Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Храни, които не трябва да замразявате

Ключови думи: замразяване на храни, флагман

Замразяването на храната е много полезно за запазването ѝ годна за дълго време. Невинаги можете да изядете всичко, което сте купили от магазина и вместо да го изхвърляте, най-добре е да го замразите.

Така винаги ще имате запаси от годна храна, която да размразите и да използвате по най-добрия начин.

Но не всяка храна и всеки продукт е подходящ за замразяване. Някои храни се увреждат от минусовите температури, а размразяването им след това води до необратими последици в хранителните и вкусовите им качества.

Кои са храните, които никога не трябва да замразявате?

Яйца

Ако имате много голямо количество яйца, които вашата любима баба ви е дала от домашните си кокошки например, не ги замразявайте.

Колкото и да ви се иска да ги запазите, тъй като не можете да ги изядете бързо, замразяването на яйцата е неприемливо. Замразяването уврежда черупката на яйцата и прави навлизането на бактерии в тях още по-лесно.

Прясно мляко

Прясното мляко не е подходящо за замразяване. Повечето течности и течни храни са годни за замразяване, но то определено не е.

При замразяването водните и протеиновите молекули в млякото се разделят, което уврежда вкуса и качествата му впоследствие след размразяване.

Пресни сирена

Твърдите сирена и кашкавалите са добри кандидати за замразяване, но не и меките и пресните. Тези видове сирена се развалят и разкашкват много бързо след размразяване заради голямото количество вода в състава си.

Картофи

Картофите не трябва да се замразяват. След размразяването им консистенцията им става кашеста и ронлива. След готвене текстурата им става още по-крехка и наподобяваща пихтия.

Пържени храни

Пържените храни не трябва да се замразяват, защото мастните молекули в тях също стават на каша след размразяване. Губи се хрупкавата им текстура и вкусовите им качества.

Плодове и зеленчуци

Може да изглежда примамливо да замразите големи количества плодове и зеленчуци, които не можете да изядете преди да се скапят, но не е така.

В плодовете и зеленчуците се съдържа много вода, която след размразяване разваля текстурата им и ги прави далече не толкова вкусни и здравословни, колкото са били в прясното си състояние.

Източник: Az-jenata.bg

1
Коментара по темата
1.
Ами
17.08.2023 00:22:32
Какво ще кажете за бланшираните картофи...?
  Добави Коментар
Тиктака бомба: Учени засякоха времето до пълното изчезване на живота на Земята Всъщност, колкото и да не ни се мисли за това, рано или късно всичко на Земята ще приключи 60 лева за килограм череши у нас, дори във Франция са по-евтини Трагична година за овошките, не само в района на Кюстендил, но и в страната
Мръсна игра за книжки: Как спират новия контрол над шофьорските курсове Приложение трябва да ги следи, но е пълно с дефекти, заяви шефът на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев Галена плаща 11 бона за училището на големия си син! Фолкпевицата е първият потвърден член в състава на журито в предстоящия сезон на „България търси талант“
Ердоган: Турция е готова да бъде домакин на преговори между Русия и Украйна Предложението за преки преговори между Русия и Украйна на 15 май в Истанбул направи рано в неделя руският президент Владимир Путин Без риск за здравето: Точното количество алкохол на ден Стандартната порция се изчислява по конкретен начин и е различна за мъжете и жените
Синоптиците с голяма изненада за понеделник Максималните температури ще са между 16° и 21°, в София - около 18° Най-модерните къси панталонки за лятото Тъй като през топлите дни всяка дама иска да се чувства добре в дрехите си, шортите са перфектната алтернатива на полите и панталоните
Прозорците ще блестят от чистота, измиете ли ги с това С помощта на един евтин продукт, който може да се намери във всяка кухня, по тях повече никога няма да остават ивици 9 почивни дни през май? Ето как да ги вземете без да ви усетят в офиса! Май е месец, богат на празници и почивни дни, ето идея как да ги слеете
Лиа Каратанчева на финал в САЩ 21-годишната сестра на Сесил се изправя срещу първата поставена Арина Родионова Силно земетресение с магнитуд 5.8 по Рихтер удари..... Към този момент не се съобщава за пострадали