Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта

Ключови думи: рецепта, козунак, сушени плодове, захар

Необходими продукти:

брашно - 1 кг;
мая - 40 г;
яйца - 6 бр.;
масло - 200 г
прясно мляко - 250 мл;
захар - 300 г;
кората на 1 лимон;
2 пакетчета ванилия;
сол - 1 щипка;
ром - 1 с.л.;
стафиди;
сушени кайсии;
захар - за поръсване;
1 жълтък - за намазване.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в съда, в който ще месите козунаците. Направете кладенче в средата. Оставете брашното на стайна температура.

Размийте маята с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, за да се получи кашичка. Оставете маята на топло, за да втаса.

Разбийте яйцата със захарта до побеляване с помощта на бъркалка.

Изсипете втасалата мая в кладенчето, добавете яйчената смес, солта и част от разтопеното масло.

Замесете меко тесто, като топите ръцете в останалата мазнина. Тестото не трябва да се удря, а да се разтегля и събира, без да лепне по ръцете и стените на съда.

Когато започне да образува мехури, поръсете го с брашно и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло за няколко часа, докато удвои обема си - това означава, че тестото е втасало.

Накиснете стафидите и нарязаните кайсии в малко ром. След като омекнат, отцедете ги и ги оваляйте в брашно.

Разделете тестото на 3 големи топки, а всяка топка на още 3 по-малки.

Разтеглете всяка топка, сложете в средата от сушените плодове и усучете на фитили.

Сплетете по три фитила за всеки козунак /за да се получат три козунака/.

Поставете козунаците в подходящи тави и оставете отново да втасат на топло.

Намажете всеки козунак с разбит жълтък, а отгоре поръсете със кристална захар.

Сложете ги в слабо загрята фурна с обдухване, като постепенно увеличавате градусите до 150. Наблюдавайте ги постоянно, за да не прегорят.

Ако е необходимо, покрийте повърхността им с хартия за печене и допечете.

Готовите козунаци завийте с чисти памучни кърпи и оставете да изстинат.

Съхранете в хартиени пликове, пише gotvach.bg.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Екшънът се разиграл в Павликени
Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! До 30 май движението от 157 км до 162 км ще е двупосочно в платното за София, ограничението е 50 км/ч! Най-вкусните пилешки бутчета стават с тази тайна рецепта Те се приготвят бързо, но знайте, че се изяждат още по-бързo
Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Признание за Созопол от голямо международно туристическо изложение Форумът за поредна година събира в град Русе представители на бизнеса, сдружения, занаятчийски камари, музеи и дестинации
Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Детето е било затворено от 24-годишната си майка си в клетка на ужасите в апартамента, в който живеели Лекар: Не пробивайте ушите на бебетата! Опасно е! Оказа се, че има точна възраст в която е най-добре да направим това
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Черноморският институт със съвместна инициатива Висшето училище предостави една от новооткритите си зали за стартиране на първия панел от честването – „Морето – образование – наука“ България е с едни от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС Икономическият растеж през 2023 г. се забавя до 1.8%, се казва в Годишния доклад на учените от ИИИ
Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Вкусна закуска на бърза ръка: Направете тези памук-охлювчета - меки като душичка Няма как да сбъркате с тестото, винаги се получава перфектно