Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

 Защо картофите трябва да се накисват преди пържене

Ключови думи: акриламид, флагман, картофи, пържени картофи

Много пържени и печени храни съдържат канцероген, наречен акриламид, но повечето от него се съдържат в чипса, пържените картофи и пържените картофи. Как правилно да пържим картофи, така че да има по-малко акриламид в тях?
 
Акриламидът се появява в хранителните продукти от времето, когато хората са започнали да готвят храна на огън. Това обаче стана известно едва наскоро - през 2002 г., когато група шведски учени за първи път потвърдиха наличието на канцерогенно вещество в пържените и печени храни. То се образува, когато храните, съдържащи въглехидрати, се обработват при температури над 120 °C - поради реакцията на аминокиселината аспарагин с редуциращи захари (особено глюкоза и фруктоза). След като учените проведоха серия от изследвания, се оказа, че твърде високите концентрации на акриламид могат да повлияят негативно на здравето и да имат канцерогенен ефект - обикновено върху репродуктивните органи.

Съвместният експертен комитет на ФАО/СЗО по хранителните добавки (JECFA) проведе сравнителен анализ на данни за разпространението на акриламид в 24 страни, главно в Европа и Северна Америка. Беше заключено, че основните групи храни, съдържащи акриламид, са пържени картофи, картофен чипс, кафе, понички, сладкарски изделия, корнфлейкс (под формата на пръчици) - всички те съдържат нишесте и захари. Но най-високите нива на акриламид са открити в чипса и пържените картофи, твърдят специалистите.

Ето защо експертите съветват обелените картофи да се накиснат във вода за 1-2 часа преди пържене, за да се намали съдържанието на нишесте и съответно количеството образуван акриламид. Също така се препоръчва да нарежете корена на дебели филийки. Проучванията показват, че парчета 14x14 mm съдържат по-малко акриламид, отколкото тънко нарязани парчета 8x8 mm. Освен това не бива да пържите или печете картофите до покафеняване – по-добре докато станат леко златисто кафяви.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg
 

1
Коментара по темата
1.
Картофа
11.11.2023 12:49:13
За да не мирише на вкиснато, като прънеш!
  Добави Коментар
Ново проучване: UV радиацията изгаря мазнини Връткана погача с масло! Най-меката, най-вкусната, най-лесната – с очи да я изядеш! Питката става мека като душичка, откакто я направих вкъщи, не можем да й се наситим
Уникално чудо на природата се появи в наше село (СНИМКА) Бялoто вpaбчe e дoбpa пoличбa и нocи нaдeждa зa пo-дoбpи вpeмeнa На Острова обмислят забрана на смартфоните за деца до 16 г. Без спешни действия повече деца ще бъдат поставени в опасност 
Най-подходящо за море у нас ще бъде от 20 юли до 15 август Има вероятност лятото да е по-топло от обичайното с валежи около нормата Потвърден е кредитният рейтинг на България, перспективата е положителна При стабилно правителство след вота няма да се бави приемането на страната в еврозоната, отбелязва агенцията
Бакшишите в София обявиха безсрочен протест Таксиметровите шофьори си искат обратно закритите стоянки Руските сили са превзели още едно селище в украинската Донецка област Ройтерс отбелязва, че информацията не може да бъде потвърдена
Възход на десните партии преди евровота, но са възможни обрати Хипотетични обединения и задкулисни ходове съпътсват борбата за ЕП  Фалшиви парфюми за 4 млн. евро заловиха в Румъния Възможно е част от стоката да е била предназначена за българския пазар
Скъпо било в Париж - не сте яли на летище Варна, жена плати 35 лв. за сандвич Пътничката останала шокирана от сметката Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024 Ето какво още да очаквате на филмовия фестивал