Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Стридите се завръщат в Черно море, а в Несебър мирише на гурме революция

Деликатесът може да превърне Несебър в новата морска столица на вкуса и устойчивата храна
Ключови думи: стрида, деликатес, черно море, новини от несебър, флагман

Черноморски стриди могат да превърнат района на Несебър в кулинарна столица за морска храна. В началото на сезона мъж от Несебър, в опит да почисти дъното на лодката си, попаднал на големи екземпляри от деликатеса, който не е типичен за нашите географски ширини в такъв размер. Уловът естествено бил изконсумиран с приятели, които се надяват, че със затоплянето на климата черноморската стрида ще се превърне в естествен обитател на Черно море.

„Абсолютна случайност – влязох да изчистя лодката, а корпусът ѝ отдолу беше пълен със стриди. И то с доста едри! За първи път виждам такива в Черно море“, разказа изненаданият Емилиян Войнов, собственик на лодката.

Черноморската стрида не е напълно непозната за местните, но размерите ѝ обикновено са скромни. Гмуркачът и спасител Атанас Чифильонов споделя, че наблюдава вида от около шест-седем години, но досега екземпляри от този калибър не са срещани. Според него завръщането на стридите е възможно благодарение на няколко ключови фактора – повишената температура на водата, намаляването на рапаните и подобрената чистота на морето.

„Рапанът, който не е местен вид, унищожи стридите през 50-те години. Сега, с отстъплението му, стридите започват да се връщат. Вече намираме и черни миди в по-добри размери“, поясни Чифильонов.

Първите уловени стриди от Несебър не останали дълго извън чинията – бързо били приготвени и сервирани в местен ресторант. Според собственика Иво Кръстев, интересът към морската храна расте.

„Все повече хора откриват вкуса на стридите. За някои това става любима храна от първия път. Но важното е да са пресни и живи. Черноморската стрида има по-фин и чист вкус от вносните“, обясни той.

Според местните, Несебър вече може да предложи нещо уникално – не само красива природа и културно наследство, но и автентична морска кухня. Те се надяват климатичните промени, макар и предизвикателство, да създадат условия за нови морски вкусове.

„Местните бизнеси търсят какво да предложат, което не можеш да хапнеш никъде другаде – като нашето филе „Елена” от сушен хайвер от калкан. А сега и със стридите може да предложим нещо истински уникално“, споделя Кръстьо Пеев, активен в местната общност.

Ако природата бъде благосклонна, черноморската стрида може да се превърне в новия символ на устойчивата кулинария в Несебър – подарък от морето с вкус на бъдеще.

Източник: Нова тв.

9
Коментара по темата
9.
Xxx
03.08.2025 12:58:34
Обожавам стриди :)
8.
Самотен Бакшиш Педофил
03.08.2025 11:58:55
Аз освен миризма на немити путки друга миризма не съм усетил по Богориди
7.
Ханко Брат
03.08.2025 11:18:36
Те и софиянцитв набиват пържени балтийски шпроти и си мислят, че ядат цаца.... Така е и със стридите-пресни-черноморски!)
6.
Гичо Вичев
03.08.2025 11:12:46
Искам да изпапкам една стрида ...
5.
Кумана
03.08.2025 10:48:50
Несебърско гурме? Това е виц! Я пусти чироз и мастика...
4.
Българина
03.08.2025 09:55:03
Стриди в Черно море отдавна има, и ферма направиха за тях южно от Кранево
3.
Хах
03.08.2025 09:24:31
Ех, мечти, мечти!
2.
д-р Садист Шейтан
03.08.2025 09:17:06
Гурме ресторанти,
хотели-бутикови,
персонал пак няма,
заплати - обидни!!
1.
Трол
03.08.2025 09:08:22
Ако си ги отглеждат ще им мирише.
  Добави Коментар
Тези зодии са склонни към вредни навици и зависимости Обръщайте внимание не само на вашия слънчев знак, но и на асцендента БТПП: Законопроектът за въвеждане на еврото крие рискове за бизнеса и пазара Палатата предупреждава, че предлаганите мерки създават несигурна среда, отварят врати за произвол и подкопават доверието на инвеститорите
Забраняват промоциите в големите вериги Законопроектът за веригата на доставки на земеделски продукти и храни гласи, че отстъпката от цената не може да бъде повече от 10% БТПП: Държавата ходи по пари, а не се навежда да ги вземе Ще станем световни шампиони по пожари, притеснен е зам.председателят на палатата Красимир Дачев
ЕК позволява авансови плащания до 85% към земеделците в ЕС Новата мярка цели да облекчи ликвидните затруднения на фермерите, засегнати от климатични аномалии и търговско напрежение Сънувам я тази турска баница с кашкавал и сирене, откакто я опитах миналото лято! Днес ви предлагаме един специален вариант на бюрек, който се приготвя в района на оживения южен турски град Адана
Лошо ми е! Помните ли Али Ръза? Нещо се случва с него, неузнаваем е В момента актьорът е кожа и кости, а на лицето му е изписано страдание Отново печалба от над един милион
Чака трето дете (СНИМКИ) Антония Петрова е бременна Земетресение разлюля Югозападна България, епицентърът е... Сеизмолозите следят обстановката, като засега няма повишена тревога
Дъщерята на Тодор Славков – Катерина, израснала със спомена за един нежен, но не перфектен баща Наследницата на рода Живкови завърши Италианския лицей със стил, а мечтите ѝ са далеч от славата и политиката Палатът на Коцето в Царево струва 2 млн. лв. (СНИМКИ) Ако някой още се пита как изглежда луксът на родна земя – Константин вече има отговор: с гледка към морето и усещане за милиони