Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

ВМА: Белете не само черупката на боядисаните яйца

Ключови думи: боядисани яйца, не само черупката, белете, здраве, съвети, експерти

Специалисти съобщиха нещо важно за яйцата на Великден. В очакване и организиране на най-светлия и красив християнски празник – Великден, не се замисляме за "коварните“ предизвикателства пред нашето здраве. Радостният празник е предшестван от строг великденски пост с много диетични ограничения, а богатата трапеза е задължителен елемент за тържествено отбелязване на събитието.

На великденската трапеза задължително присъстват яйца, козунаци, салати, агнешко, пише ruse24.bg.

Основен продукт на великденската трапеза са боядисаните яйца. Най-важният цвят е червеният, който се получава от оцветителя Е102. В списъка с оцветители са Е110 – използван за жълто, Е131 – за синьо, Е142 – за зелено. Тези оцветители са разрешени за продажба у нас, тъй като България се придържа към общите европейски изисквания и европейския пазар. Но въпреки това, багрилата могат да предизвикат различни прояви на алергия (обриви, отоци, зачервяване на кожата, сърбеж), предупреждава доцент Людмила Нейкова, ръководител на Клиника по спешна токсикология на ВМА.

Яйцата имат пори в черупката си, а през тях боята прониква във вътрешността, т.е. боята е обагрила и белтъка на яйцето. Затова препоръчително е да се бели не само черупката, но и ципата на яйцето. Отчетени са данни, че боите за яйца, съдържат съставки, които при редовна и прекомерна употреба предизвикват хиперактивност и когнитивни затруднения в детска възраст. В последните години се наблюдава тенденция боите за яйца да са изцяло от органични продукти (черупки от орехи, обелки от кромид, сок от червено цвекло, касис, куркума, лилаво зеле, спанак и други).

Освен с алергия, често консумацията на яйца се асоциира с хранителни токсикоинфекции – например Salmonella. Симптомите обикновено се появяват 6 до 48 часа след консумация на заразена храна, но инкубационният период може да бъде и по-дълъг. Бързото обезводняване, воднистата и зловонна диария са основни симптоми. Затова варенето трябва да е минимум 10 минути, като жълтъкът не трябва да бъде оставен в течно или полутечно състояние. Яйцата трябва да се съхраняват не на стайна температура, а в хладилник. Така срокът им на съхранение се удължава до 10 дни след сваряването им и последващото боядисване, предава lupa.bg.

Умереност се препоръчва и при прекъсване на дългия, строг пост. Преяждането е един от "великденските рискове“ и може да доведе до много неприятни последствия: стомашно-чревни разстройства (гадене, повръщане, диария, коремни колики), световъртеж, дехидратация, ниско артериално налягане, колапсни състояния. Храносмилателната система се претоварва, като резултатът е неефективно разграждане и усвояване на храната; наблюдават се сънливост, умора, ускорен пулс, главоболие., казва още специалистът.

За да се избегне преяждането, е добре да се консумират разнообразни свежи сезонни салати. Храненето да е бавно, на малки порции, като не бива да се прекалява с количествата. Пролетните салати и зеленчуци съдържат дефицитни вещества и витамини след зимните месеци, могат да съдържат нитрати. Сами по себе си нитратите не са токсични, но рискови за здравето са образуващите се при метаболизма им нитрити и нитрозамини.

Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта (образува се метхемоглобин) и се възпрепятства преноса на кислород до органите и тъканите. Нитратите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити преди постъпването им в организма. Условия за това са: неправилното им съхранение, готвенето – най-вече при пържене. При намалена киселинност на стомашния сок нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие. При постъпването на големи количества нитрати в организма, след 4 до 6 часа, се появяват симптоми като гадене, задух, диария, цианоза (посиняване) на кожата и видимите лигавици.

    Съобщава се за слабост, замайване, главоболие, сърцебиене, понякога припадъци. Може да се изявят алергични симптоми, нарушения във функцията на щитовидната жлеза, на нервната система и други.

При избора на салати е добре да се подбират тези, които са свежи, без пожълтели и изгнили листа. Размерът има също значение – колкото по-голям е, толкова повече химия е вложена. Листните зеленчуци е добре да се измият с течаща вода (листо по листо). Най-богати на нитрати са: марули, пресни чесън и зелен лук, спанак, червено цвекло и други.

Плодове и зеленчуци, които се консумират в свеж вид, също могат да послужат като фактор за предаване на салмонелната инфекция (зелени салати, краставици), алармира доц. Нейкова.

От значение има и количеството консумирани яйца. Не бива да се изяждат повече от 2 яйца наведнъж и най-много 3-4 на ден. В противен случай жълтъкът може да провокира жлъчни спазми, а белтъкът – алергични реакции.

Особено рисково е приготвянето на сурови яйчни кремове и домашна майонеза, при които яйцата не се подлагат на термична обработка. Традиция за Великден е приготвяне на агнешко/ярешко месо. То е богато на цинк, на белтъчини, желязо, магнезий, фосфор, витамини от група В. Бавно печено, агнешкото се освобождава от мазнините. Здравословно е то да не се яде горещо, а с температура около 30ºС, да се отдели от него лойта, която е с много холестерол, пояснява доц. Нейкова.

Традиционен елемент са и козунаците, които съдържат много калории, добавки (стабилизатори, оцветители и други), поради което задължително е да се консумират с мярка. Съчетаването им с натурално кисело мляко е препоръчитално, защото в гастроинтестиналната система се внасят пробиотици, нужни за доброто храносмилане.

Големият празник не е причина за злоупотреба с алкохол. Алкохолът разширява кръвоносните съдове и може да предизвика мигренозни пристъпи при хора, склонни към такива. Главоболието е основната характеристика на махмурлука и причините за появата му е дехидратацията и "свиване“ на мозъка. Алкохолът дразни стомаха и увеличава отделянето на стомашна киселина – клинично изявена с гадене и стомашно разстройство. Освен етанол и съединения, в алкохолните напитки (конгенери и сулфити), особено разпространени в по-тъмните питиета, допринасят за по-тежък махмурлук.

Ако след дълъг пост изведнъж се прекали с храна и алкохол, много лесно празникът може да се пренесе и завърши в болнична обстановка: в токсикология, инфекциозна клиника, дори и в хирургична такава. Нека бъдем отговорни и разумни! Светли великденски празници!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
АПИ с мерки за облекчаване на трафика по АМ "Тракия" през уикенда В петък и неделя ще се ограничава движението на тежкотоварни автомобили над 12 т в участъка между София и Стара Загора Съдбата отваря врати към нов живот за тези зодии Звездите ще създадат условия, при които познатите граници ще се разтворят, отваряйки пътя към безпрецедентни перспективи
Министър Станков ще инспектира работата по възстановяване на електрозахранването в община Раковски Сериозните поражения от бурята наложиха подмяна на основни съоръжения в подстанцията Актьорът Димо Алексиев е осъден на година и половина затвор ефективно Той е лишен и от право на управление на моторно превозно средство за срок от 2 години
Най-силните земетресения, регистрирани някога в света АП представя справка за някои от най-мощните земетресения Тази сочна запеканка с тиквички е готова за минути Рецептата не изисква сложни техники и е перфектният начин да нахраните цялото семейство с нещо вкусно и питателно
Шофираш разумно – плащаш по-малко „Бонус-малус“ най-после ще се прилага и в България Нито една жена с добър вкус няма да посегне към това Остарелите модели често правят визията тежка, визуално състаряват или просто изпадат от модерните силуети
Лекари не прекъснаха операция по време на земетресението в Камчатка Видео с лекарския екип в операционна, който запазва хладнокръвие въпреки люлеещата се земя, обиколи света Пълнени калмари с лук и гъби, които взривяват вкусовете Ароматът на скара и прясно изцеден лимонов сок превръщат всяка хапка в малък гастрономически празник
Прокуратурата поиска 2 години затвор за актьора Димо Алексиев Очаква се окончателното решение да излезе около 16:00 часа Търсеха го в цяла България, а синът му го намери увиснал на бесилото Никой от тях не подозира каква може да е причината сутринта на 20 юли, освен бутилка с вода, в плика си Георги да прибере и въжето, с което по-късно се е самоубил