Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Никога не претопляйте тези храни, превръщат се в смъртоносна бомба!

Ключови думи: микровълнова, храни, опасно

За много хора повторното използване на остатъците от храна е обичайна практика. Прибират неизядената вечеря в хладилника, а на следващия ден спасяват положението, без да се замислят, че това е много опасно. 

Специалистите са категорични, че някои храни могат да причинят сериозни проблеми, ако не се претоплят правилно.

Нещо повече - това може да ви изложи на риск от няколко сериозни заболявания, които в редки случаи могат да бъдат смъртоносни, предупреди специалистът по безопасност на храните д-р Стейси Дювенидж.

Оказва се, че някои ястия никога не трябва да се претоплят, колкото и удобно да е това, докато други изискват специално внимание.

"С надеждата да се компенсира загубата на храна, остатъчната храна често се запазва за следващо хранене.

Трябва обаче да се внимава, когато се приготвя и претопля, за да се предотврати хранително отравяне и да се запазят хранителните й свойства", казва експертката от лондонския Институт за природни ресурси, цитирана от The Sun.

И изброява девет продукта, с които трябва да сте особено внимателни, ако решите да ги консумирате ден или два след готвене.

Ориз

Оризът, подобно на много други продукти, е отлична среда за размножаване на бактерията Bacillus cereus.

Ако оризът не е правилно приготвен и съхраняван, могат да останат спори от тези бактерии, които дори микровълнова печка не може да унищожи. Ако го оставите на стайна температура за два часа, микробите ще започнат активно да се размножават и консумацията на такъв продукт може да причини сериозно отравяне.

Яйца

Варените яйца са отличен източник на протеини, но след като се охладят, не трябва да се затоплят повторно.

При повторно нагряване белтъците се окисляват, което може да доведе до образуването на канцерогени, а това е потенциална опасност за здравето.

Гъби

Гъбите са продукт, който също не трябва да се претопля. Освен че вече няма да бъдат толкова вкусни, след затопляне протеините в тях се разрушават и могат да се образуват опасни окислителни вещества.

Зеле

Зелето съдържа нитрати, които са полезни, когато се консумират пресни. При повторно нагряване обаче те могат да се превърнат в нитрозамини, които могат да причинят тумори и да увредят черния дроб.

Картофи 

Картофите са питателна храна, но трябва да се съхраняват правилно. Ако се държат дълго време на стайна температура, бактериите на ботулизма могат да започнат да се размножат, което може да доведе до сериозно отравяне.

Морски продукти

Морските дарове, като рибата например, трябва да се консумират пресни или сготвени веднага след покупката.

Някои видове риби при стайна температура могат да произвеждат хистамин. Той, от своя страна, след претопляне, провокира развитието на алергични реакции и други неприятни симптоми. 

Пилешко месо 

Ястията от пилешко месо могат да се претоплят, но температурата трябва да е поне 75 градуса по Целзий. Само при нея рискът от отравяне ще бъде минимален.

Растително масло

При повторното нагряване на зехтин, ленено и рапично масло може да се отдели вредното вещество акриламид, което е потенциален канцероген. Ето защо е по-добре да не загрявате повторно растителните масла.

Бебешка храна и мляко 

Бебешката храна, независимо дали е кърма, адаптирано мляко или пюре, трябва да се претопля само веднъж. При повторно нагряване може да се превърне в източник на бактерии, попаднали в нея от устата на детето, а някои от полезните вещества в нея ще бъдат унищожени. /jenata.blitz.bg

2
Коментара по темата
2.
До номер 1
03.04.2024 21:54:41
Разсмя ме, имаш чувство за хумор.
1.
Стронций
03.04.2024 21:28:03
За зелето специално мога да кажа че веднъж притоплях в микровълнова и след това гъзът ми щеше да се взриви, добре че не изядох всичко. Благодарим на флагман, макар и с пейстнати статии, учат хората на правилни неща!
  Добави Коментар
Митничар се заклещи между два автомобила на ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле Инцидентът по време на проверка на границата остави служителя сериозно пострадал, шофьорът твърди, че е объркал педалите Ето как да направите най-сочните постни чушки за Бъдни вечер Предлагаме ви една изпитана идея за вкусно ястие, което е абсолютно задължително за святата нощ
Коледа събужда смелостта да отворим сърцето си и да си хванем гадже Психолозите обясняват как празниците усилват емоциите и търсенето на истински връзки, а коледната магия може да стане начало на нещо повече Как да различим фалшивите евробанкноти Първото нещо, което трябва да гледаме, е релефът, обясни експерт
ЕК одобри да получим близо €1,5 млрд. от третия транш по ПВУ Мотивира решението си да замрази €153 млн. Гюлсерен от „Твоят мой живот“ избра да живее на село! Кара трактор и се грижи за животните 49-годишната актриса си е построила къща в село край Измир и когато не е ангажирана със снимки, се занимава с фермерство в огромния си двор
Арестуваха Грета Тунберг в Лондон Тя е обвинена в подкрепа на забранената във Великобритания група „Palestine Action“ Наум Шопов пак е водещ на „Ергенът“, тръгва с жената Шоуто ще се снима два месеца, а той ще бъде там в компанията на жена си Теа и дъщеря си Амая
Правителството одобри финансова подкрепа за Украйна по плана на Европа Финансовият принос на България в размер на 16 304,40 евро 2026 носи невероятен късмет и щастие на 2 зодии Планетите най-накрая са се споразумели, че тези знаци ще встъпят в новата година с повече щастие от всякога, оставяйки всички поражения и сълзи в миналото
Новата пожарна в Камено ще бъде оборудвана чрез проект в партньорстви с РДПБЗН-Бургас С този проект ще осигурим модерно оборудване за новата пожарна и доброволните формирования, което ще гарантира по-голяма сигурност за всички жители на Камено, заяви кметът Забравете за ботокса, тази напитка заличава бръчките като гумичка: Нашите баби са я приготвяли в тенджера, ето как Опитайте тази костна супа