Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Сложих козунака в пералнята и стана божествен

Ключови думи: козунак, пералня, конци, рецепта, тесто

Сигурно сте чували за прочутата рецепта за Козунак в пералнята - домакините, които я опитаха, твърдят, че само така тестото гарантирано ще стане на конци. Цялата работа е там, че вместо да се меси продължително тестото (всички сме чували за прословутите 100 пъти, които според легендата тестото трябва да се удари в масата), за целта се използва един от най-разпространените домакински уреди, пералнята, чиято функция "центрофуга" успешно замества потенето над плота.

Звучи налудничаво, но решихме да опитаме и резултатът надмина очакванията ни! Козунакът на конци в пералнята  е лесен и бърз начин да се сдобиете с перфектния козунак за празника! Ето пълната рецепта стъпка по стъпка:

Необходими продукти:

брашно - около 1.200 г
яйца - 4 бр.
големи
мая - 14 г суха /2 бр./
захар - 200 г
глюкоза - 2 с.л.
прясно мляко - 1 ч.ч. топло
сол - 1 с.л.
захар - 1 с.л.
стафиди
шоколад
локум
За намазване:
белтъци - 1 бр.
вода - 1 к.ч.
захар - 1 к.ч.
захар - 50 г за поръсване

Начин на приготвяне:

В топлото прясно мляко добавяте сухата мая, солта и захарта. Оставяте да шупне маята около 10 мин. През това време си пресявате брашното 3 пъти.​

Разбивате си яйцата със захарта и глюкозата с миксер на гъста пяна. Изсипвате яйчената смес в купата с шупналата мая. Започвате да добавяте брашното по малко за меко тесто. Оставяте тестото да втаса на топло за час-час и половина до удвояване на обема си.​

Слагате тестото в плик, добавяте олио, след това в още 2 плика - общо в 3 плика, да е по-сигурно. Пускате пералнята само на центрофуга без вода за 3-4 мин.​

Изваждате, слагате олио и пак увивате, така 2-3 пъти в пералнята, докато ви свърши олиото. Ако видите, че оборотите стават много силни, я спрете.​

Изваждате, премесвате тестото с още малко олио. Оформяте козунака и правите плънка по желание. Втасва около 30 мин.​

Намазвате с разбит белтък/жълтък и печете на 150-170 градуса. Ако започне да загаря, намаляте печката и покривате с алуминиево фолио.​

След като козунакът на конци се опече, си направете сиропа от вода и захар. Мажете топлия козунак и поръсвате със захар.​

Да ви е сладко!​
 

4
Коментара по темата
4.
Мхммм
10.04.2025 11:36:57
Ама най-божествено става във дупето на Емелка.!
3.
Следващият
10.04.2025 09:10:03
го сложи в тоалетната чиния. Ще стане още по божествен.
2.
Бай Иван
10.04.2025 08:37:09
В бетонобъркачка става още по добре
1.
Да
10.04.2025 08:25:17
Пробвай следващия път в сушилнята да видиш тогава ко стаа
  Добави Коментар
Странен въпрос втрещи мрежата: Изневяра ли е сексът с проститутка?  Не, бе - утринна зарядка е, коментира един от възмутените и съветва жертвата да потърси утеха в прегръдките на жиголо  Разсъблече се и запали пожар Водещата на "Островът на 100-те гривни" Диляна Попова сподели, че имала едно и също гадже със сестра си няколко месеца
Вкараха Андреа спешно в болница Феновете й са в потрес, надяват се да не е пипнала коронавирус Гамени крадат гайки от джантите в Пловдив, стотици животи са застрашени Има опасност гумите да изхвърчат в движение
Златка и Дънди: "Хелс Китчън" е истински ад Всеки път имахме таймер, което допълнително увеличаваше стреса, споделя бургазлийката Съпруга се разрови в телефона на мъжа си и животът й се преобърна на 180 градуса  Не мисля, че има някакъв начин да се справим с това, признава съсипаната жена
Галена по бански в скъп хотел Певицата показа и в каква топ форма е Наводнение взе над 100 жертви  Наводнението в Конго е причинено от проливните валежи и силните ветрове, които са довели до преливането на река Касаба
Зеленски към Путин: Украйна е готова за преговори „Целият свят чака това от много дълго време", заяви украинският президент Всяко четвърто дете е с психически проблеми Начинът на живот със стрес и социални медии води до стряскащата статистика
Сгафи жестоко Българският посланик смята, че НАТО остава ключов играч в глобалната сигурност, адаптирайки се към новите геополитически реалности, като същевременно остава последователен в основните си принципи на колективна отбрана За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност