×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Родолюбиви българи, помогнете! Паметникът на Петрова нива пада, трябват спешно 27 хиляди лв.


Родолюбиви българи, помогнете! Паметникът на Петрова нива пада, трябват спешно 27 хиляди лв.
Един от най-ярките символи на българщината е изоставен от хилядите патриоти, мастити политици и държавници, които всяка година идват, за да преклонят глава пред паметта на героите в Илинденско-Преображенското въстание
Тема в развитие
виж още
скрий
22 Октомври 2014, Четвъртък, 02:40 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Монументът е в окаяно състояние, цепи се на две и всеки момент ще рухне, пукнатината е на път да го разполови, отворена е и огромна фуга


27 хиляди лв. не достигат за ремонта на паметника на Петрова нива, който е в окаяно състояние, цепи се на две и всеки момент ще рухне. Пукнатината е на път да го разполови, отворена е и огромна фуга. Монументът в историческата местност е построен през 1958 година с дарения от родолюбиви българи и до момента не са отделяни средства за поддръжката и реконструкцията му.

Святата местност, където през 1903 година се провежда Конгресът на Одринския революционен окръг, всяка година става средище на българщината. И въпреки че всеки път тук идват хиляди патриоти, мастити политици и държавници, за да преклонят глава пред паметта на  героите, загинали в Илинденско-Преображенското въстание, родолюбците, които даряват средства за спасяването на паметника, са малко.

Община Малко Търново непрекъснато  алармира организации и министерства за осигуряване на средства за ремонт, тъй като паметникът с всеки изминал ден се руши. Всяка седмица екипи от Общината са на място и обследват състоянието на светинята, което става все по-лошо, а държавата нехае.

70 700 лв. са необходимите средства за пълната реставрация на монумента. За честването на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание през 2013 г. бяха отпуснати 17 000 лв. от Министерство на отбраната, с които се стартира проектиране на паметника. Започна и мащабна благотворителна кампания, бяха открити дарителска сметка и DMS номер. Събраните средства са едва 43 000 лв. – 42 821 лв. са преведени по сметката, а 157 лв. са получени чрез SMS. Най-големите пазители на българската памет до момента са бившият заместник-началник на българското разузнаване и първи главен секретар на МВР ген. Тодор Бояджиев, политиците от БСП са дарили 5 000 лв., от ГЕРБ – 1 500 лв. Министерството на културата на свой ред отпусна едва 3 500 лв. с оправданието, че има и други обекти, за които трябва да се грижи.


Нека не забравяме саможертвата на хилядите си предци
На това място през 1903 година се провежда събрание на ВМРО, на което се взема решението за избухване на Преображенското въстание. Въстанието е планирано да избухне съвместно с Илинденското въстание в Македонския край и цели присъединяването на Одринска Тракия, Беломорска Тракия и Странджа към България.

Идеята за построяване на паметник възниква на 19 август 1925 г. при първото честване на Преображенското въстание от живите преображенци, събрали се на Петрова нива. Тогава се взема решение да се пренесат костите на Георги Кондолов, които престояват в църквата „Успение Богородично“ в гр. Малко Търново и след построяването на паметника са вградени в него.  През същата 1925 година е учреден комитет за издигане на паметник на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание в гр. Малко Търново. По решение на Общински съвет Малко Търново през 1926 г. 19 август става официален празник и всяка година се организира честване. Започва събиране на средства за паметника. По случай 50-годишнината от въстанието през 1953 г. по инициатива на Тракийските дружества на Петрова нива е положена паметна плоча. 1958 г. по случай 55 г. от въстанието паметникът е открит. По случай 80-годишнината е направен музей, а по случай 100-годишнината – храм Св. Петка, в който да се отслужва възпоменателна литургия.

„Днес думата „свобода“ звучи естествено, като даденост, но за предците ни, живели по тези земи, тази дума е осмисляла живота от раждането до смъртта. Освобождението на Македония и Тракия закъснява с цели 35 години, като борбата за него никога не стихва, живота си дават хиляди знайни и незнайни революционери, войници и обикновени хора от Странджа и Тракия. Илинденско-Преображенското въстание остава връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи за свобода и паметникът на Петрова нива е символ на тази борба.

Нека, ние българите не забравяме саможертвата на хилядите си предци и бъдем достойни техни наследници, защото да бъдем свободни означава да бъдем отговорни.  Свободата има много лица, но тя трябва да бъде отглеждана и обгрижвана, да бъде доказвана и заслужавана ежедневно. Това е дълг на нас, днешните българи!

Само на 30 километра от съвременната Българо-Турска граница се издига гордо споменът, че всяка педя тракийска земя е напоена с българска кръв!
Паметник, който е символ на свободата и самочувствието, че от тук започва България!”, зоват от Община Малко Търново.

МОЛЯ, ПОМОГНЕТЕ НИ ДА СПАСИМ ПАМЕТНИКА, ИЗДИГНАТ  С ДАРЕНИЯТА НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД В ГОДИНИ НА ГЛАД И БЕЗПЪТИЦА!

Желаещите да помогнат могат да направят това с кратко съобщение DMS PETROVA NIVA на номер 17 777 на стойност 1 лв. към всички мобилни оператори.

Дарителската сметка е:

ПОЛУЧАТЕЛ:   ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ “ПРОФ. АЛ. ФОЛ”
БУЛСТАТ:  102826129  
IBAN:  BG05UNCR70003119850362  
BIC: UNCR  БАНКА 
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

В категории: Малко Търново


9
Коментара по темата
9.
патриот съм, душа давам...
23.10.2014 11:01:57
3
3
Ето, това е! Един паметник се руши... ние правим злобни подмятания, правим неприлични намеци и се гаврим с историческата памет! Ако можеш, помогни, ако никак не можеш, не коментирай! Не се гаври! Българино, ние сме жалък народ, Помисли си защо не можем да се оправим?!Зщото се подиграваме с големите неща, които ни осмислят съществуването, а това е жалко...
8.
патриот съм, душа давам...
23.10.2014 11:01:57
3
3
Ето, това е! Един паметник се руши... ние правим злобни подмятания, правим неприлични намеци и се гаврим с историческата памет! Ако можеш, помогни, ако никак не можеш, не коментирай! Не се гаври! Българино, ние сме жалък народ, Помисли си защо не можем да се оправим?!Зщото се подиграваме с големите неща, които ни осмислят съществуването, а това е жалко...
7.
бай петку от граматиково
23.10.2014 09:32:12
0
2
покажи на тези хора как ги събираш.как ги даваш после.покажи на тези хора колко си добър.
6.
perchema
22.10.2014 16:37:58
3
0
Ali she sa gavrq s teb fes.nai mii ubavo ga qm lqb i ga i.a
5.
патриотин
22.10.2014 16:05:44
1
3
НъФъСъБъ-то ....там ...нещо
4.
патриотин
22.10.2014 16:05:44
1
2
НъФъСъБъ-то ....там ...нещо
3.
кака Мара
22.10.2014 14:28:27
2
6
Кмета да изкара митничарските запаси от Буркан- Банк КПП М.Търново не само да жули ракия и да се пули под полите на бульките
2.
ALF
22.10.2014 13:32:08
1
12
А къде са сега "милиционерите и бракониерите" от китна Странджа ?
Едно е да надуваш гайдата и да биеш тъпана , друго е да се бръкнеш в джоба. Нали малкотърновци се хвалят, че 10ст са едра пара.
1.
ali
22.10.2014 13:28:24
2
2
a da vidim sega... he he
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори