Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Експерти предупреждават! Оризът се превръща в смъртоносна отрова, ако направите това

Ключови думи: ориз, готвене, варене

Топлият, ронлив ориз е вкусен, но за съжаление също така е идеалната среда за размножаване на потенциално неприятни и опасни бактерии.

Сред другите бактерии в суровия ориз често се среща Bacillus cereus. Уви, само кипенето не е достатъчно, за да ги убие, тъй като те произвеждат спори, които са много устойчиви на топлина, пише glasnews.bg.

Изследователи отбелязват, че след като оризът е сготвен и оставен на стайна температура, бактериите в него се размножават, което понякога води до хранително отравяне с Bacillus cereus, известно още като "синдром на пържения ориз", пише IFLScience. Сега изследователите хвърлиха светлина върху това как трябва да съхраняваме и готвим ориза, за да не навредим фатално на здравето си.

Варене и съхранение на ориз

Първо, измиването на ръцете винаги е добро начало при приготвянето на храна. Измиването на ориза също е страхотно начало, то ще се отърве от насекоми, отломки и тежки метали, но е малко вероятно да се отърве от B. cereus. Факт е, че бактериите са буквално вградени в зърната и затова е малко вероятно да отидат някъде.

Учените съветват да поставите ориза в студена вода и да го доведете до кипене, за да поддържате температурата висока и извън опасната зона, създавайки гореща баня, подходяща за размножаване на бактерии.

Освен това изследователите настояват свареният ориз да се сервира веднага или бързо да се охлади и съхранява в хладилник или фризер. Оставянето на варен ориз за повече от час обаче строго не се препоръчва.

Как да претопляме ориза

Остатъчният ориз може да се приготви по няколко начина:

затопляне в микровълнова печка;
пържене;
загряване на пара.

Всички тези методи обаче ще бъдат безопасни само ако след приготвянето е незабавно охладен и правилно съхраняван. Изследователите отбелязват, че претоплянето на ориз, оставен на стайна температура за 4 часа например, може да доведе до хранително отравяне.

Основната опасност е, че нагряването, охлаждането и повторното нагряване позволяват развитието на опасни бактерии, увеличавайки шансовете за синдромя на пържения ориз.

Опасността от синдрома на пържения ориз

Имайте предвид, че синдромът на пържения ориз не е свързан само с пържене, всъщност можете да го хванете независимо от метода на готвене. Въпреки това, готвенето на пържен ориз, което изисква остатъци, които вече са били сготвени, увеличава шансовете за развитие на синдрома.

В най-тежките случаи отравянето с B. cereus може дори да бъде фатално. През 2011 г. учени проведоха проучване, което показа, че 20-годишен студент е починал от отравяне с B. cereus в рамките на 10 часа след консумацията на петдневна паста. Подобен инцидент се случи през 2003 г., когато семейство яде 18-дневна салата от макарони - един човек загина, а пет деца бяха хоспитализирани. Затова изследователите отбелязват, че синдромът на пържения ориз може да бъде причинен не само от ориз, но и от паста.

Симптоми на синдрома на пържения ориз

Обикновено отравянето с B. cereus е придружено от симптоми като:

повръщане;
диария.

Изследователите отбелязват, че в повечето случаи заболяването ще изчезне от само себе си в рамките на един или два дни, но в някои случаи синдромът може да прогресира и дори да доведе до смърт. Имайте предвид, че в този случай антибиотиците ще бъдат ефективни, тъй като разстройството е причинено от токсин, а не от бактерии.

Според учените лечението се фокусира върху пиене на течности, докато стомашно-чревните симптоми отшумят.

2
Коментара по темата
2.
Китаец
27.02.2024 14:34:23
Флагман идва в Китай да ни каже? Ние не знае, рупаме ориз и умираме на по 30 от инфаркт и хепатит. Ориз много опасен! Ядете бургер, много силно са
1.
Значи не съм я ял тая
27.02.2024 14:01:28
бактерия още,тъй като от ориза ме фаща запек,нищо че процедирам с ориза така както не би трябвало описано в тая статия.
  Добави Коментар
Знаците, че всъщност вие сте проблемът във връзката Не е приятно да чуеш, че си този емоционален терорист, нали? Кой е единственият признак, че един мъж наистина иска да е с вас По какво да разберете
Навици, които имат само сродните души Те улавят своите емоции Любовен хороскоп за 13 – 19 май Очакват ни положителни събития
4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Домакините са луди по тази топ разядка по гръцки и определено има защо Крайният резултат е толкова неустоим, че със сигурност всички ще питат за рецептата и ще ви споменават само с добро
Откриха напитката еликсир на дълголетието Ежедневната му употреба е превенция и срещу куп опасни болести Най-странните правила на дворцовия етикет в кралското семейство Списъкът със сложни правила за жените е малко по-дълъг, отколкото за мъжете
Джулиана Гани: Не ме е срам, че имах двойки в училище, за да бъда стриптийзьорка! В началото на кариерата си като Мис Силикон Джулиана не криеше, че се е събличала за пари Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки
Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе