Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Откакто научих този трик, не гася содата за хляб, а печивата ми стават леки и пухкави

Ключови думи: сода за хляб, печиво

Гасенето на сода бикарбонат с оцет преди добавянето й към тестото не е нищо повече от кухненски мит, който трябва да остане в миналото. Вероятно сте чували популярния съвет повече от веднъж:

Преди да добавите към тестото, не забравяйте да угасите содата с оцет или друга киселина в лъжица! Този метод се предава от уста на уста в продължение на много десетилетия и се счита за класически. Но наистина ли е необходимо това за постигане на пухкави печива?

Дори ако има десетки (или стотици) неща, които трябва да правите със сода за хляб, има и няколко неща, които не трябва да правите

Днес ще разберем, използвайки малко химия, защо е неефективно да гасим содата извън тестото, например в лъжица, и едва след това да я добавим към тестото.

И както винаги, обяснявайки с прости думи!

За да работи содата за хляб правилно, трябва:
Киселинна среда – може да бъде в самото тесто (например поради лимонов сок, заквасена сметана, кисело мляко или какао на прах) или добавена отделно заедно с течни, некиселинни компоненти;
Влажност – Содата за хляб не се активира при сухи условия;
Правилното съотношение е, че ако има твърде много сода за хляб или киселина, реакцията или няма да завърши, или ще остави неприятен, сапунен вкус.
Защо е грешка предварително да се гаси сода бикарбонат?
Когато смесите сода за хляб и оцет или друга киселина извън тестото, реакцията е почти мигновена. Мехурчетата въглероден диоксид се освобождават директно в лъжицата, мехурчетата въглероден диоксид се издигат във въздуха, вместо да остават вътре в тестото. Докато сместа е в тестото, по-голямата част от реакцията вече е приключила и содата се е превърнала във вода с малко количество сол (остатъчни продукти от реакцията).

Как да използваме правилно содата за хляб?
За да направите содата за хляб ефективна, следвайте няколко прости правила:

Следвайте препоръките на рецептата и правилните пропорции.  Винаги е важно да спазвате рецептата и препоръчителното количество, тъй като пропорциите зависят от това каква киселина използвате за гасене и колко тесто използвате.

Добавете го заедно със сухите съставки. Смесете содата за хляб с брашното и след това добавете тази смес към течните съставки, които вече съдържат “ киселина “

ИЛИ

Добавете го веднага към тестото. Ако добавите сода за хляб директно към тесто, което вече съдържа киселина (като кисело мляко, заквасена сметана, лимонов сок), реакцията ще настъпи постепенно. Част от въглеродния диоксид ще бъде освободен веднага по време на смесването, а останалият ще бъде освободен по време на процеса на нагряване във фурната.

Пригответе тестото бързо. Веднага щом содата за хляб срещне киселината в тестото, реакцията ще започне. Например, ако използвате кисело мляко, содата ще започне да работи веднага щом се смеси с тези съставки. Така че не отлагайте печенето – сложете тестото във фурната възможно най-бързо.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Даниела Рупецова разкри: В живота ми има мъж - и не е беден В предпоследния сезон на „Ергенът“ Даниела се „ залюби с бизнесмена Мартин Николов-Мартин Елвиса и дори се сгодиха в риалитито Терзиев даде заден за боклука и прие две скъпи оферти "БКС-Чистота" поема две зони на града с 2 пъти по-високи цени от прогнозната на общината
Вандал наряза гумите на близо 30 автомобила в столичен квартал Случаят е от малките часове на събота, 14 декември Български топ щангист е уличен в ползване на допинг 28-годишният Божидар Андреев е двукратен европейски първенец в категория до 73 килограма от Батуми 2019 и София 2024
Корнелия Нинова с нова визия и каубойски стил – язди към политическо завръщане Нинова влезе в ново тяло Sport Republic се оттегля от преговорите за мажоритарен дял в Левски Инвеститорът обяви, че стратегическите модели на двете страни не съвпадат, но подчерта силната позиция и добрите перспективи пред клуба
Кметът Николай Димитров: Бъдещето на футбола в Несебър е в сигурни ръце Градоначалникът отличи треньорите на детско-юношеските отбори от Общинския футболен клуб - Трайо Грозев, Любо Божинов и Николай Жечев Паника с монетите: Хиляди щурмуват банки и магазини преди еврото Масовото "чистене" на касички и ресто, събирано с години, доведе до неочаквани проблеми в София и големите градове
Откраднаха колата и инвалидната количка на самотен баща в София Светлозар Дончев и 13-годишният му син се нуждаят от спешна помощ за лекарства и наем Виктор не е никакъв милионер, вместо на Сейшелите ме заведе в евтиното в Албания, ядосва се Дениз Виктор сподели в Надкаст, че е олекнал с над 50 000лв. за месец покрай Дениз, тя обаче бе шокирана относно спомената сума от Виктор и е категорична, че такива пари той не е харчил по нея
Златното момче на Холивуд днес става на 62 години Брад пит има рожден ден Гей звезда поиска да си застрахова д*пето, отказаха му Няколко агенции отхвърлили офертата на най-печелившия онлифенсър, позовавайки се на „неконвенционални рискови фактори“