарушена абсорбция в червата и образуване на шлаки.
Кой трябва да яде кайсии и кой - да ги избягва
Кайсията е напълно безопасен неутрален плод, който рядко причинява алергии, ако пулпата се консумира умерено. Има обаче няколко изисквания за това как да се яде правилно, както и кой и кога не трябва да се изкушава да си хапне от него. Кайсията е противопоказана за хора, страдащи от непоносимост към витамин А или заболявания, които причиняват затруднения в усвояването му - на щитовидната жлеза и черния дроб.
Ако тялото е свръхчувствително към плодови киселини, плодовете могат да причинят алергични реакции под формата на кожен обрив, сърбеж, зачервяване. Може би е достатъчно да се намалят порциите или да се комбинират плодовете с други продукти. В случая е важно да се допитате до диетолог, който може да помогне с консултация. При някои хора кайсиите, подобно на сливите или ябълките, причиняват повишено образуване на газове и диария. Хората, които са имали сериозни стомашно-чревни заболявания, трябва да бъдат внимателни.
За диабетиците кайсиите представляват истинска опасност - поради високото съдържание на захароза, те не са най-приемливият плод в диетата. В случаи на жлъчнокаменна болест или остра бъбречна дисфункция е задължително посещение при специалист.
Добави Коментар