Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да използвате остатъци от плодове и зеленчуци, вместо да ги изхвърляте

Ключови думи: плодове и зеленчуци, флагман, плодове, кори, остатъци

Когато приготвяте плодове или зеленчуци в кухнята, голяма част от тях отиват в кофата за боклук. Обелки, кочани, стъбла – всички тези отпадъци всъщност могат да бъдат използвани за приготвянето на различни лакомства. Те са пълни с полезни хранителни вещества и определено не заслужават вашето пренебрежение.

Следващия път, когато посегнете да изхвърлите обелки или кочани от плодове и зеленчуци, спомнете си, че можете да ги претворите в нещо, което цялото семейство ще хареса. Ето и няколко идеи.

Превърнете стъблата на броколите във фалшиви пържени картофки

Броколи е вкусен и здравословен зеленчук, от който обаче се консумират само розичките. Това означава, че стъблата и кочаните на броколите отиват в кофата за боклук. По този начин не само разхищавате годна за консумация храна, но и хвърляте пари на вятъра.

За да промените това, превърнете стъблата на броколите в прекрасни фалшиви пържени картофки. За целта ги нарежете на жулиени. Овкусете ги с различни подправки по избор. Напръскайте ги с няколко супени лъжици зехтин. Изпечете в тава с хартия на около 200 градуса до златисто.

Песто от стръковете на морковите

Когато пазарувате пресни моркови, те често идват заедно със зелените си стръкове. Вероятно ги изхвърляте в коша за боклук. Е, следващия път не го правете, защото от тези стръкове става прекрасно песто. То е пълно с витамини, антиоксиданти, витамини, предимно витамин А и С, калий, желязо, фосфор, калций, цинк.

За да си направите песто от стръковете на морковите, смелете ги в блендер заедно с няколко лъжици зехтин, ядки и подправки по избор. Този сос песто е подходящ за паста, различни меса, като дресинг за салати или просто за мазане на филийка.

Превърнете цитрусовите обелки в бонбони

Цитрусовите плодове се консумират обелени. Тези обелки често отиват в коша за боклук. Следващия път не ги изхвърляйте, а ги превърнете в конфитюр или захаросани бонбони. За целта сварете обелките с малко захар в тенджера. Добавете малко вода, колкото да ги покрие. Варете до пълното разтваряне на захарта и сгъстяване на соса.

За да направите захаросани бонбони, нарежете обелките на тънки резени. Сложете ги в тенджера с вряща вода и варете, докато омекнат или 10 минути. С решетъчна лъжица прехвърлете резенчетата в тава с хартия за печене. Поръсете ги обилно със захар. Печете за около 15-20 минути, докато изсъхнат и се захаросат.

Превърнете ябълковите кочани в ябълков сок

За да си приготвите вкусен ябълков сок, събирайте всички кочани от ябълки и ги замразявайте. След като сте събрали по-голямо количество кочани, сложете ги в тенджера с вода и ги оставете да къкрят минимум 30 минути, за да наситят водата с хранителните си вещества, витамини и вкусове. Прецедете течността. Добавете малко мед или стевия по желание. Охладете напълно сока преди сервиране.

Източник: Az-jenata.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
От днес влизат в сила по-тежки наказания за пияните и дрогираните зад волана Солени глоби, години затвор и дори доживотна присъда при причиняване на смърт на пътя Ясна е причината за катастрофата с полицейска кола край Плевен Патрулка се блъсна заради шофьор, направил обратен завой 
Затварят кръстовище в ж.к. „Зорница“ заради изграждане на ВиК мрежа От местната администрация призовават гражданите да спазват въведената временна организация и при възможност да избягват участъка Нищо ново - от утре пак почват ремонт на АМ "Тракия" Дейностите ще се изпълняват в аварийната лента, където ще бъде разположена нужната техниката
Зрителите изобщо не я харесват, но бТВ пак ще я върне на екран Зейнеб не се беше появявала в ефира на Би Ти Ви от началото на юни, което накара много зрители, които не я харесват, да въздъхнат с облекчение, че вече няма да я засичат на екрана Световна титла за Ванеса Калчева от престижния Dance World Cup Finals в Испания
Морето върна двойно Северния плаж на Приморско Заради съчетанието на уникалната природа, чистите води и просторните плажове, българската Копа Кабана буквално се пука по шевовете от туристи Почина известен български лекар, напусна ни едва на 59 години Д-р Станислав Димитров се отличаваше с много точна диагностична мисъл и задълбочени познания. Беше и изключително работлив
Прокурорският син бил на плажа в Черноморец. Къде спи РУ Созопол? Туристи дори са сигнализирали на патрулен екип, но не им обърнали внимание  Ирина Тенчева с незабравим празник край морския бряг в Гърция Ирина, която от доста врене е въздържател и се придържа към здравословен начин на живот, е направила изключение за специалния ден
Мразя морето, не искам и да чуя за почивка – София ми е напълно достатъчна, обяви този известен българин Приятелството с Коцето е истинско – музиката ни е различна, но душите се разбират, твърди Фънки Израелски затворник копае собствения си гроб, вижте видеото Евиатар е отвлечен на 7 ноември 2023 година от фестивала "Нова" в пустинята Негев