Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да използвате остатъци от плодове и зеленчуци, вместо да ги изхвърляте

Ключови думи: плодове и зеленчуци, флагман, плодове, кори, остатъци

Когато приготвяте плодове или зеленчуци в кухнята, голяма част от тях отиват в кофата за боклук. Обелки, кочани, стъбла – всички тези отпадъци всъщност могат да бъдат използвани за приготвянето на различни лакомства. Те са пълни с полезни хранителни вещества и определено не заслужават вашето пренебрежение.

Следващия път, когато посегнете да изхвърлите обелки или кочани от плодове и зеленчуци, спомнете си, че можете да ги претворите в нещо, което цялото семейство ще хареса. Ето и няколко идеи.

Превърнете стъблата на броколите във фалшиви пържени картофки

Броколи е вкусен и здравословен зеленчук, от който обаче се консумират само розичките. Това означава, че стъблата и кочаните на броколите отиват в кофата за боклук. По този начин не само разхищавате годна за консумация храна, но и хвърляте пари на вятъра.

За да промените това, превърнете стъблата на броколите в прекрасни фалшиви пържени картофки. За целта ги нарежете на жулиени. Овкусете ги с различни подправки по избор. Напръскайте ги с няколко супени лъжици зехтин. Изпечете в тава с хартия на около 200 градуса до златисто.

Песто от стръковете на морковите

Когато пазарувате пресни моркови, те често идват заедно със зелените си стръкове. Вероятно ги изхвърляте в коша за боклук. Е, следващия път не го правете, защото от тези стръкове става прекрасно песто. То е пълно с витамини, антиоксиданти, витамини, предимно витамин А и С, калий, желязо, фосфор, калций, цинк.

За да си направите песто от стръковете на морковите, смелете ги в блендер заедно с няколко лъжици зехтин, ядки и подправки по избор. Този сос песто е подходящ за паста, различни меса, като дресинг за салати или просто за мазане на филийка.

Превърнете цитрусовите обелки в бонбони

Цитрусовите плодове се консумират обелени. Тези обелки често отиват в коша за боклук. Следващия път не ги изхвърляйте, а ги превърнете в конфитюр или захаросани бонбони. За целта сварете обелките с малко захар в тенджера. Добавете малко вода, колкото да ги покрие. Варете до пълното разтваряне на захарта и сгъстяване на соса.

За да направите захаросани бонбони, нарежете обелките на тънки резени. Сложете ги в тенджера с вряща вода и варете, докато омекнат или 10 минути. С решетъчна лъжица прехвърлете резенчетата в тава с хартия за печене. Поръсете ги обилно със захар. Печете за около 15-20 минути, докато изсъхнат и се захаросат.

Превърнете ябълковите кочани в ябълков сок

За да си приготвите вкусен ябълков сок, събирайте всички кочани от ябълки и ги замразявайте. След като сте събрали по-голямо количество кочани, сложете ги в тенджера с вода и ги оставете да къкрят минимум 30 минути, за да наситят водата с хранителните си вещества, витамини и вкусове. Прецедете течността. Добавете малко мед или стевия по желание. Охладете напълно сока преди сервиране.

Източник: Az-jenata.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Съпруга се разрови в телефона на мъжа си и животът й се преобърна на 180 градуса  Не мисля, че има някакъв начин да се справим с това, признава съсипаната жена Галена по бански в скъп хотел Певицата показа и в каква топ форма е
Наводнение взе над 100 жертви  Наводнението в Конго е причинено от проливните валежи и силните ветрове, които са довели до преливането на река Касаба Зеленски към Путин: Украйна е готова за преговори „Целият свят чака това от много дълго време", заяви украинският президент
Всяко четвърто дете е с психически проблеми Начинът на живот със стрес и социални медии води до стряскащата статистика Сгафи жестоко Българският посланик смята, че НАТО остава ключов играч в глобалната сигурност, адаптирайки се към новите геополитически реалности, като същевременно остава последователен в основните си принципи на колективна отбрана
За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност Тошко Йорданов: В ИТН няма разнобой, отдавна сме посочили, че сме за еврото Референдумът не е чрезвичайна ситуация, каквато се опитват да я изкарат част от партиите
Всеки клиент на тази голяма БГ банка да чете, за да не загуби много пари Потребителите получават в електронните си пощи мейл, в който се алармират клиентите на банката, че трябва да "актуализират" документа си за самоличност Тиктака бомба: Учени засякоха времето до пълното изчезване на живота на Земята Всъщност, колкото и да не ни се мисли за това, рано или късно всичко на Земята ще приключи
60 лева за килограм череши у нас, дори във Франция са по-евтини Трагична година за овошките, не само в района на Кюстендил, но и в страната Мръсна игра за книжки: Как спират новия контрол над шофьорските курсове Приложение трябва да ги следи, но е пълно с дефекти, заяви шефът на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев