Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Експерти предупреждават! Оризът се превръща в смъртоносна отрова, ако направите това

Ключови думи: ориз, готвене, варене

Топлият, ронлив ориз е вкусен, но за съжаление също така е идеалната среда за размножаване на потенциално неприятни и опасни бактерии.

Сред другите бактерии в суровия ориз често се среща Bacillus cereus. Уви, само кипенето не е достатъчно, за да ги убие, тъй като те произвеждат спори, които са много устойчиви на топлина, пише glasnews.bg.

Изследователи отбелязват, че след като оризът е сготвен и оставен на стайна температура, бактериите в него се размножават, което понякога води до хранително отравяне с Bacillus cereus, известно още като "синдром на пържения ориз", пише IFLScience. Сега изследователите хвърлиха светлина върху това как трябва да съхраняваме и готвим ориза, за да не навредим фатално на здравето си.

Варене и съхранение на ориз

Първо, измиването на ръцете винаги е добро начало при приготвянето на храна. Измиването на ориза също е страхотно начало, то ще се отърве от насекоми, отломки и тежки метали, но е малко вероятно да се отърве от B. cereus. Факт е, че бактериите са буквално вградени в зърната и затова е малко вероятно да отидат някъде.

Учените съветват да поставите ориза в студена вода и да го доведете до кипене, за да поддържате температурата висока и извън опасната зона, създавайки гореща баня, подходяща за размножаване на бактерии.

Освен това изследователите настояват свареният ориз да се сервира веднага или бързо да се охлади и съхранява в хладилник или фризер. Оставянето на варен ориз за повече от час обаче строго не се препоръчва.

Как да претопляме ориза

Остатъчният ориз може да се приготви по няколко начина:

затопляне в микровълнова печка;
пържене;
загряване на пара.

Всички тези методи обаче ще бъдат безопасни само ако след приготвянето е незабавно охладен и правилно съхраняван. Изследователите отбелязват, че претоплянето на ориз, оставен на стайна температура за 4 часа например, може да доведе до хранително отравяне.

Основната опасност е, че нагряването, охлаждането и повторното нагряване позволяват развитието на опасни бактерии, увеличавайки шансовете за синдромя на пържения ориз.

Опасността от синдрома на пържения ориз

Имайте предвид, че синдромът на пържения ориз не е свързан само с пържене, всъщност можете да го хванете независимо от метода на готвене. Въпреки това, готвенето на пържен ориз, което изисква остатъци, които вече са били сготвени, увеличава шансовете за развитие на синдрома.

В най-тежките случаи отравянето с B. cereus може дори да бъде фатално. През 2011 г. учени проведоха проучване, което показа, че 20-годишен студент е починал от отравяне с B. cereus в рамките на 10 часа след консумацията на петдневна паста. Подобен инцидент се случи през 2003 г., когато семейство яде 18-дневна салата от макарони - един човек загина, а пет деца бяха хоспитализирани. Затова изследователите отбелязват, че синдромът на пържения ориз може да бъде причинен не само от ориз, но и от паста.

Симптоми на синдрома на пържения ориз

Обикновено отравянето с B. cereus е придружено от симптоми като:

повръщане;
диария.

Изследователите отбелязват, че в повечето случаи заболяването ще изчезне от само себе си в рамките на един или два дни, но в някои случаи синдромът може да прогресира и дори да доведе до смърт. Имайте предвид, че в този случай антибиотиците ще бъдат ефективни, тъй като разстройството е причинено от токсин, а не от бактерии.

Според учените лечението се фокусира върху пиене на течности, докато стомашно-чревните симптоми отшумят.

2
Коментара по темата
2.
Китаец
27.02.2024 14:34:23
Флагман идва в Китай да ни каже? Ние не знае, рупаме ориз и умираме на по 30 от инфаркт и хепатит. Ориз много опасен! Ядете бургер, много силно са
1.
Значи не съм я ял тая
27.02.2024 14:01:28
бактерия още,тъй като от ориза ме фаща запек,нищо че процедирам с ориза така както не би трябвало описано в тая статия.
  Добави Коментар
Къде е Мелания Тръмп? Липсата на първата дама на САЩ поражда спекулации Вече е 2025 г., а Доналд Тръмп се завърна драматично в Белия дом, и ето ни отново - говорим не за това, което Мелания прави, а за това, което не прави Незабавно хвърлете тези неща от дома си, те привличат нещастие Ако напоследък усещате, че всичко върви наопаки и не можете да се отървете от неуспехи, е време да се огледате внимателно в обстановката у дома
Изтече финалът на Хелс Китчън - ето кой грабва стоте бона Варненският готвач Мартин триумфира в кулинарната битка срещу Ивайло Мъжете от тези зодии са перфектни бащи Астролозите са открили кои хора стават перфектни родители според хороскопа
Биячите от Пловдив излизат на свобода срещу 2 000 лева гаранция Преди дни те смазаха с тръби четирима мъже заради невинна забележка Откога издирвах рецептата за тези божествени сусамени джобчета, пълни с кашкавал Тестото се приготвя много бързо и лесно се меси, след което се оставя да втаса за известно време и накрая се пече само за 25 минути
Ключови съюзници на Путин няма да почетат парада на 9 май И Естония затвори небето си за самолети, отправили се към Русия Пускат държавни имоти на търг Парите отиват за строеж на детски градини и училища
Вижте как тротинеткаджия блъсна полицай пред Общината Мъжът прехвърхал с бясна скорост през центъра, едва не помете малко дете Какво работи мъжът й Силиконката Джулиана Гани издържа гаджето си Теодор Гецов
Дъщерята на Глория си купи луксозно BMW за 120 бона Симона демонстрира стабилен успех както в музиката, така и в личния си живот Бъдещи медици от АЕГ „Гео Милев“ посетиха университетска болница „Дева Мария“ Тяхната визита бе част от поредица инициативи за кариерно ориентиране, чиято цел е да вдъхновят бъдещи кандидати за обучение по медицина