×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Артур Акопян, цветарят Васил Танев и лидер на ДСБ се състезават за 25 млн.лв. за озеленяване на Бургас


Артур Акопян, цветарят Васил Танев и лидер на ДСБ се състезават за 25 млн.лв. за озеленяване на Бургас
Обществената поръчка за 25 млн.лв. за озеленяването на Бургас провокира сериозен интерес сред фирмите в ландшафтния бизнес
20 Февруари 2015, Петък, 12:35 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

17 фирми в битка за общинските пари за облагородяване на парковите пространства до 2018 година
15 фирми и 2 сдружения подадоха документи в обществената поръчка за озеленяването на Бургас, стана ясно днес при отварянето на техническите предложения на участниците. Процедурата е с прогнозна стойност 25 млн.лв. Администрацията е разделила Бургас на шест лота, в които сумите варират от 3 до 5 млн.лв.

Сред участниците впечатление прави новоучредената фирма на бургаския зърнопроизводител Артур Акопян, както „Бургасцвет Танев 90“ ЕООД Васил Танев. Интересен участник е и разградската „Агроспектър“ 2000 ЕООД на местния лидер и член на националното ръководство на ДСБ Божинел Христов. Голяма част от фирмите, печелили до този момент обществени поръчки за озеленяване в Бургас, участват и в тази процедура.

По лот 1 – за ж.к.“Меден рудник“, където прогнозната стойност е 4,16 млн.лв., без ДДС кандидатстват четири фирми. „Комунална техника“ ЕООД, която има богат опит в парковото озеленяване. Фирмата е собственост на 37-годишния столичен бизнесмен Николай Янакиев. Компанията е печелила обществени поръчки в столична община. За този лот документи е подала и опериращата в сферата на недвижими имоти „Алдес“ ЕООД. Собственик на фирмата е Атанас Деспов. Бургаската „Борела“ ЕООД с управител Мария Кехайова също кандидатства за тази обособена позиция. Последният участник е „Виа конструкт“ ЕООД.

Фирмата на Васил Танев е фаворит за Лот 2
За Лот 2 -ж.к. "Братя Миладинови" и ж.к-"Лазур", където обемът на поръчката е най-голям - 5 млн.лв. оферти са подали три фирми. Сред тях изпъква името на „Бургасцвет Танев“ ЕООД на Васил Танев, която от години изпълнява всички обществени поръчки в дейност „Озеленяване“, а бизнесът й се простира от Царево до Сливен. Конкуренция на Васил Танев правят столичната „Диел трейд“ ЕООД, оперираща в сферата на промишленото строителство, както и „Цветомания“ ЕООД – фирма с богат опит в ландшафтната архитектура.

В обособена позиция 3 - за ж.к. "Изгрев", парк "Езеро" и "Сарафово" има само един участник – софийската „Пропланс“ ЕООД. Прогнозната стойност там е 4,16 млн.лв.

За Лот 4 - ж.к."Славейков", "Лозово", "Ветрен" конкуренцията е малко по-сериозна. За 4-те млн. лв кандидатстват ДЗЗД „Албиция“ и „Агроспектър 2000“ ЕООД. Зад първия консорциум е бургаския ресторантьор Георги Йорданов. Интересна в този лот е и „Агроспектър“ ЕООД, която е регистрирана в Разград. Собственост е на тамошният бизнесмен Божинел Христов, председател на асоциацията на професионалните озеленители, бивш общински съветник и член на националното ръководство на ДСБ.

За пръв път по време на обществена поръчка заседателната зала на Общинска администрация Бургас се изпълни. Интересът на фирмите очевидно бе изключително сериозен и техни пратеници педантично си записваха имената на конкурентите им
Три фирми ще се борят за Лот 5 - Централната градска част, където в следващите четири години също ще бъдат инвестирани 4,16 млн.лв. Това са „Бургаскомерс – Васил Вълков“ ЕООД, Обединение „Бургас грийн 2015“ и „Гарден Франц“ ЕООД. Първата фирма е собственост на бургаския бизнесмен Васил Вълков, която търгува с декоративна растителност. Второто дружество е сдружение по закона за задълженията и договорите, а „Гарден Франц“ ЕООД е регистрирана в Бургас. Разследване на опозиционния в-к. „Десант“ от 2011 година показа, че собственик на фирмата е Йосиф Спиридонов, известен сред приятелите си като Йоско и славещ се с топлите си връзки с ДПС депутата Йордан Цонев. От април 2014 година има промяна в ръководството. Сега управител и едноличен собственик е 30-годишната Даниела Димова Дишева.

За Лот 6 - "Горно Езерово", Българово и "Победа" конкуренцията също е от три фирми - „Банев проект“ ЕООД, „Център плей“ ЕООД, „Паркстрой Бургас“ ЕООД. „Център плей“ е с капитал от едва 10 лева, собственост е на Венцислав Никлин, прокурист е Калина Полякова. Последният участник е учредената преди месец- „Паркстрой Бургас“ ЕООД, чийто капитал е в ръцете на зърнения бос и един от богатите мъже на Бургас Артур Акопян. Досега не бе известно той да има интереси в сферата на озеленяването, а повече от явен е фактът, че новоучредената му фирма е създадена специално за тази процедура.

За зърнобосът Артур Акопян до този момент не бе известно да има интереси в сферата на озеленяването
Проверка на Флагман.бг от последната обществена поръчка по тази дейност, провела се през 2012 година, показа, че десетте лота тогава са спечелени от  „Бургасцвет 90 Танев“ ЕООД, „Борела“ ЕООД, „Про Плантст“ ЕООД, ДЗЗД „Озеленяване-Б“, което е учредено между „Бургасцвет 90 Танев“ и „Бумеранг-ВТ“, както и ДЗЗД „Албиция“.

Тогава няколко консорциума се жалваха, че са дискриминирани и сезираха Комисия за защита на конкурнецията(КЗК) и Върховния административен съд (ВАС).

Те бяха убедени, че неправомерно са ощетени.

През 2012 година Община Бургас не е посочила прогнозна стойност на поръчката, но запознати с общинските финанси припомнят, че годишно се харчат между 3,5 и 5 млн.лв.за озеленяване.


Лот 1 - ж.к."Меден рудник", "Горно Езерово", Победа, "Акациите"
прогнозна стойност 4,16 млн.лв., без ДДС

Комунална техника ЕООД
Алдес ЕООД
Борела ЕООД
Виа конструкт ЕООД


Лот 2 - ж.к. „Братя Миладинови”, ж.к. „Лазур”, с. Димчево, с. Твърдица, с. Маринка и с. Извор, „Приморски парк“
Прогнозна стойност 5 млн.лв., без ДДС

Бургасцвет Танев ЕООД
Диел трейд ЕООД
Цветомания ЕООД

Лот 3-„Зорница“, „Изгрев“, парк „Езеро“, кв.Сарафово, с. Черно море, с. Рудник, с. Драганово и с. Брястовец
Прогнозна стойност - 4,16 млн.лв., без ДДС

Пропланс ЕООД

Лот 4-ж.к.„Славейков”, кв. Лозово, кв. Ветрен, кв. Банево, в.з. „Минерални бани”, с. Миролюбово и с. Изворище
Прогнозна стойност - 4,16 млн.лв., без ДДС

ДЗЗД „Албиция“
„Агроспектър“ 2000 ЕООД

Лот 5-Централна градска част на гр. Бургас, кв. Крайморие и ж.к. „Възраждане”, ж.к.“Република“, Лесопарк Росенец
Прогнозна стойност - 4,16 млн.лв., без ДДС

Бургаскомерс – В.Вълков ЕООД
Обединение Бургас-грийн 2015
Гарден Франц ЕООД

Лот 6- Горно Езерово, Победа, Българово, Братово, Равнец, Върли бряг и остров „Света Анастасия“
Прогнозна стойност - 3 млн.лв., без ДДС

Банев Проект ЕООД
Център плей ЕООД
Паркстрой Бургас ЕООД

В категории: Бизнес


13
Коментара по темата
13.
БЕЛЕЗНИЦИТЕ СКОРО МОГАТ ДА ЩРАКНАТ
10.04.2015 15:16:19
0
2
ТОВА Е НАЙ-МРАЗЕНИЯ ЧОВЕК В БУРГАС
12.
ВАЖНО!!!!!
31.03.2015 10:05:50
0
1
http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/namushkaha_zarnen_bos_v_burgas-84256.html
11.
зърнобаза
22.02.2015 09:40:24
0
5
Не така с хулите и нападките!Всички ще сте доволни от озеленявяването!Ще нещо практично и полезно.Между платната на булевардите ще навреме слънчоглед.Красив е като цъфти, водачите на МПС няма заслепяват с фаровете и на есен ще могат да люпят семки в задръстванията.За да запушим устата на най-големите ни критици от центъра, там ще посеем люти чушлета. За кв. Акациите и Победа и част от Меден рудник сме предвидили озелениване с люцерна за фураж за конете на нашите избиратели там.Помислили сме и за засегнатите от наводния райони-там ще насееме зеле, тъй като то иска много вода.За пенсионерите сме предвидили много домати, лук и пипер в междублоковите пространства, тъй като имат нужда от повече витамини.За децата ще насеем картофи в пясъчниците и като копаят с лопатките ще ги вадят, майките ще се прибират у дома с пълни кофички с картофи след разходка.Не сме забравили и гостите на града и плажистите-там ще насеем царевица, която да сварят на плажа.
10.
rabotnik
20.02.2015 19:55:36
3
3
zashto qdete krakata na kadarni hora s koito rabotim ot 15 god ako ne sa te sme na ulicata ne znaete kakvo zna4i glad
9.
rabotnik
20.02.2015 19:51:36
4
2
zashto qdete krakata na kadarni hora koito ni davat hlqb ot godinica
8.
edin rabotmik
20.02.2015 19:46:45
4
2
qdete krakata na horata koito davat hlqb v racete ma horata i to v tazi bezrabotica
7.
ехееее
20.02.2015 18:13:47
3
9
в МЕДЕН РУДНИК като турят палмичките покрай ЛАМАРИНЕНИТЕ ГАРАЖИ ще стане ЧУДО ,УЕ ЧУЕК , тва сенчица за ламаринките ,нема да имат влага и нема селяндурите да ги държат отворени събота и неделя да съхнат и да се гледат дървата, компотите и кокошките
6.
стига бе...
20.02.2015 14:44:37
0
13
Може ли някой да каже какво точно ще озеленяват в селата;Горно Езерово, Победа, Българово, Братово, Равнец, Върли бряг, с. Миролюбово, с. Изворище,с. Димчево, с. Твърдица, с. Маринка и с. Извор, "Горно Езерово", Победа, "Акациите. Нещо не се сещам там да има някакви централни булеварди, пешеходни алеи,вело-алеи или паркове.Работата май пак намирисва на яко крадене, не е ли така?И как само се сдушват от всякакви партии плюс зърнопроизводители?! и стават озеленители. Питам също, защо не се озелени и облагороди гробищния парк примерно.Всеки, който е погребвал близък, знае какви пари се плащат за гробно място и каква кал и мизерия същевременно цари там.
5.
стига бе...
20.02.2015 14:44:37
0
19
Може ли някой да каже какво точно ще озеленяват в селата;Горно Езерово, Победа, Българово, Братово, Равнец, Върли бряг, с. Миролюбово, с. Изворище,с. Димчево, с. Твърдица, с. Маринка и с. Извор, "Горно Езерово", Победа, "Акациите. Нещо не се сещам там да има някакви централни булеварди, пешеходни алеи,вело-алеи или паркове.Работата май пак намирисва на яко крадене, не е ли така?И как само се сдушват от всякакви партии плюс зърнопроизводители?! и стават озеленители. Питам също, защо не се озелени и облагороди гробищния парк примерно.Всеки, който е погребвал близък, знае какви пари се плащат за гробно място и каква кал и мизерия същевременно цари там.
4.
Ahmak
20.02.2015 14:35:13
1
11
25 Милиона цирея да им излязат !
3.
Адидас
20.02.2015 14:33:54
0
24
Ще бьде ЦВЕТНА планеета най щастливата страна по полянки и кьошета ще бягат буйни адидас чаавета ще се пият яко каафета ще дьни чаалга с маанета в най цветната страна
2.
Безгрижен
20.02.2015 14:33:07
0
9
„Бургаскомерс – Васил Вълков“ ЕООД собственост на Васил Вълков Танев - не звучи ли познато с друга фирма
1.
rushvet georgiev
20.02.2015 14:16:12
1
11
ooohhhhh rushvet rushvet
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори