Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

От тефтера на баба научих тази рецепта за сечена погача със сирене

Ключови думи: сечена погача, флагман, рецепта

Тази Сечена погача със сирене винаги първа се разграбва у нас, когато я поднеса на празниците – всички я обожават заради невероятния й вкус, пухкавото тесто и божествения аромат! Предлагам ви да си я приготвите по тази стара рецепта, която се предава от майка на дъщеря в нашето семейство:

Сечена погача със сирене по стара рецепта
Необходими продукти:
550-600 гр. брашно
200 мл хладка вода
20 гр.прясна мая
1 ч. л. захар
5 с. л. олио (50 мл)
2 яйца
1 пълна чаена лъжичка сол (зависи от сиренето, на вкус)
100 г масло или маргарин
250 г твърдо сирене
кисело мляко за намазване
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се слагат 200 мл хладка вода, 20 г прясна мая, 1 чаена лъжичка захар и малко брашно. Разбъркайте, за да се смесят съставките, след което оставете на топло място за около 10 минути, за да се активира маята.

В активираната мая добавете две яйца, 50 мл олио, 1 чаена лъжичка сол или според сиренето (ако не е достатъчно, добавете още половин чаена лъжичка сол).

Разбъркайте до изравняване на съставките, след което постепенно започнете да добавяте 550-600 г брашно. Разбъркайте тестото първо с лъжица, а след това на ръка, докато спре да лепне. Омесеното тесто се оставя покрито да почине 10-15 минути.

Разтопете 100 г масло и натрошете на ситно 250 г твърдо сирене.

След 10-15 минути разделете тестото на 10-12 топки. Всяка топка разточете на кора с големината на чиния, намажете я с разтопено масло и поръсете със сирене.

Поставете нова кора тесто и повторете процедурата. Всеки път, когато слагате нова кора, притискайте малко краищата и след това леко цялата „купчина“ кори. Така разтягате малко погачата. Последната кора не намазвате.

Намажете тава с диаметър 32-34 см с масло, след което прехвърлете пластовете тесто в нея и разтеглете още малко, като потупвате с длани повърхността. Нарежете на кубчета или триъгълници. Покрийте и оставете да почине за 15 минути.

След това се намазва с кисело мляко и отгоре се поръсва със сусам. Пече се около половин час в загрята фурна на 200 градуса до приятен загар.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
В средата на май: Сняг заваля в... Майска изненада в родни села Издирват 69-годишен пловдивчанин Мъжът страда от деменция
Ето какво време ни очаква Максималните температури ще бъдат между 15 и 20 градуса Ученичка от Варна даде страхотен пример Реши да изчисти подлез в града
Алкохол менте уби над 20 души Шок в Индия 16-годишен реши да се прави на Майк Тайсън Но не да нокаутира на ринга в професионалния бокс, а погазвайки закона в България 
Култов финал в "Ергенът" Вики си избра гадже Корекция в движението по "Хемус" На 14 и 15 май движението от 384-и до 386-и км в посока Варна ще се осъществява в аварийната лента за геодезическо заснемане
Тръмп: Рубио ще участва в преговорите между Украйна и Русия Важно събитие предстои в Турция Сензационна информация за Родриго Мисли за смяна на тима
Зеленски: Путин се страхува от директни преговори с мен Президентът на Украйна с тежки думи Майски сняг заваля в... Стара планина