Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта

Ключови думи: рецепта, козунак, сушени плодове, захар

Необходими продукти:

брашно - 1 кг;
мая - 40 г;
яйца - 6 бр.;
масло - 200 г
прясно мляко - 250 мл;
захар - 300 г;
кората на 1 лимон;
2 пакетчета ванилия;
сол - 1 щипка;
ром - 1 с.л.;
стафиди;
сушени кайсии;
захар - за поръсване;
1 жълтък - за намазване.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в съда, в който ще месите козунаците. Направете кладенче в средата. Оставете брашното на стайна температура.

Размийте маята с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, за да се получи кашичка. Оставете маята на топло, за да втаса.

Разбийте яйцата със захарта до побеляване с помощта на бъркалка.

Изсипете втасалата мая в кладенчето, добавете яйчената смес, солта и част от разтопеното масло.

Замесете меко тесто, като топите ръцете в останалата мазнина. Тестото не трябва да се удря, а да се разтегля и събира, без да лепне по ръцете и стените на съда.

Когато започне да образува мехури, поръсете го с брашно и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло за няколко часа, докато удвои обема си - това означава, че тестото е втасало.

Накиснете стафидите и нарязаните кайсии в малко ром. След като омекнат, отцедете ги и ги оваляйте в брашно.

Разделете тестото на 3 големи топки, а всяка топка на още 3 по-малки.

Разтеглете всяка топка, сложете в средата от сушените плодове и усучете на фитили.

Сплетете по три фитила за всеки козунак /за да се получат три козунака/.

Поставете козунаците в подходящи тави и оставете отново да втасат на топло.

Намажете всеки козунак с разбит жълтък, а отгоре поръсете със кристална захар.

Сложете ги в слабо загрята фурна с обдухване, като постепенно увеличавате градусите до 150. Наблюдавайте ги постоянно, за да не прегорят.

Ако е необходимо, покрийте повърхността им с хартия за печене и допечете.

Готовите козунаци завийте с чисти памучни кърпи и оставете да изстинат.

Съхранете в хартиени пликове, пише gotvach.bg.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
7 кандидати подадоха документи за европрокурор от България Специалната комисия по подбора ще проведе заседание на 18 декември Лавров: САЩ искат да поставят Европа на мястото ѝ По думите на руския външен министър Москва няма защо да общува с настоящото европейско ръководство
МИРГ Приморско-Царево получи европейско финансиране Местната инициативна рибарска група спечели конкурс и ще разполага с близо 3 млн.лв. за стратегическо развитие Пловдивският „Капан“ се превръща в убежище за просещи - няма кой да реагира Проблемът е сериозен и с всеки изминал ден се разраства все повече и повече, а ресторантьорите споделят, че никой не обръща внимание
Наталия Симеонова с нов проект „От сърце“ – платформа за любов, прошка и признание Лицето на „Море от любов“ създаде лична платформа за видеопослания, с която хората могат да изразяват чувства и да създават незабравими моменти България №1 в ЕС по пушачи сред деца - момичетата пушат повече от момчетата Всеки четвъртък българското дете на възраст 13–15 години посяга към цигарите, показва новото глобално проучване
Доналд Тръмп-младши се сгоди за модел с впечатляващо минало Доналд и Бетина започват връзката си през 2024 г., като двамата бързо привличат вниманието с публичните си появи ВКС потвърди 7-годишната присъда на Стойко Чепенлиев за смърт след побой и грабеж Присъдата е окончателна – младежът пребил до смърт съработник в стопанство, след като му взел 60 лв.
3 витамина, които са важни за женското здраве Как да комбинирате хранителни източници за по-добро усвояване Като две капки вода започва през пролетта – новини, промени и всичко, което трябва да знаем Шоуто за имитации се завръща с нови звезди, възможни промени във лидерите и силен интерес от феновете – какво да очакваме този пролет
Тези грешки унищожават телефона ви Въпреки че има много начини да удължите живота на батерията на вашето устройство, ето тези, които е добре да избягвате, ако искате да запазите дълготрайността на батерията си ЕЦБ обяви, когато България влиза в еврозоната и какъв ще е точният курс лев-евро На 1 януари 2026 г. левът отива в историята – вижте какво още трябва да знаете