Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон

Ключови думи: Рецепта, бели аспержи, лук, чесън, сос, хамон

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

аспержи - 500 г бели (пресни)
захар - 1 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
лук - 80 г бял, не лютив
чесън - 2 - 3 скилидки
хамон серано - 60 - 80 г
зехтин - 40 мл
брашно - 1 с.л. с връх
магданоз - 3 с.л. накълцани листенца
черен пипер - 1 щипка, прясно смлян
вода - около 800 мл

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелете аспержите с белачка за зеленчуци, без да пипате връхчето. Нарежете ги на парчета по 3-4 см, като заделите отделно връхчетата. Загрейте водата със солта и захарта. Сложете да се варят първо тези парчета от стъблата и когато са почти омекнали (10 минути), сложете и връхчетата, тъй като на тях им трябва по-малко време.

Гответе още 5-10 минути. Опитвайте с вилица дали са омекнали, тъй като времето за варене зависи от дебелината на аспержите и не може да се определи с точност. Вземете касеролка и в нея загрейте зехтина. Сложете да се запържват и омекнат лукът и чесънът, накълцани на дребно. Добавете нарязания на ситно хамон, наситения магданоз и бъркайте около 5 мин на умерен огън. Сипете брашното и не спирайте да бъркате още около 2 минутки. След това налейте 300 мл от бульона от варенето на аспержите.

Опитайте на вкус и ако е нужно, добавете сол (хамонът е солен, така че аз не слагам допълнително сол). Доовкусете със прясно смлян черен пипер. Варете до леко сгъстяване около 3-4 минути. Сложете аспержите в соса и оставете за още две-три минутки на котлона.

Сервирайте пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон топло, като може да го гарнирате с поширани яйца. За една по-елегантна визия препоръчвам да комбинирате с варени или поширани пъдпъдъчи яйца, но може и с нормални кокоши. Често приготвям това лесно и вкусно ястие в различни вариации, в случая е само като вид яхнийка без допълнителни добавки. Сервирах с хубав домашен хляб.

Източник: Gotvach.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Как формата и размерът на килима влияят на интериора? Правилните пропорции и линии превръщат килима в ключов инструмент за баланс, зониране и уют в дома Ритуали за зимното слънцестоене Ето как да си пожелаете нещо на 21 декември и да го използвате за добри промени
17-годишен открадна Мерцедес от паркинг, оставили го с ключ в контакта Колата е на 41-годишна жена „Ислямска държава“ призова за атентати в западни страни Наблюдатели на дейността на групировката отбелязват, че подобен ясен призив е рядкост за ИД
Защо изборът на часовник или бижу трябва да е съобразен със стила и визията ни? Аксесоарите като визуален подпис: как часовниците и бижутата изграждат стил, увереност и първо впечатление 6 зодии ще се отърват завинаги от тежкото бреме на миналото За някои от нас този период ще бъде нещо повече от рутина, а истинско освобождение
Напрежение между ПП-ДБ и ГЕРБ в парламента заради охраната от НСО на депутатите В този закон вие не сваляте никаква охрана на никого, а прехвърляте охраната на Борисов и Пеевски от НСО в МВР, казаха от ГЕРБ Министър Жечо Станков откри Фонд в подкрепа енергийната ефективност и намаляване на въглеродните емисии Проведе се първото заседание на Националния фонд за декарбонизация
Родата на цар Киро изкупи масите от 10 000 за концерта на Тони Стораро Две VIP маси на първия ред са платени наведнъж, а луксозните места за юбилейния концерт на Тони Стораро в „Арена 8888 София“ се топят светкавично Днес почитаме светец, който пази и помага на наркомани и алкохолици На 19 декември християните почитат мъченика, чийто живот на покаяние и саможертва вдъхновява хората в битката срещу  вредни навици
Киара обвини Краси, че искал заложи пръстена и да делнат парите. Той: Разделихме се, защото не съм Митко Пайнера Искаше да продуцирам песните й, каза ергенът Защо Кобрата се прави на палячо, когато го проснат на ринга Усмивка след нокаут, жестове на инат и отказ от признание – Кубрат Пулев отказва да приема загубите с достойнство