×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Арбитражната клауза в договорите за услуги е незаконна. Търсете правата си!


Арбитражната клауза в договорите за услуги е незаконна. Търсете правата си!
Общественият посредник на Бургас Таню Атанасов ни съветва как да се справим с т.нар. частен съд
21 Април 2016, Четвъртък, 04:38 ч.
Автор: Таню АТАНАСОВ, обществен посредник

Настоявам Министерството на правосъдието и Комисията по правни въпроси да ускори приемането на адекватна нормативна уредба
Колекторските фирми, торзомещи стотици бургазлии, напоследък прибягват до нов ход. След като не могат дълго време да осъдят длъжници в редови съд, те прибягват до арбитражното съдопроизводство.

По смисъла си Арбитражният съд трябва да решава спорове между търговски контрагенти, но няма задължително изискване неговият състав да е от юристи. Той се съставя на свободен принцип, обикновено по инициатива на кредитора. Т.е. - той си назначава съдии, които уж трябва да са независими. Решението на Арбитражния съд има законова сила. Може да се обжалва пред Върховния административне съд.

Общественият посредник на Бургас Таню Атанасов ни съветва как да реагираме, ако се сблъскаме с т.нар. частен съд.


Арбитражното производство e възможна и законова форма за решаване търговски, граждански и други спорове, когато двете страни изрично и информирано се договорят за това.

Арбитражната институция е недържавно учреждение, което администрира решаването на спорове възложени им от спорещите им страни.

Тя се явява алтернатива на съдопроизводството и затова е доброволно и договорено частно правораздаване в един несъдебен исков процес, чийто решения са задължителни за двете страни.

Арбитражните съдилища не са компетентни да решават спорове свързани или имащи отношение към вещни права или владеене върху недвижими имоти ,издръжка или права по трудово-правни отношения.

Рязкото и неконтролирано нарастване на броя на учредените арбитражни съдилища се дължи според мен на липсата на ясна правна регламентация при регистрация на тези формирования.
Моите впечатления са, че тези новосъздадени арбитражни съдилища са инициирани предимно от нароилите се колекторни фирми.

Целта е „улесняването“ на процедурите по принудително събиране на сумите от длъжниците и избягване на съдебното производство.

Вмъкване на арбитражна клауза в общите условия на дружествата предлагащи публични услуги е неравноправна клауза по смисъла на Закона за защита на потребителите.

Моята препоръка към всички е да не подписват договори, в които съществува клауза за решаване на възникнали спорове по арбитражен път, без да се запознаят подробно с документите и правилника за дейността на съответния арбитраж.

При получаване на уведомление от арбитражните съдилища да търсят веднага съдействие от юристи за защита на своите права и интереси.

В никакъв случай не бива да се проявява пасивност и забавяне на реакцията , защото това най-често се приема като мълчаливо съгласие.

Настоявам, Министерството на правосъдието и Комисията по правните въпроси на Народното събрание да ускорят приемането на адекватна нормативна уредба за защита на гражданите от самодейността в организирането и прилагането на арбитражната дейност.

На арбитражно производство подлежи само тази страна която писмено е изразила съгласие за решаване на възникнали спорове по този начин.


В категории: Бизнес , Темида


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
8
Коментара по темата
8.
Надървен
21.04.2016 14:22:30
1
0
Куриери...не куриреи
7.
Надървен
21.04.2016 14:21:24
2
1
Не знам само на кой му е ясно и на кой не.Целта на такива дела е да се докаже истината,т.е кой на кого дължи пари,а не кой как бил призован и на кой адвоката му има брат лекар.Арбитражите използват съдебни куриреи и частни съдии изпълнители за връчване на призовки,това ако не е призоваване,не знам...Не е като лелята призовкарка да хвърли едно известие в неизползваема ламаринена пощенска кутия и ако искаш ходи до съда си вземай известието.Като смениш адреса на фирмата и се мислиш за неоткриваем ли...
6.
до отворкото № 5
21.04.2016 13:51:14
1
2
Нищичко не ти е ясно от тази материя, но предпочиташ да спориш. Само трябва да знаеш,че тези решения по бързите процедури на т.н. арбитражни съдилища могат да се оспорват по съдебен ред пред истински съд. Тогава се вижда колко некомпетентни са тези арбитри. Но най големия проблем е в призоваването на ответниците. Те в повечето случаи научават за делото пред арбитража едва когато се постанови осъдителното решение.Разбирам че си доволен от тяхната дейност. защото никой от осъдените не е бил посъветван да си търси правата срещу тези актове по съдебен ред. На сега като четат тези коментари, които ти предизвика с некомпетентното си мнение, може в бъдеще да не си толкова щастлив от бързите решения на арбитрите.
5.
Надървен
21.04.2016 13:13:31
2
1
Ха-ха,а обикновения съд не издава ли основания за вадене на изпълнителен лист...Аха,сетих се,там адвоката се разболява,не ти допускат обезпечение за бъдещ иск,решение излиза за има-няма година две.И какво защитава един адвокат беззащитния гражданин,като 2-3 пъти се направи на болен...Разходите по делото обикновенния съд не ги ли присъжда на губещата страна...Длъжниците в днешно време са крайно нагли и изобретателни само и само да ощетят кредиторите си-прехвърляне на имоти,създаване на други фалшиви кредитори,саботаж на публични продажби,продажба на фирми на мангали,да не говорим че навсякъде НАП си взема своето пръв без да си е мръднал пръста.Кой защитава кредитора-никой.
4.
ДО № 3
21.04.2016 11:56:45
1
4
запознат съм прекрасно с действията на подобни "съдилища". Ответниците се призовават чрез методи които не им дават възможност да се защитят пред т.н. арбитри, които може и нищо да не разбират от гражданско право. След това се постановяват решения които са изпълнителни основания и като си извадят изпълнителен лист ищците, които са спечелили тези дела по т.н. "беззащитно производство" образуват изпълнителни дела и тогава започва мачкането, защото към вземането се прибавят и разноски които могат многократно да надвишат главницата.ти явно си от групата на другите паразити на обществото - наречени колекторски фирми щом така хвалиш арбитражните съдилища?
3.
Надървен
21.04.2016 10:22:06
6
1
Ти влизал ли си в подобен вид съдилища,че знаеш как е.Имам минати 10 дела в арбитраж,изобщо не става дума за монополисти,фашисти,хитлеристи и комунисти.Мачкат се яко само лица с професия некоректен длъжник.Тук просто по-бързо се разглеждат делата,действията винаги се вършат от съдия изпълнител,що не пищите срещу тях
2.
до № 1
21.04.2016 09:11:35
1
13
Абсолютен умствен пигмей си господин коментатор. Тези арбитражни съдилища са продукт на мафиотското управление на икономиката и се създават с мълчаливото съгласие на управляващите за да защитават интересите на монополистите. В тези съдилища има корупция и мачкане на правата на обикновените хора!
1.
Надървен
21.04.2016 08:33:09
9
3
Пълни глупости разправя тоя смешко,напротив,много са си добре тия арбитражи,няма да чакаш с години корумпирания държавен съд да се мота и да чака пари на ръка за да реши елементарен казус,ако си в правото си нищо не ти пречи да се защитиш в арбитража.Елементарно-Топлофикация те съди за това че не си плащал 10 години,вадиш бележките с платените сметки и отхвърляш иска...Някои съдии им намаля рушвета в държавния съд и пропищяха,видяха че света не започва и не завършва с тях.Ползвам арбитражи от 2008ма,за разлика от тоя чичо,дето през 2016та разбрал че ги има.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори