Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

На почивка на Карпатите хапнахме най-вкусния гъбен сос, а любезната леля Люся ми даде рецептата

Ключови думи: гъбен сос, рецепта, карпати, флагман

Едно пътуване до Карпатите тази зима даде на семейството ни много положителни емоции и приятни спомени. Разбира се, сред всички акценти на празника, невероятната местна кухня може да бъде отделена като специален елемент. Опитахме се да се храним в различни заведения, за да опитаме колкото се може повече нови ястия. Но най-вече си спомняме гъбения сос, който беше внимателно приготвен от собственика на кафенето близо до нашия хотел.

Леля Люся готвеше гъбен сос всеки ден, тъй като беше едно от най-любимите ястия на всички летовници. Мнозина специално се настанили в хотел по-близо, само за да не пропуснат възможността да се насладят на ароматно ястие с гъби. В последния ден на почивка събрах смелост и помолих леля Люся да ми разкаже как приготвя своя специален сос от печурки. Изненадващо, тя сподели рецептата с мен и дори ми даде няколко съвета за готвене.

Гъбен сос 
Има мнение, че най-добрият сос се прави от манатарки, печурки или сърнели. Да, наистина, горските гъби имат по-силен аромат , което се отразява на вкуса на готовото ястие. Но се оказва, че сосът от гъби с печурки се получава също толкова добре. Готвачката каза, че когато в кафенето имало много посетители и трябвало да отидеш на пазара да си купиш диви гъби, тя ги заменя с печурки. Никой не забеляза промяната.

За да бъде сосът от гъби наистина ароматен и вкусен, той трябва да съдържа млечен продукт. Може да бъде сметана, заквасена сметана или мляко. В оригиналната рецепта се използва последното.

Рецепта за гъбен сос
Необходими Продукти
300 г печурки
100 г масло
2 глави лук
200 мл мляко
3 чл. л. брашно
300 мл вода
сол на вкус
сладък пипер на вкус
дафинов лист
Начин на Приготвяне
Започваме готвенето, като приготвяме лука. Обелете лука и го нарежете на малки кубчета.

Вземете тенджера с дебели стени или висок тиган. Изпратете там маслото и след това нарязания лук. Задушете лука на среден огън за 5 минути, като бъркате непрекъснато.

Докато лукът се пържи, нека се погрижим за гъбите. Измийте гъбите и ги нарежете на филийки. Сложете ги в тиган с лук, добавете бахар. Задушете гъбите за 10 минути. Постепенно гъбите ще отделят течност, поради което в тигана ще има повече от нея.

Добавете вода и дафинов лист в тигана. Оставете соса да ври в това състояние за 10-15 минути.

По това време пригответе дресинга за соса. Изсипете брашното в купа с мляко и разбъркайте с бъркалка или вилица. Уверете се, че брашното е напълно смесено с млякото и бучките се разпръснат.

Изсипете млечната смес в тигана. Сол и черен пипер добавете по ваш вкус. Ако обичате по-пикантни вкусове, опитайте да добавите люти чушки. Можете също да добавите любимите си подправки. Покрийте тигана с капак, изчакайте да заври и оставете да къкри около 10 минути на слаб огън.

Можете да добавите любимите си подправки към готовия сос. Това ще го направи още по-вкусен. Гъбеният сос върви добре с картофи, макаронени изделия и зърнени храни. Добър апетит!

Благодарение на соса от печурки гарнитурите няма да станат скучни, което означава, че всяко ваше ядене ще ви носи удоволствие. Една от любимите комбинации на моето семейство е сос от гъби с грахова каша . Опитайте по всякакъв начин!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Все повече случаи на западнонилска треска в Гърция, седем са починали Топлото време създава условия комарите да пренасят вируса Кметът искаше от мен пари за кебапчета и ракия, отказах му и той ме натопи, твърди собственикът на "Валентина Касъл" Не вярвам на очите си какво е писал господин кметът. Познаваме се с него. Вчера беше тук на моя хотел. Говорихме, но аз с пръст не съм го докоснал, твърди Валентин Четрафилов
Германец направи голяма глупост в Свети Влас Шофира адски пиян и катастрофира Бургас посреща елита на ринга: Турнирът „Купа Бургас“ 2025 обещава три дни зрелищен бокс Боксов клуб Роял и Община Бургас канят всички любители на бокса на входа свободен в зала „Бойчо Брънзов“
Опасни инциденти с тротинетки в Бургас и Слънчев бряг За щастие не се стигна до фатален край Младежи потрошиха луксозна кола в Пловдив за TikTok слава Собственикът на автомобила подозира нова опасна мода в социалните мрежи, при която тийнейджъри скачат върху скъпи коли и се снимат за клипове онлайн.
Този бургазлия днес празнува Той става на 53 години  Българи са на тръни - може ли с 30 литра ракия да изкара годината цяло семейство? Според някои хора това няма как да се случи
19-годишна красавица бе убита, след като избра да прави интимни неща за пари Ана Велосо се срещна с крайно опасен мъж, обещал й 130 долара. Запознанството завърши по фатален начин Въвеждат нова 24-часова електронна винетка от февруари 2026 година Шофьорите ще могат да купуват еднодневната винетка за 4,09 евро и да я активират веднага или до 30 дни след покупката
Петков за Борисов и Пеевски: Дебелаци, които трябва да свикнат да се движат между хората Бившият лидер на Продължаваме промяната смята Бойко Борисов и Делян Пеевски за "супермутри" "В 21-ви век две седмици вече нямаме вода" Споделят жители на Идилево