Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

 Защо картофите трябва да се накисват преди пържене

Ключови думи: акриламид, флагман, картофи, пържени картофи

Много пържени и печени храни съдържат канцероген, наречен акриламид, но повечето от него се съдържат в чипса, пържените картофи и пържените картофи. Как правилно да пържим картофи, така че да има по-малко акриламид в тях?
 
Акриламидът се появява в хранителните продукти от времето, когато хората са започнали да готвят храна на огън. Това обаче стана известно едва наскоро - през 2002 г., когато група шведски учени за първи път потвърдиха наличието на канцерогенно вещество в пържените и печени храни. То се образува, когато храните, съдържащи въглехидрати, се обработват при температури над 120 °C - поради реакцията на аминокиселината аспарагин с редуциращи захари (особено глюкоза и фруктоза). След като учените проведоха серия от изследвания, се оказа, че твърде високите концентрации на акриламид могат да повлияят негативно на здравето и да имат канцерогенен ефект - обикновено върху репродуктивните органи.

Съвместният експертен комитет на ФАО/СЗО по хранителните добавки (JECFA) проведе сравнителен анализ на данни за разпространението на акриламид в 24 страни, главно в Европа и Северна Америка. Беше заключено, че основните групи храни, съдържащи акриламид, са пържени картофи, картофен чипс, кафе, понички, сладкарски изделия, корнфлейкс (под формата на пръчици) - всички те съдържат нишесте и захари. Но най-високите нива на акриламид са открити в чипса и пържените картофи, твърдят специалистите.

Ето защо експертите съветват обелените картофи да се накиснат във вода за 1-2 часа преди пържене, за да се намали съдържанието на нишесте и съответно количеството образуван акриламид. Също така се препоръчва да нарежете корена на дебели филийки. Проучванията показват, че парчета 14x14 mm съдържат по-малко акриламид, отколкото тънко нарязани парчета 8x8 mm. Освен това не бива да пържите или печете картофите до покафеняване – по-добре докато станат леко златисто кафяви.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg
 

1
Коментара по темата
1.
Картофа
11.11.2023 12:49:13
За да не мирише на вкиснато, като прънеш!
  Добави Коментар
Бивш държавен секретар на САЩ в бургаска компания на "Стамфорд Бридж" Кирил Евтимов и Кери с интересен диалог Брат й реализира за крайното 7:6 между Интер и Барса, а тя е... Киара е звезда в Инстаграм
Каза големи думи след драмата в Шампионска лига Ямал вижда бъдещето си в Барса, сигурен е, че ще ликува с тима в ШЛ един ден Градушка изпочупи стъкла на коли в... Село в Асеновградска област побеля
Тръмп с коментар за ескалацията на напрежение между Индия и Пакистан От САЩ искат конфликтът да спре Сблъсък между тийнейджърски банди в София Те най-вероятно са част от така наречените "локали"
Ключов момент в "Ергенът" Един от мъжете ще говори с майките на дамите, които го вълнуват МВнР отговори на Путин "Присъединяването на Република България към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) е суверенно решение"
Изтребител се разби близо до... Колосален инцидент до летище във Финландия Шокиращо провинение във Варна Мъртво пиян кара близо до Майчин дом
Един от най-силните хора в Белия дом с много важно изказване Не се очаква разпад на НАТО по оста САЩ - Западна Европа Бурята парализира Бургас, трафикът е кошмарен Има наводнени улици