Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да приготвим песто от босилек

Ключови думи: песто от босилек, рецепта за песто, флагман

Босилекът е известен още и като царска билка. Той притежава невероятен аромат и съдържа в себе си етерично масло, гликозиди, танини, органични киселини и минерални соли. Във времето на Римската империя, стръкът босилек се приемал за знак за изразяване на любов. В Мексико пък се смята, че ако носиш стръкче от билката в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек винаги ще ти бъде верен.

Освен че с босилека са свързани много легенди, той е известен и със своите лечебни свойства. Билката има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Използва се при инфекциозно-възпалителни процеси на дихателните пътища, при умора и депресия.

Трябва да запомните, че приемът му в големи дози е токсичен.

В кулинарията босилекът се използва най-често в италианската кухня като добавка към спагети, макарони и пица. Най-известното му приложение обаче си остава прочутият италиански сос песто. Той е универсален и се използва за овкусяване на салати и паста. Постепенно от Италия пестото се пренесе в целия свят и стана много популярно и у нас.

Въпреки че има много голям избор от соса в хранителните вериги, домашният сос винаги е по-добър. Тъй като сега пресен босилек има навсякъде, съвсем спокойно може да си приготвите едно песто у дома и да се почувствате сякаш сте в Италия.

Ето как да приготвите песто от босилек:
Необходими продукти:
75 грама босилек

50 грама кедрови ядки

2 скилидки чесън

2 с.л. пармезан

4 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:
В хаванче счукайте босилека, кедровите ядки, чесъна и 1/2 ч.л. сол. Трябва да се получи гъста каша от босилек. Ако нямате хаванче, може да пасирате съставките. Към получената смес добавете пармезана и разбъркайте добре. Накрая се добавя зехтинът при непрекъснато бъркане.

Сосът песто може да бъде използван веднага, ако имате сварена паста или готова салата капрезе. Ако пък искате да го съхраните за по-дълго време, го напълнете в бурканчета и го оставете в хладилника.

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
В Национален парк „Пирин“ откриха мъж, обявен за починал преди години Служители на парковата охрана открили мъжа, който проявил агресия, когато му били поискани  лични документи за да му бъде написан акт за нарушението Не купувам безобразно скъпата Нутела, а си я приготвям сама у дома от обикновени банани: Здравословна и вкусна! За разлика от класическата Нутела, тя не съдържа палмово масло или рафинирана захар
Тази течност може да предотврати редица здравословни неприятности Какаото е много полезно, сочат експерти Тайна съставка прави перфектни тези палачинки Рецепта без дупки за солен и сладък пълнеж!
Масова стрелба до България Има жертви в Гърция Подарък за учителите в Деня на будителите: Увеличават заплатите им Kонкретните параметри все още се обсъждат със синдикатите и директорите, посочи министърът
Сърбин с гръмко изказване за Мони Николов Подчерта, че Симеон е бижу в спорта Вкусна, топла и ароматна гъбена супа с пиле Идеална за студените есенни дни
Наводнение във Варна Получиха се водопади Крушарски с остра фраза след злополучното пловдивско дерби "Какво комоцио в рамото?", пита той
Голяма чаровница влезе в "Ергенът" Много е магнетична В Национален парк „Пирин“ откриха мъж, обявен за починал преди години Служители на парковата охрана открили мъжа, който проявил агресия, когато му били поискани  лични документи за да му бъде написан акт за нарушението