×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Безценна снимка на революционера Георги Кондолов дарена за каузата на Петрова нива


Безценна снимка на революционера Георги Кондолов дарена за каузата на Петрова нива
Портретът на войводата-революционер е единствен по рода си и е предоставен безвъзмездно от председателя на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов
Тема в развитие
виж още
скрий
16 Декември 2014, Вторник, 18:23 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Авторът

Търси се благодетел, който да откупи уникалния портрет, средствата отиват за паметника в историческата местност


Председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов дарява безценна снимка на революционера Георги Кондолов за спасяването на паметника на Петрова нива /ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ/.  Портретът на войводата е единствен по рода си и е притежание на бургаския културен деец. Това е втората портретна снимка на революционера, като съществува и обща фотография, на която той е със свои роднини.

„Снимката съм придобил от антиквариат и е част от моя личен архив. За времето си е луксозна, от края на 19 в. Автентичността й може да се докаже, като я сравним с единствената известна фотография до момента на Георги Кондолов, която е отпечатана в исторически сборник за Бургас от 1998 г. Налице е абсолютната прилика, дори войводата е със същия костюм”, каза пред Флагман.Бг Митко Иванов.

Снимката е уникална и винаги ще бъде такава, категоричен е той.

„Дарявам я, за да подпомогна каузата за спасяването на паметника на Петрова нива. Ако се намери подходящ човек, който да я откупи, нека той да е дарителят. Аз държа единствено на условието един ден снимката да попадне в Държавния архив”, добави Иванов.

„Георги Кондолов е нашият Хаджи Димитър. Той обаче не е бил някаква луда глава, хукнала по балканите, а един напълно осъзнат революционер. Убит е на 45-годишна възраст”, каза още бургаският културен деец.

Родът на Георги Кондолов в Бургас е преселнически, но живее в най-старата част на града. Преди да се захване с революционерска дейност, Кондолов се е занимавал с дърводелство, живял е на ул. „Съединение”, там е била и работилницата му. Там е имало, а може би и до ден-днешен има негови наследници и роднини.

Четата прави две или три обиколки в района, като при последната Георги Кондолов е много тежко ранен. Тогава по негово желание четниците хвърлят жребий и един от тях се налага да сложи край на живота му.


Снимката е уникална и винаги ще бъде такава, желанието на художника
Митко Иванов (на снимката) е да бъде предоставена на Държавния архив



Кой е Георги Кондолов:

Георги Кондолов е български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, водач на Преображенското въстание. Роден е през 1858 г. в село Велика, Малкотърновско.

Сформирал е три революционерски чети, с които има огромен принос за освободителното движение в Странджа. Третата – от 18 май 1903 г., обхваща южната част на Малкотърновски революционен район и отделни села от Лозенградско – Курудере, Дерекьово, Чаглаик и Пирок. Усилията на четата са насочени преди всичко към въоръжаване на населението и повишаване на неговата бойна подготовка, с оглед на предстоящото въстание. С третата чета, Георги Кондолов остава в Малкотърновско до обявяването на Преображенското въстание и с нея той пристига на конгреса на Петрова нива. Впоследствие четата образува бойното ядро на въоръжения отряд, начело на който Кондолов взема участие във въстанието.

Георги Кондолов освен като войвода на чета на 12-и Паспаловски район, е определен и за началник на въстаническите сили. За провеждане бойните действия, съгласно предварително съставен план, четата, която се състои от около 200 души, е разделена на 3 отряда. Отрядът под личното командване на войводата Георги Кондолов, в който влизат Паспаловската и Мокрошевската “смъртни дружини”, състоящ се от 97 души, има за задача да унищожи турския гарнизон в Паспалово. В навечерието на въстанието отрядът е разположен в района на височината “Радославовци”.

На 5 август напуска изходния си район и започва предвижване към селото. Осигурителната бойна група обкръжава селото, а ударната, където се намира войводата, към полунощ трябва да започне атаката. Успоредно с тази акция войводата Дико Джелебов започва настъплението в село Стоилово. Георги Кондолов повежда четниците си към турската казарма. Войводата е ранен при опит да обходи турските сили откъм къщата на гърка Аристиди Ганозлията. Предварително там се скриват турски войници и изчакват революционерите. Четникът Серафим Стоянов изтегля войводата от полесражението на закрито място.

Страдайки от непосилни болки, Георги Кондолов моли четниците си да го убият с личната му пушка и да го избавят от мъките. Посочва Йосиф Македончето за свой заместник, а след жребий Димитър Желязков - Македончето застрелва войводата.

Погребан е тържествено на следващия ден от четниците си и населението от околните села. На 5 септември 1925 г. бойните другари на войводата Лефтер Мечев, Георги Чепов, Георги Ганчев, Тодор Петков и Димитър Арнаудов пренасят нелегално костите му в Малко Търново в сандъче. На него изписват „Делото е свято. Проклети ще бъдете, ако не продължите борбата“, които са последните думи на Кондолов, преди да издъхне.

Желаещите да помогнат могат да направят това с кратко съобщение DMS PETROVA NIVA на номер 17 777 на стойност 1 лв. към всички мобилни оператори.

Дарителската сметка е:

ПОЛУЧАТЕЛ:   ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ “ПРОФ. АЛ. ФОЛ”
БУЛСТАТ:  102826129
IBAN:  BG05UNCR70003119850362
BIC: UNCR  БАНКА
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
В категории: Малко Търново

В категории: Малко Търново


23
Коментара по темата
23.
герб
15.01.2015 18:00:09
0
2
А кмета колко манги опъна от даренията защо не казва,кво ми се прави на родолюбец,подготвя се за новият мандат търси си спонсори,сега нали се прехвърли при гербаджии да смуче от тях те двамата със лидера на гербаджии не се начудиха в коя партия да се намърдат,офиса им от нова година е затворен и лидерчето си прави тренировките в офиса на бягащта пътека за награда са му я подарили сигурно или я е завлякъл отнякъде порнография отвсякъде където ти видят очите
22.
xfre675
10.01.2015 08:10:38
0
1
nekoya nova novina nemali be po4etni slygi,neshto novo za myshkane, za svanta ili na versiya
21.
Я БЕХ НЕМА
10.01.2015 00:47:12
3
1
Кондолов и шайката му са били най обикновени бандити и крадци,ябанджии.Обирали са хората в гората и са им взимали златото.Затова сега МАЛКОТЪРНОВЦИ ровят като луди и го търсят,само ИЛИЯНЧО КМЕТА МАЙ ГО Е НАМЕРИЛ В ОБЩИНАТА,ЕГАТИ КРАДЛИВИЯ НЕРЕЗ
20.
ЯУ
06.01.2015 13:05:32
1
3
ЕЕЕЕЕЕЙ`КОЙ ВЗЕ КЪСТА ТАЗИ ГОДИНА БЕ.
19.
"Българче" от малцинствата....
02.01.2015 23:32:43
1
0
Честита Нова Година на всички! Пожелавам ви бензин на цена от 1.35лв. !!! Литъра!... да не си помислите галона... защото ако стане галона 1.35лв. ... то тогава вместо рускини от другата страна на Черно море ще идват... китайкиТрябва нещо да се направи нещо по въпроса за липсата на празници през февруари и лятото. Тая така не става . Например в древния Рим празниците посветени на всякакви божества и свързаните с тях игри са били повече от делниците .А не са загинали от това , а от нашествието на варварите . Е ние по-глупави ли сме ? Давайте идеи за празници и да се прокарат в народното събрание . / Наистина да свършат поне едно нещо на ползу роду , не само да вдигат тока и другите благини /Времето е чудесно, зимно, само снега е малко !!!Много сбъркана прогноза за десетдневката ! Дават страшни минусови температури, а днес изгорях от слънце и жега. Ядох и пих цял следобед на открито !!!Ай, стига вече стия кодове че ората превъртяа. Ей, днеска се качвах на блока да чистя комина и си е направо супер времето.Времето е идеално за съхнене на суджуци !

На моите още малко им остана и са готови.Без тъпи въпроси.!!!. Обявил съм код ЧЕРВЕНО--- Мелнишко...Джони...и кой какво донесе от БСП !Какво лошо има?Май заприличваме на нормална държава.
18.
Бирник от Шумен
29.12.2014 11:09:19
1
0
Хо-Хо-Хо,Частните съдебни изпълнители подлежат на отстрел!
Просто ей така - за удоволствие.Глада е по-силен от тока !!!Оставка , оставка , народеее да бутнем тези престъпници.Ех,толкова години вече все едни и същи аномалии!Весели празници......
17.
дърта милиционерка
28.12.2014 09:47:46
1
1
Как сте бедни и нещастни българи ? Бат СереГЕЙ ви праща много поздрави от слънчева Гърция http://www.faktor.bg/petak-13/28518-svrah-tzinizam-balgariya-se-davi-v-poroi-i-mizeriya-stanishevi-se-kefyat-na-yahta-v-gartziya.html.Мръсни превратаджии, да не ми цъкате минуси бе . АЗ се пека на Средиземно море в яхта за няколко милиона евра па вие мизерствайте в България ,хохохохохо.

Аз плача за бедните от яхтата и да знаете, че много плача даже.Позрави на червенуту чорбарче и да му кажа,Коледните намаления са на Куково лято,и хонорарчето за изборите пак ще видиш на кукуво лято...С чичо Доган краднахме здраво от КТБ-то, а накрая Борисов връща парите на хората, хахахах.Е и с,я ко праим???И това, защото има дебили които гласуват за политиците вместо да ги бият където ги видят!!!Всички русофилки в хор, до сутринта да пеят...
"Боже Премиера ни пази..."Лека нощ .... другаря зидаров местанчу ще го свалим от власт ,запомнете ми думите ,след това на ход сме ние.Мъка, година без власт ...
16.
УМЕН_ГУЩЕР
26.12.2014 11:02:00
0
0
Добро утро и честита Коледа на всички, дори на безбожниците.Така е!гледам през прозореца небето- Веднага да започва да вали сняг!Е, хайде, де! Откога го чакаме тоя сняг.! Е ...... и после?В събота ше колиме прасето !!!

