Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Храни, които не трябва да замразявате

Ключови думи: замразяване на храни, флагман

Замразяването на храната е много полезно за запазването ѝ годна за дълго време. Невинаги можете да изядете всичко, което сте купили от магазина и вместо да го изхвърляте, най-добре е да го замразите.

Така винаги ще имате запаси от годна храна, която да размразите и да използвате по най-добрия начин.

Но не всяка храна и всеки продукт е подходящ за замразяване. Някои храни се увреждат от минусовите температури, а размразяването им след това води до необратими последици в хранителните и вкусовите им качества.

Кои са храните, които никога не трябва да замразявате?

Яйца

Ако имате много голямо количество яйца, които вашата любима баба ви е дала от домашните си кокошки например, не ги замразявайте.

Колкото и да ви се иска да ги запазите, тъй като не можете да ги изядете бързо, замразяването на яйцата е неприемливо. Замразяването уврежда черупката на яйцата и прави навлизането на бактерии в тях още по-лесно.

Прясно мляко

Прясното мляко не е подходящо за замразяване. Повечето течности и течни храни са годни за замразяване, но то определено не е.

При замразяването водните и протеиновите молекули в млякото се разделят, което уврежда вкуса и качествата му впоследствие след размразяване.

Пресни сирена

Твърдите сирена и кашкавалите са добри кандидати за замразяване, но не и меките и пресните. Тези видове сирена се развалят и разкашкват много бързо след размразяване заради голямото количество вода в състава си.

Картофи

Картофите не трябва да се замразяват. След размразяването им консистенцията им става кашеста и ронлива. След готвене текстурата им става още по-крехка и наподобяваща пихтия.

Пържени храни

Пържените храни не трябва да се замразяват, защото мастните молекули в тях също стават на каша след размразяване. Губи се хрупкавата им текстура и вкусовите им качества.

Плодове и зеленчуци

Може да изглежда примамливо да замразите големи количества плодове и зеленчуци, които не можете да изядете преди да се скапят, но не е така.

В плодовете и зеленчуците се съдържа много вода, която след размразяване разваля текстурата им и ги прави далече не толкова вкусни и здравословни, колкото са били в прясното си състояние.

Източник: Az-jenata.bg

1
Коментара по темата
1.
Ами
17.08.2023 00:22:32
Какво ще кажете за бланшираните картофи...?
  Добави Коментар
Задържаха 18-годишен младеж за умишлен палеж, той разкри защо е запалил огъня Бил афектиран заради неуредени финансови взаимоотношения Мома от Смолян стана Мис Несебър Дизайнерка от Пловдив е Кралица на Свети Влас
Дъжд от пари идва с август за тези 3 зодии Вие сред тях ли сте  Как да миете чиниите по-бързо: Принципът на „двете купи“, който спестява време и вода Трябва да знаете за този кухненски трик
Румънецът, причинил катастрофата с 10 пострадали, излиза на свобода срещу 20 000 лева Мярката му беше променена, въпреки че той няма постоянен адрес Утре потапят историческия риболовен кораб „Чавдар” край Созопол, превръщат го в изкуствен риф Събитието започва около 9:30 ч., ще се предава на живо
Предателство или обида - Тачо стана треньор в "Черноморец 1919" Поема дублиращият тим, който играе в "А" областна група Лидерът на агитката на ЦСКА посочи кой може да извади клуба от кризата Според Кюстендилеца това е Стойчо Младенов
Доналд Тръмп изненада Турция с 15% мита Мярката е част от по-широка промяна в търговската политика, насочена към страни с постоянни търговски излишъци Безхаберен Ганьо в шпагат кара със 130 км/ч по магистралата Шофьор с акробатичен талант и нулев инстинкт за самосъхранение
Миризмата на тази запеканка ще подлуди съседите ви, пригответе още едно вкусно ястие с тиквички Ето я рецептата С дрон заловиха пироман в село Плоски От МВР са установили неговата самоличност, а властите са му съставили акт