Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вкусен охлюв-тутманик - мек като душичка, а плънката е сочна и разкошна на вкус

Ключови думи: охлюв-тутманик, рецепта тутманик, тутманик с плънка

Вкусен охлюв-тутманик, мек като душичка, а плънката е сочна и разкошна на вкус! Правих го три пъти тази седмица и всеки път се унищожава до трошичка – направо от тавата! Децата я обожават, а възрастните не му прощават. Ето чудната рецепта за Охлюв тутманик с шунка и сирене :

Необходими продукти:
600-700 г брашно
100 мл топло мляко
1 кубче прясна мая + чаена лъжица захар + лъжица брашно
1 супена лъжица сол
1 чаша (200 мл) леко затоплено кисело мляко
3 жълтъка
125 меко масло или маргарин
За плънката: 

250 г тънко нарязана или настъргана шунка/салам
125 г маргарин/масло
250 г натрошено сирене
И още: 

1 яйце за намазване отгоре
Начин на приготвяне:
Натрошете маята в топлото мляко, след това добавете захарта и 1 супена лъжица брашно. Разбърква се, за да се разтвори маята, след което се оставя за 10 минути на топло да се активира.

През това време пресейте останалото брашно (тази стъпка е важна, за да е хубаво цялото тесто). Добавете сол, размекнатото масло, жълтъцито, киселото мляко и активираната мая.

Замесете тестото. Първо с лъжица или миксер, след това го омесете върху набрашнена повърхност с ръце. Винаги отделям 5-6 супени лъжици от брашното настрана, така че ако е необходимо ги добавям. А понякога имате нужда от допълнителна лъжица.

Оставете тестото в купа на топло място за около час, докато се удвои хубаво обема си и напълни купата. Когато го разрежете на две и видите, че е кухо, знаете, че погачата ще е страхотна.

За плънката: Намачкайте сиренето и го смесете с омекналото масло. Нарежете шунката или я настържете.

Разточете половината от тестото с точилка, след което намажете кората с половината от сместа със сирене и масло. Подредете половината от шунката. Притиснете леко плънката с длани. Намажете краищата на тестото с вода, за да залепнат по-добре.

Навийте на руло.

Навитата кора удължете малко с мокри ръце, след което я разрежете по дължина. Краищата се притискат малко, за да не изпадне плънката. Сега просто трябва да го усучете.

Поставете усукания фитил тесто във формата на охлюв в средата на тавата (32 см.). Другата половина се оформя по същия начин и се подрежда около първата, спираловидно, под формата на охлюв.

Същата процедура се повтаря и с втората половина на тестото. Намажете с разбито яйце или само с жълтък. Отгоре може да се поръси със сусам. Сложете тутманика да се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, в зависимост от фурната, за около половин час.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Близо 15 тротинетки бяха извадени от водата на Морската гара във Варна Находката е открита при почистване на дъното Шеф Манчев се завръща с ново кулинарно шоу Забавното предаване „Муха в супата“ стартира на 26 май по Нова
Почина художникът Георги Лечев Има и изключителни постижения в областта на живописта, особено от неговия син период Масови проверки в Гърция По бензиностанциите
Катастрофа между Габрово и Велико Търново Движението е затруднено Голяма трагедия в Турция 6 души са загинали при верижна катастрофа
Направи гръмко твърдение Песков: Европейците са раздразнени от консолидацията около честванията на 9 май в Москва Пилот на самолет с неочаквана грешка За щастие, тя не е фатална
98-годишен дядо прегази кола с танк, причината е... Ветеранът счита Мъск за фашист Радан Кънев: Президентът саботира България Евродепутатът с остро мнение
Огромна тапа на "Тракия" Колите почти спряха Плащат милиони за него Реал иска Алонсо