Времето го дават идеално за случая !
15.
'бунтовниците" от говедария
25.12.2014 10:13:25
0
0
Партиен член и партиен привърженик е диагноза !!!Защо пък да не политизираме де каквото има---така е другарю - партията винаги е права!
и е гордост да "паднеш" в битка за господарите!?!
14.
щайга батка
21.12.2014 22:58:18
0
1
Крушкуф ,колко ще бъде кур'са на рублата другата седмица?........продавам 1000 рубли....купувам 10 долара..............вземам си водка и си викам рускиня..................а те идват две....нивируятни и умни и красиви.......е ,това е стандарт..............................Бах мама му колко претенциозни станали комунетата........Мисли глобално .
13.
Богумангало
21.12.2014 09:35:49
0
1
Дали има само Един български Мангал, който да знае за кво става?!Я се погледнете. Ако сте космати, тъмнички, мързеливи, обичате кьочек, сериали...................начи сме братчеди.Hаздраве на всички "МЕниджърkи" ... ПО-късно може пак да си пишем ... Усмихнете се и се обичайте!..
12.
ванката от бургас
19.12.2014 11:08:02
0
0
Хо-хо-хоооо!Поздрав за всички, които пиха кафе през лятото.Абе старата любов ръжда не хващаТова е една добра новина. Да продължават.Ооо-хо-ХООО!
11.
Бате Пешо
18.12.2014 11:10:43
0
2
Собственик на магазин наема новa продавачa и я обучава. Влиза клиентка:
- Добър ден, госпожо! Какво ще обичате?
- Добър ден! Един пакет "Ариел", моля!
- Аз ви препоръчвам да вземете и най-новия омекотител Ленор! Много приятно ухае и прекрасно се комбинира с праха за пране!
- Чудесно! Дайте ми и един Ленор!
...Клиентката излиза! Собственикът:
- Видя ли как се прави! Тая дойде за едно нещо, а си купи две!
- Разбрах, шефе! Дай сега аз да пробвам!
Влиза млада госпожица и наштa почва:
- Добър ден, какво желаете?
- Едни превръзки Always!
- Освен превръзките, ви предлагам да купите и един препарат за миене на прозорци!
- За кво ми е препарат?
- Ми така и така не можеш да се еб*ш, поне хвани прозорците си измий...
10.
narod
18.12.2014 09:29:15
2
2
mi takav bil onakav bil kato ste pove4e ot nego darete vie 200 lv ve ! ne 4e za tolkova 6e vi pi6at po mediite ama vse pak 6te imate za kvo da nedovolstvate ,a ne s parite mama za interneta ot 15 lv da nedovolstvate za vsi4ko
9.
KIRKI
18.12.2014 08:42:02
2
0
Toia Mechkov ne beshe li ot bandata s kirkite v Bourgas?
8.
aveeimishka
18.12.2014 01:18:47
3
2
Shibaite se vee ei !!! Na Mechkata bqloto mu e nai hubavo !!! Atanas deto darji restorant Fiesta mu e nai golemiq klient i go pazi ot policiqta i vii samo mojete da mu pardite na huq!!! Ot narkotici i izmami izkara tolkova pari che nikoi ne moje da mu kaje nishto nali vidqhte kato go pribraha kvo stana a!!
7.
izmamnici
18.12.2014 01:10:54
2
1
Eeeei kurvi kvo mi go obqvihte toq mizeren palqch za biznesmen blagotvoritel !!!! Toz komik osven da kupuva glasove za DPS i da prodava narkotici i da mami horata drug biznes ne e razvival !!! Che i spreli komentarite da ne vzeme nqkoi da go nakarni sluchaino milichkiq geitak...... kolko pari vzehte ve eeei mishoci plateni!?!?!? Tendenciozno vestniche zashtitavashto nai-golqmata izmet na regiona....kak moje ve bokluci
6.
FAG-man
18.12.2014 01:04:18
2
1
Това вече официално е най-продажната медия в България! !!
Няма и два месеца откакто го прибраха тоя педал Мечков заедно с Кюфтето за купуване на гласове за ДПС и Вие отразявахте това, а сега взехте някой лев и го обявихте за бизнесмен-патриот. Как може да сте такива проститутки ?! Или извинявам се, може би сте имали предвид основният му "бизнес" - продажба на наркотици.
Дайте му и медал - на долните двулични курви им отиват
5.
ФЛАГМАН ПРОСТИТУТКИ
17.12.2014 13:51:58
2
4
НАРОЧНО ПРЕМАХНАХТЕ КОМЕНТАРИТЕ ЗА СТАТИЯТА С "БИЗНЕСМЕНА" ЗА ДА НЕ КАЖАТ ХОРАТА ИСТИНАТА НАЛИ ПЛАТЕНИ БОКЛУЦИ
4.
ДПС
17.12.2014 13:48:17
2
4
НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БОКЛУЦИ ДА ВЗЕМЕТЕ ПАРИ ОТ ТОЯ ЕНИЧАР МЕЧКОВ ПАРИ КОИТО Е ЗАРАБОТИЛ ПОКРАИ ИЗБОРИТЕ ОТ КУПЕНИ ГЛАСОВЕ ЗА ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ,ЗАЩО НЕ ПУБЛИКУВАТЕ СНИМКАТА МУ С ДОГАН ПРОДАЖНИЦИ
3.
retwh
17.12.2014 12:59:03
0
1
Звъни свекървата на снахата:
- Как е моя синковец?
- Ми как е...Яко пие ракия, по жени скита, мен пък ме бие...
- Слава Богу, че не боледува...
2.
калиткова Караванка
17.12.2014 12:55:10
0
0
Няма да пия повече (поне до довечера)Както и да е-по едно тюламорче.

Ха, надраве!
1.
F
16.12.2014 18:13:24
1
5
Ami bravo!!!!
Vig choveka e vuoragil naselenieto.
A nie sega niamame pistoleti.
Kak shte durgim ciganite Nadalech?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори