Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Козунакът за Великден без изкуствени оцветители, но с много добавки (ВИДЕО)

Д-р Снежана Янакиева сподели, че не се вманичава да чета непрекъснато Е-тата, но в един от козунаците преброи цели 10 и се закани сама да си ги меси
Ключови думи: Галина Вълчева, Козунак, Снежана Янакиева,

Козунак, цуреки, чорек, панетоне – както и да го наречем, великденският сладкиш си остава традиционен за трапезата ни.
Екипът на рубриката „Чети етикета” тества в лаборатория пет различни вида козунак на българския пазар. Изследването показа, че в тях няма изкуствени оцветители и опасни или забранени Е-та, съобщава бТВ. Резултатите обаче сочат, че оригиналната рецепта е подменена и в козунаците се влагат много добавки и консерванти.
Според анкетата ни във „Фейсбук” по темата 63% казват, че ще сложат на трапезата си домашен козунак, а 37% ще предпочетат такъв от магазина.
Д-р Снежана Янакиева сподели, че не се вманичава да чета непрекъснато Е-тата. Не смятам, че е чак толкова показателно, но повече от 3 Е-та идват малко в повече, а тук са над 10”, изтъква тя.
В анализа се включват и вълнени конци, които най-добре разкриват изкуствените оцветители. На етикетите на някои от продуктите пише, че има само естествени оцветители от групата на бетакаротините.
Галина Вълчева, началник отдел „Безопасност на храни и химични вещества” към СРЗИ, обяснява, че те нормално се съдържат в жълто-оранжеви плодове и зеленчуци.
Първата проба показа, че вълнените конци са абсолютно бели, което означава, че козунакът не съдържа изкуствени оцветители.
През последните години опасни или забранени Е-та и оцветители не са откривани както в козунаците, така и в боите за яйца.
Д-р Кремена Стоева от Агенцията по безопасност на храните обясни, че става дума за технологични добавки и се използват Е-та, които са регулирани, а голяма част от тях са с естествен произход. Традиционната рецепта се състои от няколко основни продукта, но при нея козунакът се приготвя в домашни условия и се консумира в кратък срок, изтъкна тя.
По думите ѝ повечето производители използват мляко на прах и яйчен меланж заради безопасността и осигуряването на по-дълго съхранение. Дали тези продукти са полезни или неполезни, решава всеки един потребител, четейки етикета и правейки своя информиран избор, посочи д-р Стоева. Тя лично смята да сложи на трапезата си за Великден козунак от магазина.
От „Активни потребители” също са изследвали 16 вида козунак, като тестовете са показали, че в тях също няма синтетични оцветители. „Сега масово се използва каротен, който е с натурален произход, но го няма в традиционната рецепта. Всички тези добавки служат за поевтиняване на цената, удължаване на трайността и по-добър външен вид”, коментира Богомил Николов от „Активни потребители”.
Стремежът към високо качество най-много зависи от даването на приоритет на натуралните съставки, подчерта той.
Качеството върви надолу, това е трайна тенденция, на която ние трябва да се противопоставим, най-добре със законови средства, допълни Николов.
След като научи какви са резултатите от изследването, д-р Снежана Янакиева вече е убедена, че тази година за първи път лично ще опита да направи козунак у дома. „Може би няма да е толкова блестящ и красив, но във всички случаи ще бъде с по-малко Е-та и изкуствени неща и си заслужава труда”, категорична беше тя.
Според нея е възможно консервантите и добавките да са вредни за нашето здраве.  „Това, което мога да споделя от личен опит, е невероятно увеличаване на алергичните реакции напоследък. Аз не обвинявам веднага и директно Е-тата, вероятно е комбинация от много фактори, но има много алергии, дерматити, нервно-психологични реакции, агресия, затлъстяване, хипертонични кризи, виждаме заболявания на щитовидната жлеза, които са в пъти повече от началото на моята кариера. Явно Е-тата, дали отбелязани с цифри, или изписани като наименования, ни атакуват отвсякъде”, обобщи тя, като призова потребителите винаги да четат етикетите на храните.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Торнадо в близост до Родопите На много места се съобщава и за градушка, с големина на лешник МВнР: Българите в Грузия да избягват големи събирания При нужда да се обръщат към българското представителство в Тбилиси
Оперирали Цецо Елвиса заради трудова злополука с жена Тръгва на мащабно турне из България България е на последно място по продължителност на живота в ЕС В Европа е 81,5 г., а у нас - 75,8 
Кошмар в небето за куп българи, тръгнали към Санторини След няколко часа изчакване на летището в гръцката столица самолетът е пренасочен за връщане към София заради лошите метеорологични условия Пети мандат президент: Путин официално встъпва на 7 май В Кремъл тече трескава подготовка 
Сняг заваля на Боровец и Алеко Температурата падна до минус 2 градуса Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години
МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол Съставени са 3253 фиша и 801 акта  Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица