Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Днес е Неделя Месопустна, ето какви са традициите и какво трябва да има на трапезата

Ключови думи: неделя месопустна, месо, трапеза, традиции, флагман

Неделя месопустна е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Празникът е с плаваща дата. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден и е първият празник, свързан с настъпващата пролет.

На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени. Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

Задушен петел с коняк
Необходими продукти: петел - 2 кг., лук - 3 глави, моркови - 3 бр., масло - 150 гр., мас - 2 с. л., брашно - 2 с. л., коняк - 1 к. ч., червено вино - 200 мл., доматено пюре - 3 - 4 с. л., гъби - 200 гр., чесън - 3 скилидки, дафинов лист, черен пипер, магданоз , сол

Начин на приготвяне: Петелът се нарязва на порции и се слага в сгорещената мас. Прибавят се нарязаните моркови и лук и се разбърква. Прибавя се и коняка. След няколко минути се прибавя и виното, брашното размито с доматеното пюре, подправките и 100 мл вода.

Вари се на тих огън, докато месото по умекне. Прибавят се и задушените в масло гъби и се доварява.

Накрая се прибавя и нарязания магданоз.

Колбасарски банички
Необходими продукти: кори - 1 пакет, свинско месо - пушени гърди 150 гр., лук - 2 глави, кисели краставички - 3 бр., масло - 100 гр., сирене - 100 гр., Чубрица

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на колелца, гърдите и краставичките на кубчета и се задушават в маслото. Яйцата се разбиват, прибавя се натрошено сирене, подправя се с чубрица и се добавя към задушената смес. Вземат се пет кори, всяка се намазва с масло и се поставят една върху друга. Слага се плънка и краищата на корите се прегъват, за да не изтече. Навива се на руло, по повърхността на което се правят разрези.

Рулото се намазва с масло и се пече в загрята фурна на 200 градуса. Пече се 10 минути.

Свински контрафиленца със синьо сирене
Необходими продукти: свинско контрафиле - 4 бр. пържолки (100 г всяка), гъби шийтаке - 200 г, синьо сирене - 60 г или на вкус, зехтин - 3 с.л., сол - на вкус За марината: бяло вино - 150 мл, зехтин - 40 мл, розмарин - 1 ч.л. сушен, сок от лимон - от 1/4 цитрус, черен пипер - на вкус, прясно смлян, кайенски пипер - 2 щипки, на люспи

Начин на приготвяне: Мариновайте свинско контрафиле за няколко часа в зехтин, бяло вино, черен и лют пипер, розмарин и сок от лимон. Сол не добавяйте.

Когато са готови, извадете ги на стайна температура и пригответе гъбите. Измийте много бързо под струйка течаща вода, за да не се напоят. Може и да ги забършете с влажна, чиста кърпа. Отрежете пънчетата, ако като са жилави.

Запечете гъбите шийтаке в тиган с малко зехтин загрят на силен огън и когато ги обърнете, натрошете синьото сирене върху тях. Тиганът трябва да е с широка повърхност и гъбите да не са на купчина, затова ако трябва, ги направете на два пъти.

Щом сиренето започне да се разтапя, а гъбките са добили загар и отдолу, извадете с шпатула и разпределете в две порции.

В същия или друг чист тиган изпечете овкусените контрафиленца, отново на силен огън и до хубав загар от двете страни.

Сложете по две свински пържолки на порция до гъбите и ги посолете.

Поднесете лесното и вкусно плато свински контрафиленца с шийтаке и синьо сирене, докато е топло.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
5 зодии, които най-често се влюбват в приятел Кои от тях го показват явно и кои го крият до последно Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Водачът е летял с много висока скорост по правия булевард, а след удар в дърво автомобилът буквално е разполовен
Digital4Burgas представи дигиталното бъдеще на региона Технологиите играят значителна роля за подобряване на отношенията със служителите, това стана ясно по време на панелната дискусия за привличане и задържане на кадри в Бургас Докога ще продължи силната магнитна буря, ударила Земята Ще наблюдяваме ли отново полярни сияния?
Греховно вкусни пълнени мекици с извара и кашкавал Тестото се получава много меко и нежно, дори след като мекиците са преседели няколко часа на масата Обещано: Самолетите F-16 ще се поддържат изцяло в България Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов
Забраняват вноса на твърде стари автомобили Дават субсидии за предаване на скрап на дизелови коли Пълна лудост! Цената на тази монета стигна тавана Не е за вярване какво може да си купите с нея
СУ „Любен Каравелов" - Несебър  изпрати Випуск 2024 Преследвайте мечтите си смело, откривайте нови простори и мечти,  бъдете добри и достойни хора, отправи призив  кметът Димитров към развълнуваните зрелостници Разкритие от кухнята: Ергенът Алек бил пиян като кирка на повечето срещи Хора от обкръжението на иначе сериозния бизнесмен разкриват, че нерядко посяга към чашката
Бившите на Рачков и Красьо Черния са като две капки вода Русите фурии са си лика-прилика Кметът на Бургас награждава 140 ученици, отличени в състезанието по английски "Lets have fun" Церемонията ще бъде днес от 16.30 ч., в експозиционен център „Флора“