Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон

Ключови думи: Рецепта, бели аспержи, лук, чесън, сос, хамон

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

аспержи - 500 г бели (пресни)
захар - 1 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
лук - 80 г бял, не лютив
чесън - 2 - 3 скилидки
хамон серано - 60 - 80 г
зехтин - 40 мл
брашно - 1 с.л. с връх
магданоз - 3 с.л. накълцани листенца
черен пипер - 1 щипка, прясно смлян
вода - около 800 мл

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелете аспержите с белачка за зеленчуци, без да пипате връхчето. Нарежете ги на парчета по 3-4 см, като заделите отделно връхчетата. Загрейте водата със солта и захарта. Сложете да се варят първо тези парчета от стъблата и когато са почти омекнали (10 минути), сложете и връхчетата, тъй като на тях им трябва по-малко време.

Гответе още 5-10 минути. Опитвайте с вилица дали са омекнали, тъй като времето за варене зависи от дебелината на аспержите и не може да се определи с точност. Вземете касеролка и в нея загрейте зехтина. Сложете да се запържват и омекнат лукът и чесънът, накълцани на дребно. Добавете нарязания на ситно хамон, наситения магданоз и бъркайте около 5 мин на умерен огън. Сипете брашното и не спирайте да бъркате още около 2 минутки. След това налейте 300 мл от бульона от варенето на аспержите.

Опитайте на вкус и ако е нужно, добавете сол (хамонът е солен, така че аз не слагам допълнително сол). Доовкусете със прясно смлян черен пипер. Варете до леко сгъстяване около 3-4 минути. Сложете аспержите в соса и оставете за още две-три минутки на котлона.

Сервирайте пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон топло, като може да го гарнирате с поширани яйца. За една по-елегантна визия препоръчвам да комбинирате с варени или поширани пъдпъдъчи яйца, но може и с нормални кокоши. Често приготвям това лесно и вкусно ястие в различни вариации, в случая е само като вид яхнийка без допълнителни добавки. Сервирах с хубав домашен хляб.

Източник: Gotvach.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Направи гръмко изказване за Русия От Кремъл отдавна искат мир, твърди Лукашенко Новият папа е голям фен на... Лъв Четиринадесети е привърженик на италианския Рома
Много се харесват Памела Андерсън и Лиъм Нийсън - това ли е новата звездна двойка? Преследва я маниак Мъж тормози Анистън
Продават на загуба Бившата двойка иска да се отърве от имение Спират им парите? Скандал със Семен Новиков и Кирил Милов
Притеснителна информация за Варна Наркотици отведоха трима в арестите Извънредно: Крум Зарков се оттегля като секретар на президента Причината е идеята за референдум за еврото
Задава ли се потоп в областите Бургас и Ямбол  BG-ALERT с предупреждение за опасност Див екшън в Перник Четирима младежи са задържани
Голям проблем с водата в... Село Полковник Серафимово Гръмна бомба за него Ще води "белия балет"