×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пострадалите в автобуса-ковчег на „Ентуртранс“ на нокти – ще накаже ли ВКС виновните, или ще точи делото


Пострадалите в автобуса-ковчег на „Ентуртранс“ на нокти – ще накаже ли ВКС виновните, или ще точи делото
Автобусът се превърна в ковчег за 9 души
Тема в развитие
виж още
скрий
17 Септември 2015, Четвъртък, 19:31 ч.
Автор: Емел МАХМУД, Снимки: Флагман.Бг

Четири години след трагичния инцидент, при който загинаха 9 души, още няма наказани
Знаковото дело  „Ентуртранс“ очаква своята развръзка 4 години след инцидента. Процесът за катастрофата на магистрала „Тракия“ от 15 юни 2011 година, при която загинаха 9 души, а над 10 бяха ранени тежко, влиза във Върховния касационен съд /ВКС/. Това каза пред Флагман.Бг братът на жертвата от кървавата баня Албена Самуилова – Яшар Узун.


Красивата бургазлийка Албена Самуилова претърпя много тежки операции. Въпреки усилията на лекарите тя не успя да се пребори

Делото ще се гледа на 18-ти септември във ВКС. От Бургас ще тръгнат пострадалите при инцидента, както и техните близки и тези на загиналите, за да следят отблизо процеса. Те се надяват съдът да се произнесе в тяхна полза и виновниците най-накрая да влязат в затвора.

Флагман.Бг разговаря с Яшар Узун, който погреба сестра си. Албена Самуилова бе най-тежко пострадалата сред останалите живи пътници от автобуса-убиец. Цели 55 дни след катастрофата лекарите от пловдивската болница се опитваха да я върнат към живота, но 46-годишната бургазлийка не успя да се пребори.


  
Почерненият брат Яшар Узун

Тежкият процес

Делото в Бургаския окръжен съд срещу виновниците тръгна година и половина след инцидента – през ноември 2012 година.

Процесът го гледа опитният съдия Денчо Стоянов, който преди няколко месеца почина от коварна болест. Няколко пъти делото беше отложено поради различни причини – неявяване на свидетели, неотложна операция на собственика на автобуса-убиец Ениз Ченгел и др.

В крайна сметка процесът завърши с три осъдителни присъди - по десет години лишаване от свобода получиха управителят на фирмата „Ентуртранс” Ениз Ченгел и шефът на техническия отдел на фирмата Николай Точев. Пет години зад решетките ще лежи шофьорът на рейса Светослав Димитров.


Ениз Ченгел (вдясно) в съда

Сега очакванията на близките на жертвите са делото да приключи веднъж завинаги в тяхна полза, т.е. съдът да потвърди решението, взето на последната инстанция.

„Ние искаме решенията от двете инстанции да се потвърдят. Настояваме за прозрачно, реално, толерантно гледане на делото във ВКС, а не да се върнем отново пак в Апелативния съд в Бургас, защото тогава ще се проточи с още една година. А и не се знае какъв ще бъде крайният резултат“, каза Узун.

Въпреки че неговите очаквания са делото да приключи, той смята, че нищо не е сигурно. „В България не може да се каже, че нещата ще се случат на 100 %. Имайки предвид, че Ениз Ченгел е богат, всичко може да стане. Нека съдът да реши окончателно“, добави в заключение той.

Бизнесът – от превозвач до оборотна баничарница

Още през 2011 година, след кървавата баня на „Тракия“, фирмата „Ентуртранс“ ООД започва процедура по несъстоятелност. Съдружници във дружеството са Ениз Ченгел,  съпругата му Мюневер Ченгел, Есат Ченгел. Има съмнение, че ценните активи са прехвърлени в ново дружество, а останалите – оставени в старата фирма. В това число и всички договори за лизинг на автобуси.


Снимката на автобуса (вляво) преди катастрофата. "Ентуртранс" бе от най-предпочитаните превозвачи преди трагедията

Дружеството не може да покрие ликвидните си задължения към кредиторите с наличното имущество. От приложените към молбата доказателства става ясно, че фирмата дължи по договори за кредит и лизинг 3,49 млн лв.,15 000 за заплата на работници и 17 000 за осигуровки. 

Фирмата е заличена през август 2013 година.

Не е тайна, че Ениз Ченгел върти и друг бизнес в България. Той има две турски баничарници "Симит Сарай" в Бургас, които са доста оборотни.


Турската баничарница винаги е пълна с клиенти

На практика те не са на негово име. Справка в търговския регистър показа, че фирмата „Бургас Тур 90“ ЕООД е на Бурак Саглам, който е племенник на Ениз Ченгел.


Баничарниците са на името на младия племенник на Ениз Ченгел - Бурак Саглам

В категории: Темида


10
Коментара по темата
10.
....
18.09.2015 10:01:16
3
2
Затова не трябва да имат имунитет магистратите - те са , които точат делата според финансовите възможности на страните по делото. Нали точно Лозан Панов се изказа, че "бавното правосъдие е отказ от правосъдие"! Как за 9 убити няма влязъл в затвора?
9.
kak
17.09.2015 22:25:38
0
11
Голям смях за корумпираното ни правосъдие- за 4 години нито един няма влязъл в затвора с ефективна присъда и то ПРИ ДЕВЕТ УБИТИ ???
Как,как става така , кой ще даде обяснение ???
8.
Professional
17.09.2015 19:27:43
1
4
Какви глупости пишете. Тия глави празни ли са?
7.
uzun
17.09.2015 19:20:38
3
0
molimpremieragenborisovdanabl[davadelotovavvksna18septemvri
6.
f
17.09.2015 18:57:27
0
0
Ako vzemem nemskite linii da rabotiat v BG, shte uvelichim turizma.
5.
Тракиец анти-Руснак
17.09.2015 18:49:01
3
1
Толкова ли не можете да извикате немските автобусни линии, общината!!!!!
4.
Бург USA
17.09.2015 18:47:35
0
10
Следващата фирма която ще катастрофира е Юнион Ивкони. Избягвайте я ако можете, автобусите им са 15 годишни ковчези, без тоалетна и интернет. Пълня подигравка със модерно ниво на гражданско превозване. Къде е кмета да иска стандарт и да защити гражданите!!!!! белята ще стане всеки момент!!!!!
3.
Нонка
17.09.2015 18:44:54
1
6
А къде беше общината да проверява качеството на транспорта и фирмите. При тези цени по хубаво да извикаме Flixbus ili DB немските автобусни линии и да им заречем да осигуряват истински транспорт тук, ами не някакви съмнителни турски фирми.
2.
gb
17.09.2015 18:42:44
3
3
Дайте снимка на престъпния собственик!!!!
1.
George Washington
17.09.2015 18:39:35
1
3
Vie gledaite sledvashtata firma koiato shte katostrofira e Union Ivconi. Nai loshite avtobusi, otnema 6 chasa mejdu Burgas i Sofia i shofiora kara vuv nasreshtnoto dvijenie kato mu se prispi.
Niama i toaletna ili internet, Nishto niama, a iskat 30 leva.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ Вижте програмата, която са подготвили от Общината МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2024 г. са в размер на 15 757,1 млн. лв. или 20,9 % от годишните разчети Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница „Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата”, казва председателят на ДПС Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Пострадала е и възрастна жена Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Очаква се филиалът да отвори врати през учебната 2025 г. – 2026 г. и да приема между 25 и 30 души годишно Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години Това е най-топлият месец април от 2017 година насам и е един от най-топлите месеци април за последните 30 години Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Инспектирани са още манастири, хотели и хижи Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Областните управи ще получат след протестите над два пъти повече спрямо гласуваното от Денков Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Малчуганът е откаран в болница Избраха управителния съвет на "Фонда за развитие на Летище Бургас”, ето кои са членовете Избраха управителния съвет на "Фонда за развитие на Летище Бургас”, ето кои са членовете Днес се състоя учредително събрание на сдружението
Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател Пол Остър е сред знаменитите автори  Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“ Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори