Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Мусака от тиквички с кайма, по рецептата на баба Станка от кв. Ветрен

Ключови думи: мусака, рецепта, кайма, тиквички, баба станка

Необходими съставки:

тиквички 1 кг

кайма 500 грама

лук 2 броя

домати 2 броя

магданоз 1/2 връзка

брашно 2 супени лъжици

черен пипер 1/2 чаена лъжица

олио 1/2 чаена чаша

За заливката:

яйца 2 броя

прясно мляко 2 чаени чаши

брашно 3 супени лъжици 

краве масло 3 супени лъжици

Мусаката от тиквички може да бъде вегетарианска мусака от тиквички, но мусаката от тиквички може да бъде приготвена и с месо. Двата варианта за мусака от тиквички имат своите безспорни плюсове, докато мусаката от тиквички без месо е много лека, то мусаката от тиквички с кайма е много по-засищаща. Това обаче, което важи и за двете рецепти е, че се приготвят лесно и са много вкусни. Рецептата за мусака от тиквички с кайма е насочена към всички любители на месните ястия, които остават гладни, ако вечерята не съдържа поне малко месце.

Първата стъпка от рецептата за мусака от тиквички с кайма е подготовката на тиквичките. Измивате добре тиквичките и ги нарязвате на кубчета без да ги белите. Изсипвате тиквичките в дълбок тиган или тенджера, в които сте сгорещили ½ от предвиденото олио, след което ги поръсвате с брашното, добавяте и ½ чаена лъжица сол и разбърквате добре, за да може брашното да се разпредели равномерно. Запържвате тиквичките за около 5-6 минути. След това изсипвате тиквичките в тавата, в която ще печете мусаката и ги оставете да изстинат.

В тиган сгорещете останалото олио и добавете към него ситно нарязаните глави лук, след което разбъркайте. След като лукът омекне добавете каймата и разбъркайте добре, за да не остане на бучки. Добавете настърганите домати, черния пипер и ½ чаена лъжица сол и разбъркайте и оставете сместа да поври, докато водата се изпари, тогава добавете и ситно нарязания магданоз. След това изсипете каймата в тавата върху тиквичките, разбъркайте добре и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.

Идва ред за приготвяне на заливката за мусаката от тиквички с кайма. Заливката за мусаката от тиквички представлява сос Бешамел с добавени яйца. За приготвянето му разтопявате маслото в дълбок тиган или тенджера, след което добавяте към него брашното и разбърквате. Запържвате брашното за минута две, след което добавяте прясното мляко и разбърквате енергично. Бъркате, най-добре с тел за разбиване, докато сместа се сгъсти, до степен, че вилица оставя следа в нея. Оставяте сосът на страна, докато поизстине, след което добавяте една чаена лъжица сол и разбитите яйца при непрекъснато бъркане. Разпределете сместа равномерно върху мусаката. Печете мусаката от тиквички с кайма в предварително загрята на 200 градуса фурна докато се зачерви, което отнема около 30 минути.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Каква е цената на черешите в България и Англия Оказва се, че има съществена разлика в цената на плода в радиус на 20 километра от населеното място Гери-Никол възседна мотор в мини рокля Бившата приятелка на най-добрия български кикбоксьор Стоян Копривленски засне импровизирана фотосесия
Пачки по петдесетачки: Малина се нагуши с огромен бакшиш на тузарска сватба Кръшната певица впечатли гостите на събитието в Париж Стига, бе! Слави се ожени Дългия реши, че вече му е време да мине под венчило и да скъса с имиджа на ерген
Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Колко хубаво беше на плажа, точно сега в началото на май, посочва Петков Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си
Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO) Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Блондинката побърза да уточни, че не говори за децата си, защото все още не е станала майка и не е раждала
Идва краят на Капките, призна продуцентът Шоуто все още е лидер в телевизията, но рейтингът му спада с всяка измината година Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Имплантите му имат собствено мнение 
Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Освен че подпитва мъжете за стандартните неща, тя открито отправя намеци към тях, кара ги да лазят по земята, та дори пъшка в нечии ръце Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Режисьорът извади някои пикантерии от кухнята на попфолка в подкаста „При Тото“