Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-големите източници на омега-3 мастни киселини

Ключови думи: омега-3, мастни киселини, риба, ядки, чиа, семена

Въпреки че омега-3 мастните киселини са най-често срещани при мазните риби, ако не сте любители на тази храна, можете да си набавите достатъчно от други източници - предимно тиквени и ленени семена, орехи и семена от чиа. Омега-3 мастните киселини намаляват възпалителните процеси в организма, свързани със сърдечни заболявания, диабет, артрит и някои видове рак. Те помагат за контрол на кръвното налягане, облекчават болките в ставите и повдигат настроението и са известни с това, че повишават имунитета.

Риба

Най-популярните източници са риби като риба тон, сардини и сьомга и се препоръчва да се яде два до три пъти седмично. Препоръчителната дневна доза е 500 милиграма на ден, а тези, които не обичат рибата, могат да я заменят със семена от чиа, тиква, ленено семе и орехи.

Семена от чиа

Един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини са семената от чиа, които също съдържат повече калций от млякото. Една порция семена от чиа съдържа пет грама омега-3 мастни киселини, което е повече от сьомга. Те имат фин вкус и могат да се добавят към кисело мляко, салати и овесени ядки.

Ленено семе

Четвърт чаша съдържа около седем грама омега-3 мастни киселини. Препоръчително е да ги включите в диетата, защото те предпазват сърцето, намаляват риска от диабет и инсулт. Ноктите, които се нуждаят от мастни киселини за добро здраве, също ще се възползват.

Ядки

Те са богати на омега-3 мастни киселини, които повишават настроението и подобряват когнитивните функции на мозъка. Проучванията показват, че тези съставки намаляват чувството на безпокойство, облекчават симптомите на стрес и намаляват високото кръвно налягане. Четвърт чаша съдържа около 2,8 грама омега-3 мастни киселини.

Тиква

Тиквата и нейните семена са отличен източник на омега-3 мастни киселини и витамини А и С. Те предпазват здравето на сърцето и очите, укрепват мускулите и повдигат настроението. Изследванията показват, че хората, които редовно ядат храни, богати на омега-3 мастни киселини, са по-малко склонни да бъдат депресирани, затова се препоръчва да ги ядат поне два пъти седмично.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Най-колоритният арбитър в предаването, Димитър Ковачев – Фънки , прибира по 6 бона на лайф Николета Лозанова заживя в нов палат Преди седмици Николай Михайлов загатна публично, че скоро ще направи Ни Ло булка
Непримиримият Рубльов за втори път е Мастърс шампион Руснакът направи обрат срещу Оже-Алиасим на финала в Мадрид Спасиха румънски турист в подножието на Вихрен Голям брой спасители от отрядите от Банско и Разлог са участвали в акцията
ТИР катастрофира на пътя Русе-Бяла, движението е ограничено в една лента Движението в посока Варна се осъществява без ограничения Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Не намерих отговор, има нещо, което не знаем, сподели генералът
Радев очаква от правителството и ЦИК да организират честни избори 2% разходи за отбрана вече не са достатъчни, каза президентът Димитър Главчев: Народът ни винаги ще помни геройствата на българските войници Премиерът поздрави военнослужещите
Откриха кокаин за 40 млн. паунда до кръчма И четиримата арестувани са шотландци Авиокомпания ще плати 66 милиона долара глоба за измама на клиенти Това е австралийската Qantas
Времето днес: Слънчево, но на тези места ще превали По Черноморието ще бъде предимно слънчево САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо