Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вкусен охлюв-тутманик - мек като душичка, а плънката е сочна и разкошна на вкус

Ключови думи: охлюв-тутманик, рецепта тутманик, тутманик с плънка

Вкусен охлюв-тутманик, мек като душичка, а плънката е сочна и разкошна на вкус! Правих го три пъти тази седмица и всеки път се унищожава до трошичка – направо от тавата! Децата я обожават, а възрастните не му прощават. Ето чудната рецепта за Охлюв тутманик с шунка и сирене :

Необходими продукти:
600-700 г брашно
100 мл топло мляко
1 кубче прясна мая + чаена лъжица захар + лъжица брашно
1 супена лъжица сол
1 чаша (200 мл) леко затоплено кисело мляко
3 жълтъка
125 меко масло или маргарин
За плънката: 

250 г тънко нарязана или настъргана шунка/салам
125 г маргарин/масло
250 г натрошено сирене
И още: 

1 яйце за намазване отгоре
Начин на приготвяне:
Натрошете маята в топлото мляко, след това добавете захарта и 1 супена лъжица брашно. Разбърква се, за да се разтвори маята, след което се оставя за 10 минути на топло да се активира.

През това време пресейте останалото брашно (тази стъпка е важна, за да е хубаво цялото тесто). Добавете сол, размекнатото масло, жълтъцито, киселото мляко и активираната мая.

Замесете тестото. Първо с лъжица или миксер, след това го омесете върху набрашнена повърхност с ръце. Винаги отделям 5-6 супени лъжици от брашното настрана, така че ако е необходимо ги добавям. А понякога имате нужда от допълнителна лъжица.

Оставете тестото в купа на топло място за около час, докато се удвои хубаво обема си и напълни купата. Когато го разрежете на две и видите, че е кухо, знаете, че погачата ще е страхотна.

За плънката: Намачкайте сиренето и го смесете с омекналото масло. Нарежете шунката или я настържете.

Разточете половината от тестото с точилка, след което намажете кората с половината от сместа със сирене и масло. Подредете половината от шунката. Притиснете леко плънката с длани. Намажете краищата на тестото с вода, за да залепнат по-добре.

Навийте на руло.

Навитата кора удължете малко с мокри ръце, след което я разрежете по дължина. Краищата се притискат малко, за да не изпадне плънката. Сега просто трябва да го усучете.

Поставете усукания фитил тесто във формата на охлюв в средата на тавата (32 см.). Другата половина се оформя по същия начин и се подрежда около първата, спираловидно, под формата на охлюв.

Същата процедура се повтаря и с втората половина на тестото. Намажете с разбито яйце или само с жълтък. Отгоре може да се поръси със сусам. Сложете тутманика да се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, в зависимост от фурната, за около половин час.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
3 урока за любовта, които повечето жени научават късно Вижте кои са Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно
Любовен хороскоп за 20 – 26 май Говорим смело за желанията си 10 начина да възстановите емоционалната интимност с партньора Свързаност, близост и доверие – как да ги върнете
Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Съд касира избора за кмет на Омуртаг Имало е подмяна в една от секциите, общо 32 протокола са счетени за фалшиви
Измама в интернет: Изтеглиха 200 лева от сметката на 20-годишна жена Започната е проверка Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини
Участничка в "Игри на волята" преживя ужасяващ инцидент. Възстановяването ѝ се определя като чудо Интуицията предупреждава Елена Боянова за фаталната травма Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ
Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство