×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как Грузия върви по пътя на Украйна


Как Грузия върви по пътя на Украйна
В Грузия протестите избухнаха заради проектозакона "за прозрачност на чуждестранното влияние", който по същество е аналог на руския закон за "чуждестранните агенти"
06 Май 2024, Понеделник, 22:00 ч.
Автор: Флагман.бг

В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва

Името на Виктор Янукович отдавна не се споменава в новините, но бившият украински президент, който преди 10 години избяга в Русия, беше споменат в Грузия. Бидзина Иванишвили, милиардер, натрупал богатството си в Русия, бивш министър-председател и почетен председател на управляващата партия "Грузинска мечта", направи точно това. Говорейки на митинг в Тбилиси в края на април, Иванишвили заяви, че страната му "не е Грузия от времето на Шеварнадзе или Украйна от времето на Янукович".

И двамата политици загубиха властта в резултат на протести. Така Иванишвили даде ясно да се разбере, че партията му няма намерение да се отказва от властта.

Законът за "чуждестранните агенти" и Янукович

В Грузия протестите избухнаха заради проектозакона "за прозрачност на чуждестранното влияние", който по същество е аналог на руския закон за "чуждестранните агенти". Първият опит на грузинските власти да го приемат се провали преди година заради протести. Този път управляващата партия не отстъпва. Грузинският парламент гласува в подкрепа на законопроекта на второ четене, като окончателното му одобрение е насрочено за средата на май. Подобен закон отдавна е в сила в Русия, където се използва за дискредитиране на всички критици на властта - от организации с нестопанска цел до политици, медии и блогъри. Грузинската опозиция смята, че страната върви по пътя на Русия и обръща гръб на Запада.

По времето на Янукович в Украйна също имаше закон за "чуждестранните агенти". Той беше част от пакет закони, приети на фона на опозиционните протести през януари 2014. Това подхрани конфронтацията в Киев. В рамките на един месец, в края на февруари 2014, Янукович и членовете на неговото правителство загубиха властта, а много от тях избягаха в Русия. Това беше втората прозападна революция в Украйна. Първата, Оранжевата революция, се състоя през 2004 и завърши с мирна смяна на властта, точно както Революцията на розите в Грузия година по-рано. А сега?

Европейската реторика на фона на сближаването с Русия

Между Украйна и Грузия има прилики. Янукович беше проруски президент, но дойде на власт под лозунга за европейска интеграция на Украйна. Мнозина вярваха, че той ще вкара страната в ЕС. Но проевропейската му реторика се разминаваше с проруската политика на правителството му, докато не последва пълен обрат през есента на 2013 г., когато беше спряно подписването на споразумението с ЕС.

В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва. Грузия не подкрепя Украйна във войната и развива бизнес връзки с Русия. Тбилиси отказва също така да наложи санкции заради войната на Русия срещу Украйна, а търговският оборот с Русия се увеличава. И то въпреки факта, че грузински доброволци се сражават на страната на Украйна, а около една трета от грузинското население смята, че властите не подкрепят достатъчно Киев.

Западът наблюдава случващото с недоумение, но с надеждата, че няма да се стигне до нова политическа криза. Скоро предстоят президентски избори в САЩ, отношенията между Тбилиси и Вашингтон се охладиха, а Брюксел вече предостави на Грузия статут на страна кандидатка за членство в ЕС през декември 2023 година. С приемането на закона за "чуждестранните агенти" сближаването с Европа може на практика да бъде спряно. Можем да предположим, че истинската цел на закона за "чуждестранните агенти" е да спре сближаването с Европа, но не и да го обяви официално, както направи Янукович.

Европейският курс на Грузия е по-слаб от украинския

Преди повече от 20 години Грузия стана първата постсъветска държава, в която се извърши мирна революция и смяна на властта, а Украйна - втората. Двете страни бяха смятани не само за най-прозападните държави в Общността на независимите държави, но и за много близки.

Оттогава насам и в двете страни се правят опити за завръщане към формално многополюсен, но по същество проруски курс в икономиката и външната политика. Грузия направи това въпреки фактическата руска окупация на Абхазия и Южна Осетия. В Украйна опитите за връщане в орбитата на Русия бяха провалени. Янукович не издържа на власт дори един мандат, докато "Грузинска мечта" управлява повече от десетилетие. Очевидно значителна част от обществото е доволна от политиката на партията. Евромайданът в Украйна беше много по-мащабен от това, което се случва в Грузия. Прозападният президент Саломе Зурабишвили, която не подкрепя закона за "чуждестранните агенти", има ограничени възможности.

Засега не е напълно ясно кой път ще избере Грузия окончателно. Голяма роля ще изиграе ходът на войната на Русия срещу Украйна. Ако Москва надделее, това ще ѝ даде сили да продължи имперската си политика в постсъветското пространство. В същото време поражението на Украйна би отслабило както самия Запад, така и силите в Европа, които се стремят да станат членове на западния клуб. В такъв случай Иванишвили, който промени реториката си и обвинява Запада, че превръща "Грузия и Украйна в пушечно месо", може да запази влиянието си.

Може би парламентарните и президентските избори през есента на 2024 г. ще дадат яснота. Проевропейският курс в Грузия досега беше по-слаб, отколкото в Украйна. А Иванишвили действа по-предпазливо от Янукович. Но той няма да може да се задържи дълго в шпагата между Русия и ЕС. Много ще зависи от това дали протестите ще останат мирни, или властите ще използват насилие, както направи Янукович. Тогава Иванишвили и "Грузинска мечта" може да бъдт сполетени от съдбата на украинския президент и неговата "Партия на регионите", а Грузия, подобно на Украйна, да преживее втора прозападна революция.

Б. ред. - Статията препечатваме от Дойче веле.


В категории: Политика


17
Коментара по темата
17.
Вазраждане - Победа!
08.05.2024 06:13:42
1
0
Да на дружбата с Россия!
Слава на Путин!
Слава на Кадиров!
Ван Балгариа от НАТО и ЕС!
Не на джендарскиа запад!
16.
Ван Балгариа от НАТО и ЕС
08.05.2024 06:08:48
1
0
Балгариа - 16-а республика на СССР
Слава на Путин - за6титник на православието и на Балгариа!
15.
До 5
07.05.2024 20:12:54
1
0
Що така с лошото , джендър нпо ко имаше едно време нямаше да те изгонят от ДС заради една невинна гей връзка
14.
Успех за народа на Грузия
07.05.2024 10:50:27
6
11
По пътя към голямото европейско семейство
13.
Даааа
07.05.2024 08:42:10
14
4
Ами що не кажете, че в САЩ е даже по-лошо?
Такър Карлсън и Скот Ритър са в затвора в САЩ, вече втора година, но този път Скот Ритър не е задържан и осъден за педофилия, и двамата са задържани, защото показаха на фашисткия западен свят, че Русия е велика, богата, развита пазителка на православието и християнските ценности, а не като западните фашисти чиято армия убива и изнасилва деца и бабички, и краде перални и тоалетни чинии.
12.
Даааа
07.05.2024 08:41:02
9
11
Ами що не кажете, че в САЩ е даже по-лошо?
Такър Карлсън и Скот Ритър са в затвора в САЩ, вече втора година, но този път Скот Ритър не е задържан и осъден за педофилия, и двамата са задържани, защото показаха на фашисткия западен свят, че Русия е велика, богата, развита пазителка на православието и християнските ценности, а не като западните фашисти чиято армия убива и изнасилва деца и бабички, и краде перални и тоалетни чинии.
11.
Thinktank Playbook
07.05.2024 08:33:59
2
10
1997: "Кой не скача е червен"
2014: "Кто не скачет, тот москаль"
....
10.
Вичо рокера с гайда
07.05.2024 08:12:20
13
10
До 4 за американсия закон...
Кореноплоден, името на закона естествено че е откраднато от САЩ.
Прочита обаче е като дявола евангелието.
Никога няма да нападнем... а нападнаха, америка ни принуди, това не е война операция е, ние сме миротворци...
Извратени ушанки и пияни ватенки.
Та така и с американския закон.
Ала Пугачова е чужд агент нали.
Шпионира за Зимбабве против кремъл нали?
Е кореноплоден изненадани има.
На ряпата уши растът ли?
9.
Дърт Команз от хоминтерна
07.05.2024 07:39:04
5
3
Ех защо не съм еодвн в Грузия да ми аа наблизо освободителите кадировци.
Ма на свга ще си ходя неначесан
8.
Даа
07.05.2024 07:06:31
5
11
Абсолютен факт е, че не само в Русия, но и в САЩ има закон за чуждестранните агенти!

Щом и в САЩ има такъв закон, значи е правилно и трябва да се въведе навсякъде
7.
Даа
07.05.2024 07:05:39
5
12
Абсолютен факт е, че не само в Русия, но и в САЩ има закон за чуждестранните агенти!

Щом и в САЩ има такъв закон, значи е правилно и трябва да се въведе навсякъде
6.
АРЕ БЕ
07.05.2024 04:15:59
36
21
Все Щатите , ЦРУ и Запада са ви виновни,ама се натискате за зелени карти. и емигрирате на Запад...???
Ай сиктир....фурнаджийски лопати...
5.
ХХ
07.05.2024 01:29:57
12
24
Мда... А руският закон е аналогичен на този в САЩ.
И у нас трябва да бъде приет такъв закон и НПО-тата на ЕС да бъдат зорко следени!
4.
не е руски а американски Закона !!
07.05.2024 00:32:40
11
34
"Законът за чуждестранните агенти на влияние", заради който избухна Майдан в Грузия и какъвто закон има в Русия Е АМЕРИКАНСКИ ЗАКОН !

В САЩ си е приет и си действа отдавна !!

У нас в България такъв Закон, едно към едно, преведен от английски го внесоха в 49 народно събрание от ПП Възраждане и естествено всички НПОта и телевизии се хвърлиха да го громят.

В Грузия в момента има 25 000 НПОта и лица, които получават повече от 20% чуждестрано финансиране. Основно от американски фондации свързани със Сорос.

Изненадани има ли ?
3.
Sds
07.05.2024 00:01:24
21
28
Тъпанари грузински идиоти не разбират че сащ ще ги използват като пушено месо само и само да ударят няколко рафинерии в русия
2.
МТ
06.05.2024 22:35:01
7
23
След като нуланд се пенсионира, кой ще раздава бисквитки сега?
1.
Да се знае!
06.05.2024 22:04:25
25
51
Закон: Ако Грузия върви по пътя на Украйна, то намесени са ЦРУ и щатски сенатори
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя  Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори