Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Днес е Неделя Месопустна, ето какви са традициите и какво трябва да има на трапезата

Ключови думи: неделя месопустна, месо, трапеза, традиции, флагман

Неделя месопустна е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Празникът е с плаваща дата. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден и е първият празник, свързан с настъпващата пролет.

На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени. Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

Задушен петел с коняк
Необходими продукти: петел - 2 кг., лук - 3 глави, моркови - 3 бр., масло - 150 гр., мас - 2 с. л., брашно - 2 с. л., коняк - 1 к. ч., червено вино - 200 мл., доматено пюре - 3 - 4 с. л., гъби - 200 гр., чесън - 3 скилидки, дафинов лист, черен пипер, магданоз , сол

Начин на приготвяне: Петелът се нарязва на порции и се слага в сгорещената мас. Прибавят се нарязаните моркови и лук и се разбърква. Прибавя се и коняка. След няколко минути се прибавя и виното, брашното размито с доматеното пюре, подправките и 100 мл вода.

Вари се на тих огън, докато месото по умекне. Прибавят се и задушените в масло гъби и се доварява.

Накрая се прибавя и нарязания магданоз.

Колбасарски банички
Необходими продукти: кори - 1 пакет, свинско месо - пушени гърди 150 гр., лук - 2 глави, кисели краставички - 3 бр., масло - 100 гр., сирене - 100 гр., Чубрица

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на колелца, гърдите и краставичките на кубчета и се задушават в маслото. Яйцата се разбиват, прибавя се натрошено сирене, подправя се с чубрица и се добавя към задушената смес. Вземат се пет кори, всяка се намазва с масло и се поставят една върху друга. Слага се плънка и краищата на корите се прегъват, за да не изтече. Навива се на руло, по повърхността на което се правят разрези.

Рулото се намазва с масло и се пече в загрята фурна на 200 градуса. Пече се 10 минути.

Свински контрафиленца със синьо сирене
Необходими продукти: свинско контрафиле - 4 бр. пържолки (100 г всяка), гъби шийтаке - 200 г, синьо сирене - 60 г или на вкус, зехтин - 3 с.л., сол - на вкус За марината: бяло вино - 150 мл, зехтин - 40 мл, розмарин - 1 ч.л. сушен, сок от лимон - от 1/4 цитрус, черен пипер - на вкус, прясно смлян, кайенски пипер - 2 щипки, на люспи

Начин на приготвяне: Мариновайте свинско контрафиле за няколко часа в зехтин, бяло вино, черен и лют пипер, розмарин и сок от лимон. Сол не добавяйте.

Когато са готови, извадете ги на стайна температура и пригответе гъбите. Измийте много бързо под струйка течаща вода, за да не се напоят. Може и да ги забършете с влажна, чиста кърпа. Отрежете пънчетата, ако като са жилави.

Запечете гъбите шийтаке в тиган с малко зехтин загрят на силен огън и когато ги обърнете, натрошете синьото сирене върху тях. Тиганът трябва да е с широка повърхност и гъбите да не са на купчина, затова ако трябва, ги направете на два пъти.

Щом сиренето започне да се разтапя, а гъбките са добили загар и отдолу, извадете с шпатула и разпределете в две порции.

В същия или друг чист тиган изпечете овкусените контрафиленца, отново на силен огън и до хубав загар от двете страни.

Сложете по две свински пържолки на порция до гъбите и ги посолете.

Поднесете лесното и вкусно плато свински контрафиленца с шийтаке и синьо сирене, докато е топло.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Джордж Клуни се отказва от сцените с целувки във филмите си Холивудската звезда обясни, че с годините приоритетите му са се променили и сцените с интимност вече не са част от професионалния му път Уроки или стрес? Как да разпознаем негативната енергия и кога да потърсим лекар Народните вярвания свързват личните неуспехи с уроки, докато съвременната медицина търси причината в психическото и физическото натоварване
Мъркането разкрива повече за котките от мяукането Анализ със софтуер за разпознаване на реч показа, че нискочестотното мъркане съдържа уникални звукови характеристики, докато мяукането еволюирало като комуникация с човека Почина Карл Карлтън – легендата зад хита "She’s a Bad Mama Jama" Звездата от Детройт, чиято музика беляза цели поколения, си отиде след дълги здравословни проблеми, но остави вечен отпечатък с хитовете си
Медиците от КОЦ-Русе: Спасяваме животи, но заплатите ни намаляват Казват ни, че пари няма, споделят те и настояват за финансова ревизия  Четири знака, че тялото ви има недостиг на витамин С Нисък прием на витамин С засяга ставите, кожата и дори настроението - научете какви сигнали подава тялото и какво да промените в диетата си
Украински подводен дрон удари руска подводница за 400 млн. долара в Новоросийск Новият дрон "Sub Sea Baby" на украинските сили е нанесъл сериозни щети на руска подводница, способна да изстрелва крилати ракети "Калибър", сочи информация от СБУ Две лекарки осъдени за смъртта на дете в Сливен Момиченцето починало след погрешно назначено лечение и липса на навременна консултация със специалист, а присъдата подлежи на обжалване
16-годишна наръга ученичка с нож в Атина Пострадалото момиче е настанено в детска болница, а гръцките власти провеждат разпити за изясняване на обстоятелствата Синът на Роб Райнер арестуван след смъртта на родителите си в имението им в Калифорния 32-годишният Ник Райнер е задържан с гаранция от 4 млн. долара
Сватбена игра в Германия завърши с бой и ранена булка Напрежение по време на традиционната игра с жартиера предизвика масова разправия с хоспитализирани и полицейско разследване Националния исторически музей връчи наградата „Лъв - Пазител на наследството“ на кмета на Царево Марин Киров е отличен в знак на признание за усилията и ангажираността му към съхраняването на историческото богатство на региона