Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за майстори в кухнята - гръцка мусака

Ключови думи: мусака, гърция, рецепта, съставки

Мусаката с патладжан е едно от най-известните ястия на гръцката кухня!

Както може би се досещате от списъка с продукти, това не е от най-простите ястия, а процесът на приготвянето му от началото до края е доста трудоемък. Струва си обаче поне веднъж да си го направите по рецептата, която днес ви предлагаме.

Следвайте стриктно всяка стъпка от рецептата и всичко ще се получи. Определено си струва да опитате!

Списък с продукти за 8 порции:

4 големи патладжана

500 гр. картофи

1 чаша настъргано сирене кефалотири (или друго твърдо сирене)

6 белтъка

2 чаши галета + малко за оформянето

зехтин

сол

За млечния сос:

200 гр. масло

100 гр. брашно

4 чаши мляко

8 големи жълтъка

щипка смляно индийско орехче

За месния сос:

700 гр. кайма от говеждо или агнешко месо

2 големи глави лук

2 скилидки чесън

1/2 чаша сухо червено вино

1 ч.л. смляна канела

връзка магданоз

2 суп. лъжици доматено пюре

250 мл. домати от консерва

1 ч. лъжица захар

5 зърна бахар

прясно смлян черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

С помощта на белачка отстранете част от кожата на патладжаните на лентички.

Нарежете патладжаните на кръгчета с дебелина 1–1,2 см., сложете ги в гевгир и посолете. Покрийте ги с чиния, поставете тежест отгоре и оставете за 1 час.

Обелете картофите и ги сварете в подсолена вода до полуготовност, за 10 минути. Излейте водата и оставете картофите да се охладят. След това ги нарежете на филийки с дебелина 5-6 милиметра.

Загрейте фурната до 200°C. Покрийте две тави за печене с алуминиево фолио и ги намажете с олио.

Разбийте леко белтъците с две супени лъжици вода. Сложете галетата в чиния.

Изплакнете резените патладжан със студена вода и подсушете с кухненска хартия.

Потопете патладжана в белтъците, а след това оваляйте в галетата. Наредете ги в тавите и печете 30 минути, като ги обърнете веднъж.

В голяма тенджера запържете каймата със зехтина за 5 минути. Добавете лука и пържете още 5 минути. Добавете счукания чесън и гответе още 1-2 минути.

Налейте виното и оставете да заври, след което добавете канелата, бахара, нарязания магданоз, доматеното пюре, смлените домати от консерва и захарта. Оставете соса да заври и гответе 15 минути, докато се сгъсти леко. Подправете със сол и черен пипер.

Разтопете маслото в тенджера на слаб огън. Междувременно загрейте млякото на котлона. Добавете брашното към маслото, като бъркате непрекъснато, и гответе една минута.

Започнете да изливате топлото мляко на тънка струйка, като бъркате непрекъснато сместа. Гответе на слаб огън 3 минути, докато се сгъсти.

Свалете соса от котлона и добавете жълтъците и щипка индийско орехче, разбъркайте и върнете отново на котлона. Гответе още 2-3 минути, след което свалете от огъня и охладете леко.

Намажете дълбока тава за печене с малко олио и поръсете дъното с галета. Поставете слой картофи, върху тях - патладжан. Добавете месния сос и поръсете с 1/4 от настърганото сирене.

Поставете още един слой патладжани и поръсете с още 1/4 от настърганото сирене. Залейте с млечния сос, така че да запълните всички ъгли на съда, загладете повърхността и поръсете мусаката с останалото настъргано сирене.

Намалете температурата на фурната до 175°C и печете мусаката до златистокафяво, 45 минути. Оставете ястието да се охлади за 15-20 минути, след което я нарежете и сервирайте.

Добър апетит, пише jenata.blitz.bg.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
13-годишен бургазлия с впечатляващо постижение в спорта Подобри национален рекорд на Антъни Иванов при подрастващите "Mrs. Bulgaria World" с официална позиция относно конкурса във Варна и световната надпревара Изясняват факти
Какво ще е времето в Бургас Добро за сезона, термометрите ще показват 19 градуса по Черноморието Ако ви е писано да бъдете с някого, с тези 8 трика може да го върнете Внимавайте да не се върнете към стари, нефункционални навици и внимавайте за предупредителни знаци, които може би сте пренебрегнали
4 неочаквани знака, че ви смятат за привлекателен Вижте ги  Тези дни през ноември носят пари и късмет, според лунния календар Фазите на Луната задават специален ритъм, който помага да се определят най-благоприятните моменти за различни дейности
Лорд Минчев развали годежа си заради младеж от Благоевград Влюбил се в местен мачо, по когото се прехласвали всички момичета в града, без да знаят, че той бяга на другия бряг Леля Стефка ме научи да приготвям оригинални картофени „гнезда“ с жълтък Рецептата е много лесна, а са адски вкусни
Студентката Мина Стоянова: Батките с татуировки харесват малки, сладки, кокетни момиченца Искала популярност като сериозна жена, въпреки всичките си корекции Заплатите на сестрите стават 3 хил. лева Това е стартовото възнаграждение
Албена, която пострада на ралито край Варна, е спасена Добрата новина съобщи Николай Попов Чували ли сте за тази измама, която тече в WhatsApp В началото разговорът изглежда безобиден – говори се за пътувания, забележителности и съвети за града, но след няколко дни тонът става по-личен и приятелски