Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Край на родните консерви, от Индия ще хрупаме кисели краставички

Ключови думи: консерви, кисели краставици, индия, храна, пазар

"Консервната промишленост в България може би е пред своя край. Скоро на рафтовете в магазините ще се предлагат кисели краставички от Индия, печени чушки от Македония, компоти от Гърция и конфитюри от Египет", обяви Стойко Кировски - председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. По думите му бизнесът им зависи от суровината, работната ръка и пазарите. 

Пазарите за нас бяха най-силни, когато изнасяхме сериозни количества консерви за Русия, спомни си той, като уточни, че тогава производството на консерви у нас е било близо 900 хил. тона годишно. Сега обаче е 6 пъти по-малко - до около 150 хил. тона. На базата на този нисък спад, ние започнахме да произвеждаме все по-малко и по-малко, обясни Кировски пред БНР. 

"Европа е с 3 пъти повече население от Русия, но имиджът на българските стоки в Европа е много нисък. Не ни обичат много европейците. Работим с Европа, но с техни брандове. Никой не иска нашите брандове там. Вдигаме имиджа на европейските марки, но нас никой не ни познава. 

Нямаме сили сами като бранш да се промотираме в Европа. С това държавата може да ни помогне", призова Стойко Кировски и изтъкна, че качество на българската стока е много високо. 

Той отбеляза и спада на производството на плодове и зеленчуци. По думите му българският пазар е изключително затворен: "Над 70% от пазара е в ръцете на търговските вериги, които ни притискат изключително много за цени. Работим с минимални печалби от 3 до 5%.

Ние пък натискаме производителите на плодове и зеленчуци и започват да се отказват един по един. Нашият бранш е забравен от държавата".  

Внасяме много суровини от цял свят, изтъкна Кировски. Според него обаче това противоречи на логиката за нормален бизнес. "Нямаме ли местна суровина и местни работници, които да я произведат, бизнесът малко по малко умира", предупреди той.

Държавата трябва да реши дали нашият сектор е приоритетен или не. Ако той е приоритетен, трябва да намерят начин да подпомогнат земеделските производители. Около 2000 души са заети в нашия бранш, изчисли Кировски, като отбеляза, че това са участващите в тяхната браншова организация фирми.

4
Коментара по темата
4.
Га га га гааааа
15.08.2025 15:54:42
Всичките олигофрени в България, които предадоха предците си,историята си и принципите си за шепа дъвки,дънки и банани сега вече ще консумират само ВНОСНИ боклуци от чужбината ,нали все за това си мечтаеха и крякаха по митингите........
Ииии бананите станаха най-евтиния плод по магазините,трябва да сте много доволни от този факт.....??? Шебеци....!!!
3.
Въчросче
15.08.2025 15:31:03
А дали в Индия консервния бизнес се ползва с държавна протекция?
2.
От 1
15.08.2025 15:29:55
"Кйо" да се чете "кой".И в допълнение относно следният цитат:"Държавата трябва да реши дали нашият сектор е приоритетен или не"-плановата социалистическа икономика свърши,другареее!!!
1.
Е па нормално
15.08.2025 15:25:41
Има хубави стари български поговорки по случая:"Кйо каквото прави за себе си го прави","На българина му идва акъла,ама после".Айде ся си спомнете кви сти ги вършили последните 30 години и не ривете!!!Между другото нищо против индийските краставички,много са вкусни и качествени.Пък време беше назначените комунисти-капиталисти нищо не разбиращи от бизнес изкупили на безценица консервните заводи и съсипали ги да започват фалират и да риват!!!
  Добави Коментар
Не сандвич, а истински шедьовър с тиквички Как да приготвим тиквички, така че гостите да поискат още Юлската инфлация достигна 1.7%, годишната скача до 5.3% Най-много са поскъпнали развлечения, ресторанти и хотели
Мъж поискал съвет от ChatGPT и се озова в болница с хранително натравяне Изкуственият интелект убедил мъжа да замени солта с токсично съединение Кога е най-доброто време да измервате теглото си? В един и същи ден можете да отчетете до 2 килограма разлика в теглото си, в зависимост от приема на храна, течности и физическо натоварване
Скандал в музикалните среди: Русенският латино дует Торино и Пашата се раздели Един от най-обичаните български латино дуети - Торино и Пашата - сложи край на съвместната си работа ChatGPT 5 харчи ток колкото половин България САЩ и Китай няма да имат проблем, но удавената в зеленизъв Европа може да страда много
Оставаме в капан: Едва до 100 лв ще обменят в евро пощите без заявка Националният пощенски оператор ще бъде основният участник в този процес в населените места, където няма банки и финансови институции Машинистът на дерайлиралия товарен влак край Пясъчево: 38 години съм в тази професия, но чак такова нещо не ми се беше случвало Движехме се с 58 км/ч при позволени 60 км/ч, това коментира 
Безрасъдният шофьор помел автобус в София, бил зад волана още от април, парадира с пачки и дрифтове Това показва справка в Тик Ток профила на водачът Тя е на 56 г., а засенчи всичките си млади колежки Есил Дюран се пусна по дупе от плажа
Николета и Ники Михайлов не могат да продадат „Дома на мечтите“ Цената не е упомената и ще се обсъжда само със сериозни клиенти Майчинските скачат до 1200 лв. От 1-ви януари 2026 г. майките, които се върнат по-рано на работа, да получават 75%, а не на 50% от сумата, предлага Борислав Гуцанов