Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Край на мистерията: Ето как киселото зеле влияе на здравето ни!

Ключови думи: зеле, кисело зеле, ферментация, здраве, бактерии

Сигурно от дете обичате да ядете кисело зеле, но замисляли ли сте се колко здравословно е това ястие? Диетологът д-р Юлия Шарапова разказа всичко, което трябва да знаете за процеса на ферментация и ползите от него.

„Нашето тяло съдържа огромен брой бактериални клетки. Повечето от тях се намират в червата. 

Те помагат за усвояването на хранителни вещества, служат като бариера за потенциално опасни бактерии, контролират възпалението, управляват стреса и поддържат метаболизма и теглото“, казва д-р Шарапова.

През целия живот микробиомът непрекъснато се променя. И за да бъде човешкият микробиом пълноценен и здрав, той трябва да бъде заселен и нахранен.

Най-добрият естествен начин за попълване и хранене на вашия микробиом е с ферментирали храни. Те могат да бъдат наречени „Супербиотици“. 

Диетологът казва, че те съдържат огромен набор от полезни бактерии, витамини, минерали и органични киселини, които влияят на нашето благосъстояние, настроение, енергия и дори външен вид.

Най-лесният начин да получите „супербиотик“ е да ядете кисело зеле. 

„Препоръчително е да правите това у дома, в противен случай има риск да консумирате заедно със здравословен продукт захар, емулгатори, овкусители и оцет“, обяснява специалистът.

Освен това тя даде и много проста и ефективна рецепта за приготвянето на киселото зеле у дома.

Необходии продукти:

Начин на приготвяне:

Смесете всичко, поставете в дълбока купа (с капак) или малко бидонче и оставете за 3-4 дни. След това съхранявайте в хладилник.

„Трябва да ядете 100-200 грама от него на ден. Не бива да прекалявате с киселото зеле. 

Поради съдържанието на сол съществува риск от отоци, високо кръвно налягане и бъбречни заболявания. Така че яжте го умерено! 

Също така е важно да запомните, че по време на обостряне на стомашно-чревни заболявания консумацията на кисело зеле е противопоказана“, поясни д-р Шарапова. / jenata.blitz.bg

1
Коментара по темата
1.
Ханко Брат
21.12.2024 19:40:03
Всичко което е натъпкано със сол... не е полезно! И в нещо препарирано със сол няма никакви витамини както Ви убеждават!)
  Добави Коментар
Зевзек попадна насаме с актриса от филми за възрастни и много голи мъже, шашна ги с реакцията си Шегаджията им се подиграл сериозно, юноша пък опитал да се възползва от Бони на промоция Модел със смущаващо признание: Отказах да правя секс с баскетболна звезда и охраната му се отнесе лошо с мен Тя твърди, че е изоставена на остров
Победителката в "Ергенът" Адриана се пробва в музиката (ВИДЕО) Велчева има талант в пеенето Продават на търг светлинния меч на Дарт Вейдър, цената се очаква да е огромна Ценният артикул предизвиква голям интерес, наддаването ще е голямо
Златно правило - колко време трябва да ни отнема ходенето по малка нужда 21 секунди е прието за най-нормално Как да се отървем от паяците у дома Пускайте прахосмукачка редовно, особено в ъглите и зад мебелите
Майка уби сина си, насече тялото му с брадва и го е укри в бидон Трагедия в Италия За какво служи малкото копче на предпазния колан Основната функция на това интересно дизайнерско решение е доста полезна
Тигър уби работник в зоопарк в чужбина Починалият бе ръководител Разкриха последното желание на трагично загиналата Лаура Далмайер Тя не е искала тялото й да бъде местено при фатален инцидент в планината
Не е за вярване каква заплата получава Осимен в Турция Галатасарай позлати централния нападател В зоопарк разстреляха 12 здрави маймуни и дадоха труповете за храна на хищници Драма в Германия