Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Никога не претопляйте тези храни, превръщат се в смъртоносна бомба!

Ключови думи: микровълнова, храни, опасно

За много хора повторното използване на остатъците от храна е обичайна практика. Прибират неизядената вечеря в хладилника, а на следващия ден спасяват положението, без да се замислят, че това е много опасно. 

Специалистите са категорични, че някои храни могат да причинят сериозни проблеми, ако не се претоплят правилно.

Нещо повече - това може да ви изложи на риск от няколко сериозни заболявания, които в редки случаи могат да бъдат смъртоносни, предупреди специалистът по безопасност на храните д-р Стейси Дювенидж.

Оказва се, че някои ястия никога не трябва да се претоплят, колкото и удобно да е това, докато други изискват специално внимание.

"С надеждата да се компенсира загубата на храна, остатъчната храна често се запазва за следващо хранене.

Трябва обаче да се внимава, когато се приготвя и претопля, за да се предотврати хранително отравяне и да се запазят хранителните й свойства", казва експертката от лондонския Институт за природни ресурси, цитирана от The Sun.

И изброява девет продукта, с които трябва да сте особено внимателни, ако решите да ги консумирате ден или два след готвене.

Ориз

Оризът, подобно на много други продукти, е отлична среда за размножаване на бактерията Bacillus cereus.

Ако оризът не е правилно приготвен и съхраняван, могат да останат спори от тези бактерии, които дори микровълнова печка не може да унищожи. Ако го оставите на стайна температура за два часа, микробите ще започнат активно да се размножават и консумацията на такъв продукт може да причини сериозно отравяне.

Яйца

Варените яйца са отличен източник на протеини, но след като се охладят, не трябва да се затоплят повторно.

При повторно нагряване белтъците се окисляват, което може да доведе до образуването на канцерогени, а това е потенциална опасност за здравето.

Гъби

Гъбите са продукт, който също не трябва да се претопля. Освен че вече няма да бъдат толкова вкусни, след затопляне протеините в тях се разрушават и могат да се образуват опасни окислителни вещества.

Зеле

Зелето съдържа нитрати, които са полезни, когато се консумират пресни. При повторно нагряване обаче те могат да се превърнат в нитрозамини, които могат да причинят тумори и да увредят черния дроб.

Картофи 

Картофите са питателна храна, но трябва да се съхраняват правилно. Ако се държат дълго време на стайна температура, бактериите на ботулизма могат да започнат да се размножат, което може да доведе до сериозно отравяне.

Морски продукти

Морските дарове, като рибата например, трябва да се консумират пресни или сготвени веднага след покупката.

Някои видове риби при стайна температура могат да произвеждат хистамин. Той, от своя страна, след претопляне, провокира развитието на алергични реакции и други неприятни симптоми. 

Пилешко месо 

Ястията от пилешко месо могат да се претоплят, но температурата трябва да е поне 75 градуса по Целзий. Само при нея рискът от отравяне ще бъде минимален.

Растително масло

При повторното нагряване на зехтин, ленено и рапично масло може да се отдели вредното вещество акриламид, което е потенциален канцероген. Ето защо е по-добре да не загрявате повторно растителните масла.

Бебешка храна и мляко 

Бебешката храна, независимо дали е кърма, адаптирано мляко или пюре, трябва да се претопля само веднъж. При повторно нагряване може да се превърне в източник на бактерии, попаднали в нея от устата на детето, а някои от полезните вещества в нея ще бъдат унищожени. /jenata.blitz.bg

2
Коментара по темата
2.
До номер 1
03.04.2024 21:54:41
Разсмя ме, имаш чувство за хумор.
1.
Стронций
03.04.2024 21:28:03
За зелето специално мога да кажа че веднъж притоплях в микровълнова и след това гъзът ми щеше да се взриви, добре че не изядох всичко. Благодарим на флагман, макар и с пейстнати статии, учат хората на правилни неща!
  Добави Коментар
Няколко тактики, как да поставим граници на децата си в интернет Дигиталният свят крие и рискове – от кибертормоз до опасно съдържание и злоупотреба с лични данни Фондация „Димитър Бербатов“ награди бургаския ученик Стоян Балтов В категория „Наука“ за ученици от V до VIII клас Стоян бе един от тримата номинирани и получи едно от най-големите отличия за млади таланти в страната
БНБ представи дизайна на българските евромонети, вижте ги Те ще бъдат в обращение от 1 януари 2026 година Нови промени по АМ "Тракия" утре Те касаят област Пловдив
Когато нямам време, правя печени бутчета с горчица! Никога сте опитвали по-вкусно нещо! Всеки може да приготви тези печени пилешки бутчета и ще бъдете изключително доволни от получения вкус Нов успех на КСТ "Бургас 1975" в Румъния Двойката е първа година в категория Junior II и вече се класира на финал на световно ниво
Даниела Рупецова иска по 1313 лв. от жените, за да ги върне в енергията им! 13-ката е число, на което Рупецова е заложила здраво, мислейки, че й носи късмет Диона се нахвърли на заядливите мъже Хейтърите попаднаха под обстрела на певицата
Ето къде временно ще е променено движението в участък от АМ „Хемус“ Промяната ще важи в периода от 10 ноември до 14 ноември Спират многократните визи за ЕС на руснаците Причините са използването на миграцията като оръжие, саботажни дейности и възможната злоупотреба с визи
България подготвя ключови инициативи за предстоящото председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион Министър Боршош на важна среща по повод председателството на България В Харков започнаха да строят подземни училища Поради близостта на региона до фронтовата линия, строителните екипи и общностите работят при изключително трудни условия – на няколко смени, понякога без електричество или комуникации